ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ακόμα πιο μαχητικά!

- Πώς εκτιμάτε τη συμμετοχή των εργαζομένων του Πειραιά στη δίωρη στάση εργασίας, την περασμένη Πέμπτη, και ποιο μήνυμα έστειλαν, κατά τη γνώμη σας;

- Οι εργαζόμενοι του Πειραιά, με τη δίωρη στάση, έστειλαν μήνυμα αντίστασης με τρεις αποδέκτες. Μήνυμα αντίστασης, ενάντια στους βιομήχανους και την προκλητική, αδιάλλακτη στάση, που έχουν απέναντι στα αιτήματά μας και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με σκοπό να μας εξαναγκάσουν σε μια ακόμα χρονιά λιτότητας. Δεύτερος αποδέκτης είναι η κυβέρνηση, που συνεχίζει την πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, ενισχύοντας τις θέσεις των βιομηχάνων για την παραπέρα συμπίεση του εισοδήματος των εργαζομένων. Ο τρίτος αποδέκτης είναι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που αρνείται να μπει μπροστά και να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων για την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτά τα μηνύματα από τους εργαζόμενους του Πειραιά πήγαν στο προορισμό τους, με ιδιαίτερη δυναμικότητα, γιατί η συμμετοχή τους στη δίωρη στάση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Αυτό φανερώνει την απόφαση και τη διάθεσή τους να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Οτι δεν μπορούν να ανεχτούν άλλο αυτή την κατάσταση.

- Σήμερα, Τρίτη, το ΕΚΠ καλεί σε παμπεραϊκό συλλαλητήριο. Ποιο περιεχόμενο δίνει σ' αυτό το συλλαλητήριο, ποια αιτήματα παλεύουν να προωθήσουν οι εργαζόμενοι του Πειραιά;

- Το σημερινό μας συλλαλητήριο είναι συνέχεια της δίωρης στάσης εργασίας και οι εργαζόμενοι, με τη συμμετοχή τους, πρέπει να στείλουν, για άλλη μια φορά, το αγωνιστικό μήνυμά τους στους αποδέκτες που προαναφέραμε. Παράλληλα, δηλώνουμε στην πράξη την αποφασιστικότητά μας να παλέψουμε για ουσιαστικές αυξήσεις, που να καλύπτουν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Να καλύπτουν τις απώλειες προηγούμενων ετών. Να καλύπτουν την αύξηση του ΑΕΠ. Θα δηλώσουμε ότι μένουμε ανυποχώρητοι στα θεσμικά αιτήματα που έχουμε προβάλει, με αιχμή τις 35 ώρες δουλιάς τη βδομάδα, χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Για την επέκταση του ν.2112 και στους εργατοτεχνίτες, για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και για την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Μαζί με αυτά, απαιτούμε και την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση 52 ΔΕΚΟ. Απαιτούμε δίκαια φορολογική μεταρρύθμιση και λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.

- Τι σκοπεύετε να κάνετε από εδώ και πέρα; Πώς σκοπεύετε να κλιμακώσετε τις κινητοποιήσεις σας;

- Μπροστά μας έχουμε την απεργία της ΓΣΕΕ, στις 22 Φλεβάρη. Παίρνουμε μέρος με το δικό μας πλαίσιο και θα παλέψουμε για την επιτυχία της, κόντρα στο συναινετικό πλαίσιο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η απεργία αυτή δε θα είναι, φυσικά, η τελευταία. Οι αγώνες μας θα έχουν συνέχεια μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, αλλά και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, έχουμε ήδη απευθυνθεί στους εργαζόμενους και θα συνεχίσουμε τις περιοδείες στους χώρους δουλιάς για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας, με τα αιτήματα που προαναφέραμε. Στόχος μας είναι, οι εργαζόμενοι του Πειραιά να δώσουν ακόμα πιο μαζικό και μαχητικό "παρών", διεκδικώντας την ουσιαστική λύση των προβλημάτων τους. Η συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, επειδή τα προβλήματά τους θα συνεχίσουν να οξύνονται από την πολιτική που προέρχεται από το Μάαστριχτ και εφαρμόζεται πιστά από την κυβέρνηση των δήθεν "εκσυγχρονιστών".

Γ. Δ.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ

Τους χρειάστηκαν μόνο μερικές ώρες - όσο διήρκεσε η κρίση στην Ιμια - για να ξεδιπλώσουν σε όλες της τις πτυχές τη σημαία της υποτέλειας, της εξάρτησης, του ενδοβαλκανικού "ψευτοτσαμπουκά", της αμερικανο-δουλείας και της ευρωυποταγής. Τους χρειάστηκε μόνο μισή ώρα - όσο διήρκησε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής - για να επικυρώσουν την απόφαση ξεπουλήματος του ΟΤΕ, των υπόλοιπων ΔΕΚΟ και συνολικά της δημόσιας περιουσίας. Τους χρειάστηκε μόνο μία ώρα - όσο διήρκεσε η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του Κ. Σημίτη - για να εξαγγείλουν την "εκτέλεση" του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και να προδιαγράψουν την πορεία της λιτότητας δίχως ημερομηνία λήξης. Και όμως. Τους χρειάστηκαν δυο ολόκληρες μέρες, για να καταλήξουν σε μια ημερομηνία! Για να αποφασίσουν, αν το συνέδριό τους θα γίνει στις 11 του Ιούνη ή στις 11 του Ιούλη!

Εδώ πια, δεν έχουμε μόνο μια χαρακτηριστική απόδειξη, για την παντελή αδιαφορία τους σχετικά με τα προβλήματα αυτής της κοινωνίας. Δεν πρόκειται απλώς για προσπάθεια αναγωγής του εσωκομματικού τους ζητήματος, δηλαδή της διαπάλης για την κατανομή και ανακατανομή θώκων, σε κεντρικό ζήτημα του δημόσιου βίου. Εδώ πρόκειται για την προκλητικότερη εκδήλωση μιας πολιτικής πρακτικής, που περιπλέκει την αντιλαϊκή ομοιογένεια, την αταλάντευτη προσήλωση σε μια αντικοινωνική πολιτική, την ιδιοτέλεια, την εξαπάτηση, την παραπλάνηση, την ίντριγκα και την αλλοτρίωση σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο συνονθύλευμα.

***

Αν πιστέψουμε ότι η διήμερη συνάθροιση των μελών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ - όχι ενός οποιουδήποτε, αλλά του κυβερνώντος κόμματος - και τα όσα εκεί συντελέστηκαν, αποτυπώνουν τα θέματα που απασχολούν τη χώρα, τότε: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους. Για την ακρίβεια, όλοι οι παραπάνω δεν υπάρχουν, αφού κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υπαγωγή της χώρας στο άρμα του ιμπεριαλισμού και με τη δράση του τελευταίου στην περιοχή. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, που να απορρέει από την ένταξη της χώρας σε οργανισμούς, που επιβάλλουν ως συμπεριφορά εκείνη που ταυτίζεται με τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, με τη συρρίκνωση και αποδιάρθρωση της παραγωγικής της βάσης, με την ανεργία και τις στρατιές των φτωχών, που πληθαίνουν συνέχεια.

Αυτό, που, κατά το ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με τα ΜΜΕ, πρέπει να απασχολεί τον ελληνικό λαό είναι αν το συνέδριό τους θα γίνει σε χρόνο τέτοιο, που θα διευκολύνει τη μια εσωκομματική φατρία να υπερφαλαγγίσει την άλλη. Εκείνο, που έχει υποχρέωση ο πολίτης αυτής της χώρας, είναι να αντιμετωπίσει, ως δικό του (!) ζήτημα, το αν ο Σημίτης θα γίνει και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ή αν ο Τσοχατζόπουλος θα τον κρατήσει υπό ομηρία, ή αν ο Αρσένης θα τους νικήσει και τους δυο, ή αν ο Λαλιώτης, ο Βενιζέλος κ.ο.κ. "θα φάνε" τους υπόλοιπους κτλ... Κατά τα άλλα, όλα πρέπει και μπορούν να υποταχθούν σε αυτή την αέναη "μάχη της καρέκλας".

***

Και οι κυβερνώντες έδειξαν ότι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να υποτάξουν τα πάντα σε αυτό τον ανταγωνισμό της θεσιθηρίας. Βγήκε ο Κ. Σημίτης και κατήγγειλε ότι "κάποιοι από εδώ επιπολαίως συνήργησαν" στην "παγίδα" που στήθηκε κατά της Ελλάδας στην Ιμια. Ποιοι "συνήργησαν" και γιατί; Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός, για να αποτρέψει τη δράση τους; Τίποτα από αυτά δεν ενδιαφέρουν τον... κυβερνήτη του τόπου. Εκείνο που τον ενδιέφερε το έκανε. Αξιοποίησε την ελληνοτουρκική κρίση, για να αφήσει υπονοούμενα εναντίον των εσωκομματικών του αντιπάλων και τίποτα παραπάνω. Κι ας δημιουργούσε ερωτηματικά - τουλάχιστον - ακόμη και για τη δική του κρίση, αφού και με δικές του αποφάσεις, παρ' ολίγο να πέσει η χώρα στην παγίδα της Τουρκίας, όπως είπε. Βγήκε ο Γερ. Αρσένης και ζήτησε δημόσια εξήγηση από τον Κ. Σημίτη, για τις "συμφωνίες με τον Κλίντον". Μήπως επειδή δεν τις ξέρει; Μήπως γιατί δε συμφωνεί; Κάθε άλλο. Το ζήτημα είναι να μετατραπεί το μνημείο εξάρτησης, που λέγεται Ιμια, σε "χαράκωμα", όπου, ενόψει του συνεδρίου, οι μεν θα προσπαθούν να φορτώσουν τις ευθύνες στους δε.

Η παραπάνω πρακτική, λόγω ακριβώς των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δεν αποδεικνύει μόνο το ανεύθυνο των κυβερνώντων, οι οποίοι στο μόνο που μπορούν να παράσχουν μαθήματα "ευθύνης" είναι η σταθερή πρόσδεσή τους στη δεδομένη ρότα του αυτόματου πιλότου των Βρυξελλών και του Λευκού Οίκου. Αποτυπώνει τον διπλά επικίνδυνο χαρακτήρα μιας διακυβέρνησης. Η τελευταία είναι επικίνδυνη και με βάση το "προς όφελος ποιου κυβερνάει" και με βάση το "πώς κυβερνάει".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αν πιστέψουμε ότι στη διήμερη συνάθροιση των μελών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ αποτυπώθηκαν τα θέματα που απασχολούν τη χώρα, τότε: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους. Για την ακρίβεια, όλοι οι παραπάνω δεν υπάρχουν, αφού κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους...

χεράκια

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ απάτη σε βάρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και "σικέ" παιχνίδι, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σκάνδαλο Μπολτσή, καταγγέλλει με επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα η Ομοσπονδία Οικοδόμων (σελίδα 20).

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ,πρόχειρα και αναποτελεσματικά, χαρακτηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης για το φάρμακο οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά (σελίδα 24).

"ΜΕΤΩΠΟ δυναμικό, κανένας εφησυχασμός". Ανακοίνωση - πρόσκληση αγώνα προς τους καθηγητές από τη ΔΕΕ (σελίδα 26).

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ των γυναικών που "περνούν τα σύνορα" δε γίνονται αποδεκτά, "παιδιά του ίδιου θεού", είπαν οι μετανάστριες οι οποίες πήραν μέρος σε ανοιχτό συμπόσιο που έγινε στη Θεσσαλονίκη (σελίδα 28).

ΣΟΒΑΡΕΣ ελλείψεις στο προσωπικό και στην υλικοτεχνική υποδομή στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης. Χτες επισκέφθηκαν το ψυχιατρείο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης, και ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ανατολικής Αττικής", Ν. Στεφανίδης (σελίδα 36).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ