ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρία αντιλαϊκής επίθεσης

Καλή ευκαιρία για νέα επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα, θεωρεί η κυβέρνηση Σημίτη την κρίση στο Αιγαίο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γενικότερα. Τις κυβερνητικές προθέσεις αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,ο οποίος, με δήλωσή του - που φιλοξενείται στο "Βήμα της Κυριακής" - μας πληροφορεί ότι: α) "Δεν υπάρχουν πια οι καραβοκύρηδες της Υδρας ή οι εθνικοί ευεργέτες, να ανοίξουν τα σεντούκια τους και να δώσουν γρόσια, για να αγοράσουμε φρεγάτες και πυραύλους" και β) ότι "οι Ελληνες, που στη διάρκεια της τελευταίας κρίσης συνειδητοποίησαν ότι η Τουρκία απειλεί την ασφάλεια της χώρας, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν".

Μήπως ο κ. υπουργός πιστεύει, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι έχουν αδύνατη ή και ανύπαρκτη μνήμη; Μήπως νομίζει ότι ξέχασαν τα όσα έλεγαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1981 - 1989, όταν πραγματοποιήθηκε η περιβόητη "αγορά του αιώνα"; Η μήπως θεωρεί πως δεν καταλαβαίνει ο καθένας ποιους εννοεί, όταν λέει "οι Ελληνες να πληρώσουν"; Ολ' αυτά είναι καταγραμμένα και μάλιστα πολλές φορές. Οπως καταγραμμένο είναι και ποιοι τσεπώνουν τα τεράστια ποσά, για τα διάφορα όπλα και οπλικά συστήματα, που συνήθως μόνο για την άμυνα της χώρας δεν κάνουν. Ναι, για όλους μιλάμε. Από τις πολυεθνικές των όπλων, μέχρι τους διάφορους μεσάζοντες και μιζαδόρους. Οσο για μας, να το ξεκαθαρίσουμε από τώρα. Δε θα πάρουμε... Με τέτοια πολιτική, ούτε η εθνική άμυνα ενισχύεται, ούτε η εθνική ανεξαρτησία, αλλά μόνον η εξάρτηση και τα ταμεία των πολυεθνικών, που παράγουν - και πλασάρουν με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ - οπλικά συστήματα.

Κρίσιμο συμπέρασμα

Οχι, δε γελάσαμε, μάλλον πικρογελάσαμε, προχτές το βράδυ με τους "Δέκα μικρούς Μήτσους". Ισως, γιατί πλέον καμιά σάτιρα, όσο επιτυχημένη και αν είναι, δεν μπορεί να ξεπεράσει την τόσο κωμικοτραγική πραγματικότητα. Ισως, γιατί σ' αυτή του την εμφάνιση, ο Λάκης Λαζόπουλος επέλεξε να είναι περισσότερο πολιτικός, απ' όσο πολλοί από τους ασκούντες πολιτική. Ισως πάλι, γιατί οι "δέκα μικροί Μήτσοι" στην κυβέρνηση θα ήταν περισσότερο χρήσιμοι ή, τουλάχιστον, λιγότερο επικίνδυνοι από ό,τι οι... μεγάλοι "Κώστηδες", "Μάκηδες", "Ακηδες" κτλ., κτλ.

Ισως ακόμα, γιατί συνειδητοποιήσαμε ακόμα πιο πολύ - όπως φάνηκε να έκανε και ο δημιουργός των "δέκα Μήτσων" - ότι η ουσία βρίσκεται σε εκείνο το "νέο μέγα πλήθος" που πρέπει να συγκροτηθεί, να πάρει σβάρνα και να πετάξει στο Αιγαίο όλη ετούτη τη μιζέρια, όλον ετούτο τον εσμό, πριν βρεθούμε μεσοπέλαγα και πριν υποχρεωθούμε να "φυλάμε"... πλατείες με τον Τζίμη...

"Υπερήφανος διαπραγματευτής"

Τον "εθνικά υπερήφανο" τρόπο, με τον οποίο διαπραγματεύτηκε το κρίσιμο βράδυ της Τρίτης, 30 του Γενάρη με τους Αμερικανούς, έκρινε σκόπιμο να δημοσιοποιήσει, προφανώς ο ίδιος, ο Θ. Πάγκαλος, στην κυριακάτικη του συγκροτήματος Λαμπράκη.

Ιδού, λοιπόν, πώς περιγράφει το χειρισμό του θέματος της ελληνικής σημαίας στην Ιμια, με τον Ρ. Χόλμπρουκ: "Δε μου εζήτησε να αφαιρέσουμε τη σημαία. Αντελήφθην ότι υπήρχε η δέσμευση που είχα μιλώντας με τον Κρίστοφερ (σ.σ. στον οποίο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι "δεν κάνουμε πολιτική επίδειξης σημαιών εδώ"). Θα μου πείτε γιατί δεν το ρώτησα; Ε, δε γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις. Θέμα ενοχλητικό για εσένα, δεν το θέτεις ο ίδιος στον συνομιλητή σου (! ). Περιμένεις να στο θέσει ο άλλος και εφόσον δε μου το εζήτησε, δεν του το θύμισα" (! ). Φανταστείτε το "ενοχλητικό" θέμα κάποιας διαπραγμάτευσης να αφορούσε σοβαρότερο ζήτημα εθνικής κυριαρχίας...

Ετσι διαπραγματεύεται ο υπουργός Εξωτερικών με τους "ισχυρούς συμμάχους". Ελληνες κοιμηθείτε ήσυχοι...

Θαυμάστε τους!

Δυο μέρες

συνεδρίαζαν

πάνω σε ...καναβάτσο,

ο αρλεκίνος

"έδερνε"

άγρια

τον παλιάτσο

και γύρω η χώρα

ολόκληρη

ρημάδι

και στραπάτσο!

Δυο μέρες

συνεδρίαζαν

με ...δόντια

και με ξίφη,

συγκρούονταν

τα κύμβαλα

και οι κενοί

οι πίθοι

και πρώτη γεύση

πήραμε

από τα "νέα

ήθη"!

Ο οίστρος

Αντιρρήσεις

Κάποιες προτάσεις για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής - που φτάνει τα 300 δισ. το χρόνο - έκανε η διοίκηση του ΙΚΑ. Μεταξύ αυτών είναι και η καταγραφή και καταχώριση στις ταμειακές μηχανές του αριθμού των "καθ' ημέρα" απασχολουμένων στις επιχειρήσεις. Οπως και να μην είναι άκυρη η σύμβαση εργασίας, σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν την έχει δηλώσει στο ΙΚΑ.

Ελα, όμως, που η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου συμφωνεί μόνο στο πρώτο μέτρο, ενώ ζητά να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρηματίες με έξοδα για νέες ταμειακές μηχανές και θέλει, ακόμη, οι εργαζόμενοι να ασφαλίζονται, αφού έχουν πρώτα δουλέψει για δύο μήνες.

Για να δούμε τι θα πει τελικά η κυβέρνηση. Οχι, πως από το ζήτημα αυτό εξαρτάται η λύση του μεγάλου προβλήματος της εισφοροδιαφυγής, αλλά - καμιά φορά - από τα "μικρά" καταλαβαίνεις τι θα γίνει και με τα "μεγάλα"...

Διαβούλια "νέου" ύφους

Την εποχή του Α. Παπανδρέου, όταν συνεδρίαζε η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, συνηθιζόταν πριν επικυρωθούν οι όποιες αποφάσεις, να αποφασίζονται πρώτα σε συναντήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με το γραμματέα του κόμματος, στις σουίτες των ξενοδοχείων, όπου κάθε φορά συγκαλούνταν η ΚΕ. Κατόπιν, οι αποφάσεις ανακοινώνονταν και οι από κάτω τις ψήφιζαν.

Τώρα, τα πράγματα άλλαξαν. Σε συνθήκες "νέας εποχής", "νέου" ύφους και ήθους, οι μυστικοσυσκέψεις πολλαπλασιάστηκαν. Ετσι, δεν ήταν αρκετές οι συναντήσεις του Κ. Σημίτη με τον Κ. Σκανδαλίδη και αργότερα με τον Α. Τσοχατζόπουλο... στη σουίτα. Οι διαβουλεύσεις και τα "πάρε - δώσε", που ήταν το σήμα κατατεθέν του διημέρου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, εξελίσσονταν σε όλους τους δυνατούς χώρους του ξενοδοχείου που έγιναν οι εργασίες. Εκεί, όμως, που έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση οι "φατριάρχες", ήταν οι... τουαλέτες. Μερικοί δε, πρέπει να κατανάλωσαν πολύ περισσότερη ώρα στις τουαλέτες, παρά στην αίθουσα που συνεδρίαζε η ΚΕ. Πάντως, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη: Πάνε για συνέδριο "ανοιχτών" διαδικασιών. Το καζανάκι, παιδιά...

Διαπάλη μηχανισμών

Τελικά, η αμετροέπεια αποτελεί και επισήμως τη δεύτερη φύση της ίντριγκας. Πήγε ο Κ. Σημίτης στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και έψεξε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, γιατί ασκούνται σε "συνοριακά επεισόδια αλληλοϋποβλεπόμενων φατριών" μέσα στο κόμμα... Ακολούθησε η Β. Παπανδρέου, που με ύφος κηδεμόνα προέτρεψε να σταματήσει η "ενασχόληση με φιλοδοξίες προσωπικές". Αυτά από εκείνους, που σήμερα έχουν το "πάνω χέρι" στην κυβέρνηση. Απ' αυτούς, ακριβώς, δηλαδή, που κατέστησαν τα "δείπνα" και τα "μυστικά γεύματα" σε επίσημη πολιτική πρακτική...

Οσο για τους άλλους, τους πρώην "νομιμόφρονες", που έστηναν πειθαρχικές διώξεις κατά των αντιφρονούντων, σπεύδουν τώρα να μιλούν για τα "δημοκρατικά" τους δικαιώματα, γενικώς, και για το δικαίωμά τους, ειδικώς, να εκφράζουν τις "απόψεις τους"... Αυτό θα πει να μένεις σταθερός στις θέσεις σου και, κυρίως, να αντιμετωπίζεις τις ανύπαρκτες πολιτικές σου διαφορές με τους άλλους, όπως ακριβώς τους αξίζει... Ως αντικείμενο μιας, χωρίς αρχές, διαπάλης μηχανισμών.

Ανεύθυνοι και επικίνδυνοι

Θέμα πρώτον, η ανεργία. Θέμα δεύτερον, η οικονομική κατάσταση συνταξιούχων και μισθωτών. Θέμα τρίτον, η κατάσταση στη βιομηχανία και εν γένει στην οικονομία της χώρας. Θέμα τέταρτον, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τι κάνουμε. Θέμα πέμπτον,... Η ιεράρχηση θα μπορούσε βέβαια να είναι και διαφορετική, αν... Αν τα προβλήματα αυτού του τόπου και των αυτόχθονων ιθαγενών απασχολούσαν έστω και στο ελάχιστο το κυβερνητικό κόμμα και την Κεντρική του Επιτροπή. Αν όλα - ακόμα και ζητήματα εθνικής ασφάλειας - δεν υποτάσσονταν, με τόσο τραγικό, ανεύθυνο και επικίνδυνο τελικά τρόπο στην εξασφάλιση "πόντων" στην ενδοκομματική διαπάλη. Αν, τελικά, δεν είναι παρά σενάριο προχωρημένης επιστημονικής φαντασίας η απαίτηση για ενασχόληση - έστω και τύποις, έστω με το δικό του τρόπο - του κόμματος που "κυβερνά" (;) με τα πραγματικά προβλήματα.

Και να σκεφτείτε ότι έχουμε άλλους πέντε μήνες για το συνέδριο, αν φυσικά γίνει. Γιατί, ο Ε. Γιαννόπουλος το έχει πει καθαρά: Αν δείτε συνέδριο, γράψτε μου...

Υπάρχει βέβαια και ο αυτόματος πιλότος των Βρυξελλών, που επεξεργάζεται και υπαγορεύει τις πολιτικές, αλλά βρε αδελφέ, χρειάζεται πού και πού να παίρνουν κάποιες αποφάσεις και οι "διαχειριστές"!

Αποζημιώσεις; "Νάιν"

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βέρνερ Χόιερ, βρίσκεται από χτες στην Αθήνα και έχει συνομιλίες με την ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ, κυρίως για την προετοιμασία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που θα γίνει τον επόμενο μήνα στο Τορίνο.

Φρόντισε όμως ο Γερμανός αξιωματούχος και πριν φτάσει έστειλε μήνυμα, σχετικό με ένα "ενοχλητικό" για την κυβέρνησή του θέμα: των γερμανικών αποζημιώσεων. Και παρόλο που, όπως είπε, είναι προετοιμασμένος και περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να του θέσει το θέμα, έσπευσε να δημοσιοποιήσει και την απάντησή του: "Για εμάς όμως αυτό το θέμα δεν είναι καν θέμα συζήτησης" (!).

Μετά από αυτό, την παραμικρή έκπληξη δε θα μας προκαλέσει εάν η "ευρωπροσανατολισμένη" κυβέρνηση θεωρήσει την επιθυμία των Γερμανών ως διαταγή και δε θέσει το θέμα καν για συζήτηση. Εξάλλου, μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαμε μάθει να τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Θ. Πάγκαλο - σ.σ.: ναι, καλά θυμάστε, αυτόν που έχει ζητήσει συγγνώμη από τη Γερμανία για τις "κακές" λέξεις που είχε πει...

Πού να βρει τώρα κουράγιο...

Μήπως έχει ακούσει..;

Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με αυτό που ονομάζουμε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Αν δεν κάνουμε λάθος, συνέντευξη έχει να δώσει εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ από την αρχή ακόμα της θητείας του οι συνεντεύξεις που έδωσε μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τον υπουργό Οικονομικών, με αφορμή την υπόθεση φοροδιαφυγής καλαθοσφαιριστών, το Σάββατο το βράδυ, να προβεί σε δηλώσεις σε μεγάλο ιδιωτικό κανάλι. Δικαίωμα, βέβαια, του καθένα να κάνει τις προσωπικές του επιλογές. Φοβούμαστε, όμως, ότι ο Αλ. Παπαδόπουλος για πολλοστή φορά έμπλεξε τις προσωπικές, ίσως και πολιτικές του επιλογές, με τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του υπουργικού θώκου. Και με την ευκαιρία του γεγονότος αυτού, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κ. υπουργό, μήπως γνωρίζει για κάποια υπόθεση φοροδιαφυγής ιδιωτικών καναλιών. Αν έχει ακούσει ή έχει μάθει τίποτα, θα θέλαμε να το μάθουμε και εμείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ