ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικροΜΕΓΑΛΑ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Εντατικά συνεχίζονται οι συνομιλίες για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ντ. Κονακτσιέφ, που δημοσιεύονται στην τοπική βουλγαρική εφημερίδα "Καπιτάλ". Η Αθήνα και η Σόφια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα διευκρινίσουν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της δεύτερης τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί εντός του Μάρτη.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Νέα μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αυτή τη φορά στα βασικά επιτόκια χορηγήσεων σε ξένα νομίσματα, ανακοίνωσε χτες η τράπεζα. Ετσι, το επιτόκιο δανείων στο αμερικανικό δολάριο διαμορφώνεται σε 7,5%, στην αγγλική λίρα 8%, στο μάρκο 5,5%, στο ECU 7% και στο γιέν 2%.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ: Να αποσύρει το υπουργείο Οικονομικών την επίμαχη διάταξη περί καταβολής ΦΠΑ (αρ. 38 του νέου νόμου για το ΦΠΑ), ζητά ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Η διάταξη, σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου, υποχρεώνει τους πολιτικούς μηχανικούς να καταβάλλουν στο δημόσιο χρήματα για ΦΠΑ, που νόμιμα δεν εισέπραξαν και, συνεπώς, νόμιμα δεν οφείλουν να αποδώσουν. Επιπλέον, τονίζεται ότι η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, επειδή είναι άκαιρη χρονικά, είναι και αντισυνταγματική, καθώς έρχεται να ανατρέψει την τελευταία στιγμή το νομικό καθεστώς, με βάση το οποίο ασκούνταν η δραστηριότητα των πολιτικών μηχανικών.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Τρεις νέες συμβάσεις, συνολικού ύψους 4 δισ. δρχ., υπογράφηκαν μεταξύ της "Ιντρακόμ" και του ΟΤΕ για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού υλικού. Οι συμβάσεις αφορούν νέες συνδέσεις και παροχές που εκκρεμούν ελλείψει συνδρομητικού δικτύου, υλικά μετάδοσης Σύγχρονης Ψηφιακής Ιεραρχίας (SDH) και υλικά ψηφιακών ραδιοηλεκτρικών ζεύξεων μεσαίας και μικρής χωρητικότητας.

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΑ: Ολοκληρώθηκε στις 9 Φλεβάρη στην Αθήνα η διήμερη συνάντηση των χωρών - μελών της Παρευξείνιας Συνεργασίας, με αντικείμενο την προετοιμασία μιας διάσκεψης, που προβλέπεται να ενισχύσει την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν είχαν να κάνουν με τη γεωργία και τις υδατοκαλλιέργειες, την τεχνολογία του περιβάλλοντος, των επικοινωνιών και των υλικών και τις οικονομικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Προσύμφωνο ίδρυσης μεικτής εταιρίας στο χώρο των ασφαλειών υπογράφηκε μεταξύ της "Ασπίς Πρόνοια" και της μεγαλύτερης κρατικής γιουγκοσλαβικής ασφαλιστικής "Dunav". Στη νέα εταιρία η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει με ποσοστό 49%, ενώ η γιουγκοσλαβική με ποσοστό 51%. Η υπογραφή για την οριστική συμφωνία θα τεθεί από τις δυο πλευρές σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, ενώ η επίσημη λειτουργία της μεικτής αυτής εταιρίας θα τεθεί σε εφαρμογή εντός 90 ημερών, από τη μέρα υπογραφής του προσυμφώνου.

ΦΑΡΜΑΚΑ
"Φτου κι απ' την αρχή" για τη "νέα" πολιτική!

Νέο φαύλο κύκλο επαφών με "θολή" κατάληξη εγκαινίασε, χτες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχο'ϊδης, με τους ενδιαφερόμενους φορείς από το χώρο του φαρμάκου. Τη διαβεβαίωση ότι θα μείνουν άθικτα τα συμφέροντά τους, απέσπασαν οι φαρμακοβιομήχανοι

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να θίξει τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων, απέσπασαν οι εκπρόσωποί τους χτες από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη.Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τις χτεσινές συναντήσεις, η κυβέρνηση ανοίγει ένα νέο φαύλο κύκλο επαφών με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ αποδεικνύονται κενό γράμμα οι "αποφάσεις", που με πομπώδες ύφος ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα οι συναρμόδιοι υπουργοί, περί "αλλαγής" της πολιτικής φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων, Π. Γιαννακόπουλος,μετά τη συνάντηση, από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει "καλή διάθεση" για την εξεύρεση λύσης, η οποία δε θα θίξει ούτε τους καταναλωτές ούτε τους βιομήχανους. Ο ίδιος σε ό,τι αφορά τα χρέη των νοσοκομείων προς τη φαρμακοβιομηχανία, που ανέρχονται σε 72 δισ. δρχ. και τα οποία χρησιμοποιούν ως μέσο εκβιασμού οι φαρμακοβιομήχανοι κάθε φορά που "απειλούνται" τα συμφέροντά τους, δήλωσε την κατανόησή του για τις "δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κράτος" και εξέφρασε την "ελπίδα" ότι θα βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι "θα τα βρουν" με την κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δήλωσαν στον υφυπουργό την αντίδρασή τους σε πιθανή μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων και ζήτησαν να μη καταργηθεί η ενιαία λιανική τιμή για τα φάρμακα. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Μ. Χρυσοχοϊδης υποστήριξε ότι οι οποιεσδήποτε εκπτώσεις θα βαρύνουν τις βιομηχανίες και όχι το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θεωρείται βέβαιο ότι δε θα πρόκειται για έκπτωση στο ποσοστό που βαρύνει τους ασφαλισμένους των Ταμείων, αλλά εκείνο που βαρύνει τα Ταμεία. Επίσης, ερωτηματικά δημιουργεί η στάση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δ. Βαγιονά,ο οποίος αντίθετα από τους συλλόγους του Πειραιά και της Αθήνας δήλωσε ότι "στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης".

Τέλος, την αντίθεσή τους στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους από 8% σε 7% δήλωσαν και οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Μ. Κατσαρό,έθεσαν ως όρο προκειμένου να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης να καταργηθούν οι εκπτώσεις που γίνονται από τους φαρμακοβιομήχανους προς τις φαρμακαποθήκες και από τους τελευταίους προς τα φαρμακεία, και να ισχύσει σταθερή χονδρική και λιανική τιμή. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι φαρμακαποθηκάριοι θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε λάβει υπόψη τα αιτήματά τους.

Μ. Ζ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Νέα κρούσματα εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού

Τα πορίσματα της διάθεσης των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από επιχειρήσεις με δημόσια εγγραφή το 1994, με σκοπό την εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο, εξέτασε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Από το σύνολο των 44 εξεταζόμενων εταιριών, αντλήθηκαν 96,5 δισ. δρχ. Διαπιστώθηκε ότι για 2 από τις εταιρίες αυτές, υπάρχουν ενδείξεις πως τμήμα των κεφαλαίων της δημόσιας εγγραφής, έχει διατεθεί σε επενδύσεις άλλες απ' αυτές που αναφέρονται στα ενημερωτικά τους δελτία. Στις μεμονωμένες αυτές περιπτώσεις πρόκειται για εξαπάτηση των επενδυτών,που έσπευσαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε "ανερχόμενες" εταιρίες.

Από τις υπόλοιπες εταιρίες, οι 26 ολοκλήρωσαν τη διάθεση του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων, σύμφωνα με τους σκοπούς που αναφέρονταν στα ενημερωτικά τους δελτία. Το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων στις εταιρίες αυτές ανήλθε στα 40,1 δισ. δρχ.,από τα οποία τα 22,7 δισ. δρχ. έχουν διατεθεί για παραγωγικές επενδύσεις.

Τα προγράμματα διάθεσης κεφαλαίων των υπόλοιπων 16 εταιριών, όπως διαπιστώθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βρίσκονται σε εξέλιξη. Το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων των εταιριών αυτών ανέρχεται σε 53,3 δισ. δρχ. εκ των οποίων 37,3 δισ. δρχ. διατίθενται για παραγωγικές επενδύσεις. Οπως προκύπτει από τα ενημερωτικά δελτία, η ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων των εταιριών αυτών, εκτείνεται μέχρι και το β εξάμηνο του 1997.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ