Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικροΜΕΓΑΛΑ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Εντατικά συνεχίζονται οι συνομιλίες για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ντ. Κονακτσιέφ, που δημοσιεύονται στην τοπική βουλγαρική εφημερίδα "Καπιτάλ". Η Αθήνα και η Σόφια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα διευκρινίσουν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της δεύτερης τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί εντός του Μάρτη.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Νέα μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αυτή τη φορά στα βασικά επιτόκια χορηγήσεων σε ξένα νομίσματα, ανακοίνωσε χτες η τράπεζα. Ετσι, το επιτόκιο δανείων στο αμερικανικό δολάριο διαμορφώνεται σε 7,5%, στην αγγλική λίρα 8%, στο μάρκο 5,5%, στο ECU 7% και στο γιέν 2%.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ: Να αποσύρει το υπουργείο Οικονομικών την επίμαχη διάταξη περί καταβολής ΦΠΑ (αρ. 38 του νέου νόμου για το ΦΠΑ), ζητά ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Η διάταξη, σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου, υποχρεώνει τους πολιτικούς μηχανικούς να καταβάλλουν στο δημόσιο χρήματα για ΦΠΑ, που νόμιμα δεν εισέπραξαν και, συνεπώς, νόμιμα δεν οφείλουν να αποδώσουν. Επιπλέον, τονίζεται ότι η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, επειδή είναι άκαιρη χρονικά, είναι και αντισυνταγματική, καθώς έρχεται να ανατρέψει την τελευταία στιγμή το νομικό καθεστώς, με βάση το οποίο ασκούνταν η δραστηριότητα των πολιτικών μηχανικών.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Τρεις νέες συμβάσεις, συνολικού ύψους 4 δισ. δρχ., υπογράφηκαν μεταξύ της "Ιντρακόμ" και του ΟΤΕ για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού υλικού. Οι συμβάσεις αφορούν νέες συνδέσεις και παροχές που εκκρεμούν ελλείψει συνδρομητικού δικτύου, υλικά μετάδοσης Σύγχρονης Ψηφιακής Ιεραρχίας (SDH) και υλικά ψηφιακών ραδιοηλεκτρικών ζεύξεων μεσαίας και μικρής χωρητικότητας.

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΑ: Ολοκληρώθηκε στις 9 Φλεβάρη στην Αθήνα η διήμερη συνάντηση των χωρών - μελών της Παρευξείνιας Συνεργασίας, με αντικείμενο την προετοιμασία μιας διάσκεψης, που προβλέπεται να ενισχύσει την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν είχαν να κάνουν με τη γεωργία και τις υδατοκαλλιέργειες, την τεχνολογία του περιβάλλοντος, των επικοινωνιών και των υλικών και τις οικονομικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Προσύμφωνο ίδρυσης μεικτής εταιρίας στο χώρο των ασφαλειών υπογράφηκε μεταξύ της "Ασπίς Πρόνοια" και της μεγαλύτερης κρατικής γιουγκοσλαβικής ασφαλιστικής "Dunav". Στη νέα εταιρία η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει με ποσοστό 49%, ενώ η γιουγκοσλαβική με ποσοστό 51%. Η υπογραφή για την οριστική συμφωνία θα τεθεί από τις δυο πλευρές σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, ενώ η επίσημη λειτουργία της μεικτής αυτής εταιρίας θα τεθεί σε εφαρμογή εντός 90 ημερών, από τη μέρα υπογραφής του προσυμφώνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδρομική συγκάλυψη; (2006-02-15 00:00:00.0)
Τα παραδίδουν στους Γερμανούς (2001-10-11 00:00:00.0)
Φοροκλοπή 437.320.000 δραχμών! (1999-01-31 00:00:00.0)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Συμφωνία για οικονομική και τεχνολογική (1997-10-18 00:00:00.0)
Η βουλγαρική κυβέρνηση αλλάζει τη στάση της (1997-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ