Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στόχος μας η ανάπτυξη με... ιδιωτικοποιήσεις

Δημόσια δέσμευση ότι θα επιταχύνει την εκποίηση επιχειρήσεων που ελέγχονται από τον ΟΑΕ, την ΕΤΒΑ και άλλες κρατικές τράπεζες, ανέλαβε η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, στην προχτεσινή κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΒ. Χτες ανακοίνωσε επανάληψη του διαγωνισμού για την πώληση της "Πειραϊκής - Πατραϊκής"

Την επανάληψη του διαγωνισμού για την πώληση της Π - Π καθώς και την εφαρμογή "επιθετικής αναπτυξιακής" πολιτικής για γενικό ξεπούλημα των επιχειρήσεων, που βρίσκονται υπό των έλεγχο του δημοσίου, ανακοίνωσε χτες μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου η υπερυπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στον ευρύ τομέα που εποπτεύει η Β. Παπανδρέου τόνισε ότι "η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των εταιριών του χαρτοφυλακίου του ΟΑΕ της ΕΤΒΑ και των υπολοίπων κρατικών τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης". Στην ουσία η υπουργός ενημέρωσε τους βιομηχανικούς συντάκτες, για τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προσωπικά η ίδια απέναντι στους βιομηχάνους, στην προχτεσινοβραδινή κλειστή συνεδρίαση του ΓΣ του ΣΕΒ, στη διάρκεια της οποίας οι βιομήχανοι έθεσαν στην νέα υπουργό τα αιτήματά τους.Στην ίδια συνέντευξη η Β. Παπανδρέου έκανε λόγο για "επιθετική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα βασιστεί στη συγκροτημένη και επιλεκτική παρέμβαση του κράτους για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με την προώθηση του επενδυτικού προγράμματος του Β κοινοτικού πλαισίου στήριξης, καθώς και στην κινητοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου και στην ενίσχυση του δημοσιονομικού ελέγχου.

Η "Πειραϊκή - Πατραϊκή"

Ανατρέποντας τις προσπάθειες και τα σχέδια των προκατόχων της (Πεπονή και Σημίτη) για τη μεταβίβαση της Π - Π στους πρώην ιδιοκτήτες Στράτο - Κατσαμπαίους, η υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες την ακύρωση του προ 17μήνου διαγωνισμού για την πώληση της επιχείρησης και την επαναπροκήρυξη νέου. Ετσι η εταιρία μπαίνει σε νέα περιπέτεια, αφού και η νέα υπουργός δε φαίνεται διατεθειμένη να κινηθεί έξω από τα πλαίσια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει η ΕΕ.Οπως υποστήριξε η Βάσω Παπανδρέου, η οποία προσπάθησε να καλύψει τους ανεύθυνους χειρισμούς των προκατόχων της στο θέμα της Π - Π, οι λόγοι που επέβαλαν την εξέλιξη αυτή σχετίζονται με "νομικά κωλύματα", που αφορούν στους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού, αποφεύγοντας, ωστόσο, να ανακοινώσει τους ακριβείς αυτούς όρους.

Πρόκειται για τον τέταρτο στη σειρά διαγωνισμό, οποίος θα προωθηθεί - όπως ανακοίνωσε η υπουργός - με νομική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μαζί με τον κυρωτικό νόμο του συμβολαίου μεταβίβασης των πρώην μεταλλείων Σκαλιστήρη,η συζήτηση του οποίου αρχίζει αύριο στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής. Η ρύθμιση σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Φοίβο Ιωαννίδη θα προβλέπει σύντμηση των προθεσμιών που προβλέπει ο σχετικός νόμος, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η συντήρηση των μηχανημάτων της επιχείρησης, η οποία θα διαρκέσει για 6 μήνες. Το ίδιο διάστημα θα πραγματοποιηθεί απ' τον ΟΑΕ πρόγραμμα επανεκπαίδευσης 300 εργαζομένων.

Η υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε αισιόδοξη για τα αποτελέσματα του νέου διαγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι "δε θα έχει νομικά κωλύματα και θα υπάρχουν και προσφορές". Η ίδια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τμηματική πώληση της εταιρίας, τονίζοντας ότι στόχος είναι η εξασφάλιση της επαναλειτουργίας των δύο εργοστασίων (Πάτρας - Χαλκίδος),για την οποία οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να δεσμευτούν, ενώ οι αποθηκευτικοί χώροι θα μπορούν να δοθούν και σε ιδιώτες με τη δυνατότητα οποιασδήποτε χρήσης. Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του τελευταίου διαγωνισμού είχε υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της αποθήκης στη Βαρυμπόμπη ο επιχειρηματίας Παν. Ζερίτης,ο οποίος προέβη και σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΟΑΕ, μετά την προώθηση απ' τον οργανισμό της πώλησης "πακέτου" της Π - Π στους πρώην ιδιοκτήτες.

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Ενα ακόμη "αγκάθι" φαίνεται να αποτελούν για την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς οι προσπάθειες της κυβέρνησης για αναζήτηση επενδυτή φαίνεται να αποβαίνουν άκαρπες, ενώ η επιχείρηση αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας. Αναφερόμενος στο θέμα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Φοίβος Ιωαννίδης επιφυλάχτηκε να απαντήσει για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε στονδιαγωνισμό από τον εφοπλιστή Γιάννη Καρρά. Ωστόσο άφησε να φανεί ότι πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να πιέσει τις πιστώτριες τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με νέο δάνειο την επιχείρηση. Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει μέτρα κοινωνικής στήριξης για τους αποχωρούντες με εθελούσια έξοδο εργαζόμενους απ' την επιχείρηση.

Η ΔΕΗ και το Κερατσίνι

Τέλος, στη χτεσινή συνέντευξη η υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε διατεθειμένη να προχωρήσει τόσο τα έργα για την εγκατάσταση του δεύτερου σταθμού της ΔΕΗ στο Κερατσίνι καθώς και της μονάδας χρυσού στα μεταλλεία Κασσάνδρας παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στις παραπάνω περιοχές. Τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι η ίδια βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, ώστε να βρεθεί "αποδεκτή" λύση για όλους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τα έργα θα προχωρήσουν, αφού το πρώτο συνδέεται με το έργο του Φυσικού Αερίου και τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των Ρώσων και το δεύτερο με τις συμβατικές υποχρεώσεις έναντι των εκπροσώπων της καναδικής TVX στην οποία έχει συμφωνηθεί να μεταβιβαστεί η επιχείρηση "μεταλλεία Κασσάνδρας".

Χρύσα ΛΙΑΓΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε δικαστικό κλοιό από τους επίδοξους αγοραστές (1998-01-08 00:00:00.0)
"Σέρνουν" το χορό των ιδιωτικοποιήσεων (1997-08-17 00:00:00.0)
Ετοιμότητα για το πλήρες ξεπούλημα (1996-12-06 00:00:00.0)
Εμπλοκή στο "ξεπούλημα", με παρέμβαση της Εμπορικής Τράπεζας (1996-01-18 00:00:00.0)
"Θετικός" απολογισμός έργου στις ιδιωτικοποιήσεις (1995-04-12 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο στην Πάτρα στις 6 του Απρίλη (1995-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ