Τετάρτη 12 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
"Θετικός" απολογισμός έργου στις ιδιωτικοποιήσεις

Στοιχεία από τον απολογισμό έργου, που θα σταλεί σήμερα στον πρωθυπουργό, έδωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας. Επιταχύνονται οι διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής

Σε απολογισμό του "έργου" του υπουργείου Βιομηχανίας, προχώρησε ούτε λίγο ούτε πολύ χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στα πλαίσια της ενημερωτικής απολογιστικής έκθεσης που πρόκειται να αποστείλει σήμερα προς τον πρωθυπουργό, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Κ. Σημίτης.Ο Κ. Σημίτης, που εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτήρισε θετικό το έργο του υπουργείου (ιδιωτικοποιήσεις, προνομιακή μεταχείριση των βιομηχάνων κλπ.) δικαιολόγησε τον απολογισμό δράσης του υπουργείου, του οποίου προϊσταται, λέγοντας ότι πρόκειται για μία τακτική που επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο από όλους τους υπουργούς και πρόσθεσε: "Χρειάζεται η ενημέρωση όλων των συναδέλφων υπουργών και πολύ περισσότερο του πρωθυπουργού" για το έργο που επιτελείται σε κάθε υπουργείο.

Στα παραπάνω πλαίσια δημιουργίας θετικών εντυπώσεων για το έργο που επιτελέστηκε στο υπουργείο Βιομηχανίας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Ροκόφυλλος,επιχείρησε χτες να εμφανίσει μία "ειδυλλιακή" εικόνα της πολιτικής ξεπουλήματος όλων των υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα για το ξεπούλημα των υπόλοιπων επιχειρήσεων του ομίλου της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των μεταλλείων Κασσάνδρας, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στους εργαζόμενων των υπό εκποίηση επιχειρήσεων.

Ειδικότερα:

  • Για την Π - Π ο Χρ. Ροκόφυλλος επανέλαβε ότι την περασμένη Παρασκευή έληξε η προθεσμία κατάθεσης "βελτιωμένων" προσφορών από τους επίδοξους επενδυτές για την εξαγορά των επιχειρήσεων του ομίλου που έχουν απομείνει στον ΟΑΕ, διαδικασία κατά την οποία υποβλήθηκαν 9 προσφορές. Οι προσφορές βρίσκονται στο ΔΣ του ΟΑΕ, προκειμένου να αξιολογηθούν και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την ανακήρυξη του πλειοδότη.
  • Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ως επιτυχία (!)της κυβέρνησης την πρόσφατη ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του εκτρωματικού νομοσχεδίου για το ξεπούλημα των ναυπηγείων, ενώ, παράλληλα, υπενθύμισε ότι η καταληκτική ημερομηνία για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού είναι η 3η Μάη.
  • Για τα μεταλλεία Κασσάνδρας για την εξαγορά των οποίων είχε ανακηρυχτεί ως πλειοδότρια η καναδική εταιρία TVX GOLD, ο υπουργός αναφέρθηκε σε επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα πολυμελής αντιπροσωπεία της εταιρίας στην περιοχή των μεταλλείων, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε και με τοπικούς φορείς.
Ιδιωτικοποίηση ηλεκτροπαραγωγής

Από τις δηλώσεις του υπουργού, προκύπτει επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει και να απλοποιήσει τις διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας για την κατασκευή και εκμετάλλευση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και συμβατικά καύσιμα (συμπαραγωγή) σε ιδιώτες. Οπως ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης, με υπουργική απόφαση που προωθείται για υπογραφή, ρυθμίζονται: η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και συμπαραγωγής καθώς και οι γενικοί τεχνικοί και οικονομικοί όροι των συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και ΔΕΗ, τα τιμολόγια και οι όροι διασύνδεσης με το δίκτυο. Η εν λόγω υπουργική απόφαση χαρακτηρίζεται διευκρινιστική ως προς το νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε μετά το νόμο του 1985, ο οποίος για πρώτη φορά άνοιγε το δρόμο για να κατασκευάζουν ιδιώτες μικρούς σταθμούς από ΑΠΕ και υδροηλεκτροπαραγωγή, η απόφαση αυτή σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή και δίνει όλες τις ΑΠΕ στους ιδιώτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόβλεψη για έλλειμμα 1,32 δισ. ευρώ υπέρ ΑΠΕ! (2013-03-15 00:00:00.0)
Αγριο χαράτσωμα υπέρ των εταιρειών (2011-12-22 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι δυνατότητες για τα κέρδη των ιδιωτών (2003-03-25 00:00:00.0)
Από Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο (1995-03-04 00:00:00.0)
Πέταξαν έξω τους υποψήφιους αγοραστές! (1995-02-23 00:00:00.0)
Προχωρούν απτόητοι... (1995-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ