Τετάρτη 12 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο παραπέντε η εγκύκλιος για τη φορολογία αγροτών

Η μεγάλη καθυστέρηση, με την οποία εκδόθηκε (χτες) η εγκύκλιος για τη φορολογία των αγροτικών εισοδημάτων, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να παρατείνει μέχρι τις 28 του Απρίλη την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Αποθέωση της προχειρότητας και της ευτέλειας μπορεί να χαρακτηριστεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, για τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος, με την οποία επιχειρείται να ρυθμιστούν εκκρεμή θέματα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Οι εκκρεμότητες αυτές οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών μέχρι τις 28 του Απρίλη,αντί για τις 15 του τρέχοντος μήνα που είχε οριστεί αρχικά. Αλλά και οι λύσεις, οι οποίες επιχειρείται να δοθούν με την εγκύκλιο, πάρθηκαν κυριολεκτικά στο πόδι, με αποτέλεσμα η εφαρμογή τους να δημιουργήσει νέες τριβές μεταξύ των φορολογούμενων αγροτών και του υπουργείου. Σε πολλές περιπτώσεις ζητούνται επιπλέον δικαιολογητικά, ενώ συμπληρώνονται όπως όπως - και αυθαίρετα - οι πίνακες προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, μιας και σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν οριστεί τιμές. Ειδικότερα η εγκύκλιος προσδιορίζει, τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, συμπληρώνει - όπου υπάρχουν κενά - τους πίνακες του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, επιμερίζει το εισόδημα σε περιπτώσεις συμμετοχικών καλλιεργιών, ενώ ζητά και πλήθος νέων δικαιολογητικών.

Σύμφωνε με την εγκύκλιο:

  • Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,θεωρούνται όσοι λαμβάνουν το 50% του εισοδήματος από αγροτικές καλλιέργειες και συμμετέχουν αυτοπροσώπως κατά 50% του συνολικού εργάσιμου χρόνου σε αγροτικές εργασίες. Σαν απασχολούμενη κατά κύριο επάγγελμα, θεωρείται και η σύζυγος του γεωργού ή του κτηνοτρόφου. Η τελευταία θεωρείται ότι ασκεί κατά κύριο λόγο το αγροτικό επάγγελμα, ακόμα και στην περίπτωση που είναι ασφαλισμένη στον ΟΓΑ, έστω και αν συγχρόνως είναι ασφαλισμένη μόνο σε κλάδο υγείας, του ασφαλιστικού φορέα του συζύγου. Ερωτηματικά δημιουργεί η εγκύκλιος για το αν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφού, όπως αναφέρει, για αυτό πρέπει να αποφανθεί ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ).
  • Δε θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες: α) αγρότες που έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, εκτός από τις περιπτώσεις αναπηρίας. β) Οσοι ασχολούνται με εξωγεωργικά επαγγέλματα (δημόσιοι υπάλληλοι, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ). γ) Εκείνοι που απλώς διευθύνουν (;) ή επιβλέπουν τις εργασίες της γεωργικής επιχείρησης (;) ή έχουν τον κίνδυνο της επιχείρησης χωρίς να απασχολούνται με τη γεωργία.
Οι πίνακες

Με βάση την ίδια εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι:

  • Σε όποιο νομό δεν έχει προσδιοριστεί για κάποιο προϊόν πεδινής περιοχής καθαρό ποσό γεωργικού εισοδήματος, θα λαμβάνεται κατά περίπτωση η μέση τιμή που ισχύει για τη χώρα. Οπου δεν έχουν οριστεί τιμές σε μη αρδευόμενα πεδινά και για το προϊόν αυτό δεν υπάρχουν μέσες τιμές, θα λαμβάνεται η τιμή που ισχύει για τα αρδευόμενα. Στην επίπτωση αυτή εξομοιώνει τις τιμές αρδευόμενων και μη αρδευόμενων. Τέλος, σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχουν τιμές, το αγροτικό εισόδημα θα προσδιορίζεται με βάση τις μέσες πανελλαδικές τιμές.
  • Οταν κατά τη μίσθωση αγροτικού κτήματος, το μίσθωμα συμφωνείται σε ποσοστό επί των καρπών και εφόσον ο εκμισθωτής συμμετέχει στις δαπάνες καλλιέργειας, θεωρείται ότι και οι δύο, έχουν αποκτήσει αγροτικό εισόδημα. Στην περίπτωση αυτή, τα στρέμματα θα δηλωθούν επιμεριστικά, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για την επιδότηση που θα ληφθεί.
  • Σε θερμοκήπια που καλλιεργούνται δύο η περισσότερα γεωργικά προϊόντα, για τον προσδιορισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, θα ληφθεί εκείνο το προϊόν που θα αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα.
  • Σε περίπτωση έκτασης με δεντροκαλλιέργειες, υπάρχουν δέντρα διαφόρων ιδιοκτητών, τότε θα δηλωθεί η έκταση που ανήκει και καλλιεργείται από το φορολογούμενο.
  • Αν μεταξύ του πραγματικού καταβαλλόμενου ενοικίου και του ενοικίου που προσδιορίζεται αντικειμενικά, υπάρχει διαφορά, από το εισόδημα θα εκπέσει κατά επίπτωση το μικρότερο ποσό ενοικίου. Αν υπάρξει κατά τη γεωργική εκμετάλλευση ζημία, αυτή δε συμψηφίζεται με άλλα εισοδήματα του φορολογουμένου, ούτε μεταφέρεται σε επόμενες χρήσεις για συμψηφισμό.
  • Το έντυπο Ε9 (δήλωση ακινήτων) θα υποβάλλεται μόνο από τους αγρότες που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση.
  • Οσοι αγρότες έχουν εισόδημα μικρότερο του ενός 1 εκατομμυρίου δραχμών, δεν υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση ακόμα και στην περίπτωση που έχουν ιδιοκατοικούμενη κατοικία μεγαλύτερη των 60 τ.μ.
  • Αν το δηλωνόμενο τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης προς οποιονδήποτε τρίτο εκτός των συζύγων, είναι μικρότερο από το προσδιοριζόμενο με την αντικειμενική μέθοδο, θα λαμβάνεται υπόψη αυτό που προσδιορίζεται αντικειμενικά.
  • Για την αναγνώριση της έκπτωσης του αφορολόγητου ποσού του 1 εκατ. δραχμών απαιτείται προσκόμιση από τον αγρότη βεβαίωσης της διεύθυνσης Γεωργίας ότι δικαιούται εξισωτικών αποζημιώσεων. Ειδικά για τη χρήση 1994 μπορεί να υποβάλλεται και υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86.
  • Στις φυτείες κατά το χρόνο της ανάπτυξης, δεν προσδιορίζεται καθαρό γεωργικό εισόδημα. Τέλος οι νέοι αγρότες για να επιτύχουν την επιπλέον απαλλαγή φόρου κατά 40% θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας του νομού, ή όποιας άλλης αρχής.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ