Τετάρτη 12 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σταθερά κάτω από τα επίπεδα του 1980

Η αύξηση του γενικού δείκτη της παραγωγής κατά 4,1% φέτος το Γενάρη, δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τη σημαντική μείωση της παραγωγής που προκάλεσε η υπερτετράχρονη πολιτική λιτότητας και ο όγκος της παραγωγής υπολείπεται κατά 2,8 μονάδες από τα επίπεδα του 1980

Αύξηση 4,1% σημείωσε φέτος το Γενάρη, συγκριτικά με τον ίδιο περσινό μήνα, ο γενικός δείκτης παραγωγής (ορυχεία, βιομηχανία, ηλεκτρισμός - φωταέριο), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας(ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Παρά την αύξηση αυτή όμως, ο όγκος της συνολικής παραγωγής, εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του 1980. Η βασική αιτία για την αρνητική αυτή εξέλιξη στην εγχώρια παραγωγή, οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη ύφεση που προκάλεσαν τα "γαλαζοπράσινα" προγράμματα σταθεροποιητικής λιτότητας, τα οποία προκάλεσαν ανεπανόρθωτο πλήγμα στη βιομηχανική παραγωγή. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης του όγκου παραγωγής ανέβηκε φέτος το Γενάρη στο 97,2 από 93,4 πέρσι τον ίδιο μήνα. Με δεδομένο όμως, ότι το Γενάρη του 1980 ήταν 100 μονάδες, σημαίνει ότι ο συνολικός όγκος της παραγωγής, ήταν 2,8 μονάδες κάτω από τα επίπεδα του Γενάρη του 1980.

Αναλυτικότερα, η εικόνα που παρουσιάζουν οι επιμέρους δείκτες της παραγωγής - με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΣΥΕ - είναι για φέτος το Γενάρη η ακόλουθη:

  • Η παραγωγή στα ορυχεία,μειώθηκε κατά 7,5% συγκριτικά με το Γενάρη του 1994. Ο δείκτης της παραγωγής στα ορυχεία, ήταν φέτος 127,1, από 137,3 πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι ο όγκος της παραγωγής στα ορυχεία, είναι μεγαλύτερος από τα επίπεδα του 1980 κατά 27,1 μονάδες. Η μείωση της παραγωγής στα ορυχεία επηρεάστηκε από την πτωτική εξέλιξη της εξόρυξης των κλάδων μεταλλείων βωξίτη, λατομικών και οικοδομικών υλικών κλπ.
  • Η παραγωγή στη μεταποιητική βιομηχανία παρουσίασε αύξηση 4,5%,συγκριτικά με πέρσι τον ίδιο μήνα. Ομως, παρά την αύξηση αυτή, ο όγκος της παραγωγής στα εργοστάσια, είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα του 1980. Συγκεκριμένα, αν και ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής ανέβηκε φέτος το Γενάρη στο 88,8 από 85 πέρσι, ωστόσο είναι μικρότερος κατά 11,2 μονάδες, συγκριτικά με τον δείκτη παραγωγής της βιομηχανίας το 1980!Αυτό δείχνει, τις καταστροφικές συνέπειες που είχε στην παραγωγική βάση της χώρας η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική. Συνέπεια της πολιτικής της υπερτετράχρονης μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων ήταν η μείωση της παραγωγής στα εργοστάσια, η όξυνση των προβλημάτων της εγχώριας βιομηχανίας, η νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων καθώς και η έξαρση της ανεργίας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι φέτος το Γενάρη, μειώθηκε από 12 περίπου που ήταν πέρσι οι κλάδοι της βιομηχανίας με πτωτική τάση της παραγωγής σε 6. Φέτος το Γενάρη, μείωση της παραγωγής σημείωσαν οι κλάδοι καπνού (0,7%), ένδυσης - υπόδησης (16,8%), εκτυπώσεων - εκδόσεων (1,8%), δέρματος (25,8%), προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη (13,1%) και μη μεταλλικών ορυκτών (8%). Από τους βιομηχανικούς κλάδους, με τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής φέτος το Γενάρη, ήταν ο κλάδος ποτών (50,3%) και ξύλου - φελλού (27,8%.
  • Η παραγωγή ηλεκτρισμού - φωταερίου,αυξήθηκε 10,5% και ο γενικός δείκτης ανέβηκε από 169,1 πέρσι το Γενάρη στο 186,8 φέτος, γεγονός που σημαίνει ότι συγκριτικά με το 1980 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και φωταερίου ήταν φέτος το Γενάρη 86,8 μονάδες μεγαλύτερη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ