Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΣΟΦΤΕΞ" - "ΜΕΛ" - "ΚΕΡΑΦΙΝΑ" - "ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ"
"Σέρνουν" το χορό των ιδιωτικοποιήσεων

Νέος κύκλος παθών αναμένεται να αρχίσει για τη "Σόφτεξ", ενώ πρόσφορος μήνας φαίνεται πως θα είναι ο Σεπτέμβρης για την αποκρατικοποίηση των άλλων τριών επιχειρήσεων

Ο Σεπτέμβρης φαίνεται να είναι ο μήνας που θα ανεβάσει το θερμόμετρο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς αναμένονται εξελίξεις τόσο για τις τρεις εταιρίες του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), "Κεραφίνα" ΜΕΛ και "Βωξίτες Ελευσίνας", για τις οποίες η κυβέρνηση έχει ανοίξει ήδη τον αδιέξοδο δρόμο της ιδιωτικοποίησής τους, ενώ αναμένεται και νέος κύκλος παθών για τη ΣΟΦΤΕΞ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ΟΑΕ μέχρι τις 16 Ιουλίου ολοκληρώνεται ο κύκλος των μη δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των εταιριών, ΚΕΡΑΦΙΝΑ, ΜΕΛ και ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ενώ τον Σεπτέμβρη αντί του Αυγούστου που αρχικά είχε προγραμματιστεί θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τις δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές. Τόσο για την ΚΕΡΑΦΙΝΑ όσο και για τους "Βωξίτες Ελευσίνας", έχουν σπεύσει ήδη διάφοροι επίδοξοι αγοραστές να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον εκτιμάται από τον ΟΑΕ ότι υπάρχει και για τη βιομηχανία ειδών υγιεινής στην Κόρινθο, ΜΕΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες εξυγιάνθηκαν όπως και πολλές άλλες με χρήματα του δημοσίου, για να επιστραφούν καθαρές από χρέη στους ιδιώτες που πριν μερικά χρόνια τις βούλιαξαν και τις παράτησαν.

Συγκεκριμένα:

  • Η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ, αυτή τη στιγμή κατέχει το 20% της ελληνικής αγοράς ειδών υγιεινής και ταυτόχρονα κάνει σημαντικές εξαγωγές, κύρια προς το Ισραήλ. Το '96 παρουσίασε τζίρο ύψους 1,7 δισ. δραχμών, παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1990 έγινε έλεγχος στην επιχείρηση από την Εφορία και της επιβλήθηκε πρόστιμο 800 εκατομ. δραχμών για ατασθαλίες που είχαν γίνει, όταν την επιχείρηση είχε ο πρώην ιδιοκτήτης της,Ν. Στασινόπουλος.
  • Η εταιρία "Βωξίτες Ελευσίνας" (η οποία με την ένταξή της στον ΟΑΕ κληρονόμησε και όλα τα χρέη του ομίλου "Σκαλιστήρι" στον οποίο και ανήκε), όχι μόνο είναι βιώσιμη, αλλά εξάγει και το 50% της παραγωγής της, κατέχοντας τη δεύτερη θέση στις εξαγωγές βωξίτη.
  • Η ΚΕΡΑΦΙΝΑ (η οποία πέρασε στο παρελθόν κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου μαζί με τα υπέρογκα χρέη που φόρτωσαν οι πρώην ιδιοκτήτες της οικογένειας Κεφάλα), έχει μετατραπεί σε κερδοφόρα εταιρία με αξιόλογα μερίδια στην αγορά.
  • Για τη χαρτοποιία ΣΟΦΤΕΞ, άδηλο εξακολουθεί να παραμένει το μέλλον της, η υπονόμευση της οποίας απέκτησε νέες διατάσεις από τον περασμένο Δεκέμβρη, με τον πόλεμο που άνοιξαν οι πιστώτριες τράπεζες. Παρά τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για χρηματοδότηση, η επιχείρηση ακόμη δεν έχει πάρει τα 3,9 δισ. δρχ, που υποσχέθηκαν κυβέρνηση και τράπεζες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Οι τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση θα γίνει άμεσα, με σκοπό στις 19 Σεπτεμβρίου ή να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του μετοχικού της κεφαλαίου. Ζητούμενο είναι πάντως το εάν θα βρεθεί αγοραστής, αφού ευρέως είναι γνωστό, ότι συγκεκριμένα μεγαλοσυμφέροντα ενδιαφέρονται όχι για την αγορά μετοχικού κεφαλαίου, αλλά για το κλείσιμό της και στη συνέχεια το κομμάτιασμα για να αρπάξουν τα φιλέτα που λιμπίζονται χρόνια.

Ολες οι παραπάνω ιδιωτικοποιήσεις εντάσσονται στη γενικότερη λογική του ξεπουλήματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στο στόχο της μέσα στο 1998 να έχει απαλλάξει από το δημόσιο όλες τις πρώην προβληματικές επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΟΑΕ, για να κλείσει και τον Οργανισμό. Η ανεργία και η αποβιομηχάνιση, είναι φαινόμενα που ποσώς απασχολούν την εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Χ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ