Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Εμπλοκή στο "ξεπούλημα", με παρέμβαση της Εμπορικής Τράπεζας

Μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), επέβαλε η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, διεκδικώντας να εισπράξει τα δισεκατομμύρια που οφείλει ο ΟΑΕ στην Τράπεζα. Η εμπλοκή, στην εκποίηση επιχειρήσεων του ΟΑΕ, εκδηλώθηκε μετά από παρέμβαση του διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας Π. Πουλή,ο οποίος προσέφυγε στα δικαστήρια με σχετική αγωγή που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο, διεκδικώντας - για λογαριασμό της Εμπορικής - την είσπραξη οφειλών από τον ΟΑΕ συνολικού ύψους 8,5 δισ. δρχ. Σε σχετική ερώτηση του "Ρ", ο αντιπρόεδρος του ΟΑΕ Χρ. Πίκης υποστήριξε πως η αγωγή μέχρι χτες το μεσημέρι δεν είχε ακόμη κοινοποιηθεί στον Οργανισμό. Οπως εξήγησε, η αγωγή αυτή αφορά την απαίτηση της Εμπορικής να γίνει εκτελεστή προγενέστερη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο ΟΑΕ υποχρεούται να εξοφλήσει οφειλές προς την Τράπεζα από 31/1/91 μέχρι 31/12/95, συνολικού ύψους 8,5 δισ. δρχ.Οι οφειλές προέρχονται από δύο δάνεια που είχε συνάψει ο Οργανισμός με την Εμπορική Τράπεζα, ένα στις 31/1/91, ύψους περίπου 1,7 δισ. δρχ. και ένα την 1/1/92, ύψους 210 εκ. δρχ., πλέον των τόκων.

Με την αγωγή η Εμπορική Τράπεζα ζητά απ' τον ΟΑΕ την έκδοση προσωρινής διαταγής απαγόρευσης της μεταβολής της νομικής κατάστασης όλων των επιχειρήσεων του ΟΑΕ, καθώς και τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού. Η εξέλιξη μπλοκάρει τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και καθιστά άκυρες τις πρόσφατες συμφωνίες πώλησης των επιχειρήσεων "Μεταλλεία Κασσάνδρας" και πρώην "Μεταλλευτικού συγκροτήματος Σκαλιστήρη".

Η Εμπορική Τράπεζα για τη ρύθμιση της οφειλής προτείνει τη χορήγηση στον Οργανισμό νέου μακροπρόθεσμου δανείου με ευνοϊκούς όρους υπό την προϋπόθεση της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου. Οπως δήλωσε ο Χ. Πίκης, ο ΟΑΕ στα πλαίσια του νόμου 2322/95 έχει υποβάλει ήδη από τον Αύγουστο του 1995 στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αίτημα για εγγύηση του δημοσίου, το οποίο έχει προωθηθεί στην επίσης αρμόδια τριμελή διυπουργική επιτροπή και αναμένεται η οριστική απόφαση.

Πρόκειται για διαδικασίες που θεσμοθετήθηκαν με το παραπάνω νόμο, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εγγυήσεις που αφειδώς παρέχονταν σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, όταν διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές οφειλές που προέρχονται από κατάπτωση εγγυήσεων του δημοσίου έφταναν τα 3 τρισ. δρχ. Η όποια εξέλιξη πάντως στο θέμα αναμένεται μετά την εκλογή του νέου πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ