Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 1996
Προωθούνται κυρίως έργα που επιλέγουν οι Βρυξέλλες

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 1996 προσαρμόζεται στη χρηματοδότηση των επιλεγμένων από την Ευρωπαϊκή Ενωση έργων. Αντίθετα, συρρικνώνεται το σκέλος των έργων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους

Στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσδένονται και τα αναπτυξιακά προγράμματα της κυβέρνησης.

Οπως προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 1996, προσαρμόζεται σχεδόν στο σύνολό του, στη χρηματοδότηση έργων που έχουν ενταχθεί στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ περιορίζεται σημαντικά το σκέλος των έργων που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Συνολικά, τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση έργων του ΠΔΕ για το 1996, ανέρχονται σε 1,2 τρισ. δραχμές. Από το ποσό αυτό, τα 900 δισ. δραχμές, ή το 75% προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (του ΚΠΣ), ενώ μόνο τα 300 δισ. δραχμές ή το 25%, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων του εθνικού σκέλους. Γίνεται, επομένως, εμφανές ότι οι όποιες αναπτυξιακές επιλογές εθνικής εμβέλειας, ελέγχονται και καθορίζονται πλέον από την κοινοτική γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, η οποία εξειδικεύει την πολυσέλιδη εγκύκλιο για την εφαρμογή του ΠΔΕ του 1996, δίνονται οδηγίες προς τα υπουργεία και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για τη σύνταξη των προτάσεών τους, σχετικά με την ένταξη και χρηματοδότηση των προς επιλογή έργων.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, από το 1,2 τρισ. δραχμές που θα απαιτηθούν για τη χρηματοδότηση του ΠΔΕ, τα 600 δισ. δραχμές θα προέλθουν από τα Κοινοτικά Διαρθρωτικά Ταμεία και τα υπόλοιπα 600 δισ. δραχμές, που θα πρέπει να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπεται ότι θα προέλθουν από δημόσιο δανεισμό.

Για τη χρηματοδότηση των νομαρχιακών έργων, προβλέπεται να διατεθούν συνολικά 238,3 δισ. δραχμές. Το ποσό των 90 δισ. δραχμών θα διατεθεί για έργα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ενώ ποσό 148,3 δισ. δραχμές θα διατεθούν για έργα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Η κατανομή των πιστώσεων του ΠΔΕ του 1996 κατά υπουργείο, είναι η ακόλουθη:

Για τη Γεωργία προβλέπεται να διατεθούν 16,2 δισ. για έργα του ΚΠΣ και 500 εκατ. δραχμές για έργα του εθνικού σκέλους. Για τον τομέα Δάση - Αλιεία 23 δισ. δραχμές για έργα του ΚΠΣ. Για εγγειοβελτιωτικά έργα 43,7 δισ. και 4 δισ. αντίστοιχα. Για Βιομηχανία - Ενέργεια - Βιοτεχνία 50,3 δισ. και 65,3 δισ. δραχμές. Για συγκοινωνιακά έργα 203,1 δισ. δραχμές και 13,5 δισ. δραχμές. Για την εκπαίδευση 60 δισ. δραχμές και 60 δισ. δραχμές, ενώ για τα νομαρχιακά έργα θα διατεθούν 114,2 δισ. δραχμές από το εθνικό σκέλος και 124,1 δισ. δραχμές από το ΚΠΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ