ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ

Σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας

Σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο έχει μπει η χώρα μας, μετά την τελευταία κρίση και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την αποκλιμάκωση.Αυτό υπογράμμισε, χτες, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ. Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι η διαπίστωση αυτή δε στηρίζεται μόνο στο γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά και στο γεγονός ότι αυτή η αμφισβήτηση προέρχεται και από τους διεθνείς παράγοντες και συμμάχους της χώρας μας, που είτε κράτησαν στάση σιωπής, είτε έμμεσα αμφισβήτησαν αυτά τα δικαιώματα της Ελλάδας για να δώσουν πιθανώς μια λύση στο θέμα, σύμφωνη με τα συμφέροντά τους.Αναφερόμενος στη συνέχεια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει επιλεγεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να παίξει ένα συγκεκριμένο ρόλο στην περιοχή, γεγονός που οδηγεί στη διαπίστωση ότι τα άμεσα τουρκικά και αμερικανικά συμφέροντα συμπίπτουν και δημιουργούν μια δυναμική.

Σχετικά με τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε πως ήταν στάση επιβεβαίωσης της επικυριαρχίας των Αμερικανών στη χώρα μας και στην περιοχή και ότι η αντιμετώπιση της κρίσης και η αναζήτηση λύσης μέσα στα λεγόμενα συμμαχικά πλαίσια ήταν από "χέρι" χαμένη, ενώ συμπλήρωσε πως, όσο το ΝΑΤΟ, η ΔΕΕ και οι ΗΠΑ θα στηρίζουν την Τουρκία, η τουρκική απειλή δεν πρόκειται να εκλείψει, ενώ οποιαδήποτε στιγμή είναι δυνατό να δημιουργηθεί νέα ένταση. Ο Θ. Πάγκαλος

Στην ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες - διότι ή συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών - επανέλαβε ανάμεσα στα άλλα - κάτι που είχε πει στην ΚΕ και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ - ότι ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για την αποστολή αγήματος στη βραχονησίδα Ιμια και την ύψωση απ' αυτό της ελληνικής σημαίας. Σχετικά με τη δήλωση Κλίντον για προσφυγή στη Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα ουδέποτε έθεσε τέτοιο θέμα και τόνισε ότι το όλο θέμα είναι μια αμερικανική κίνηση για να πάει η Τουρκία στη Χάγη, αν επιμείνει στις διεκδικήσεις της.

Θέμα στη συνεδρίαση δημιουργήθηκε, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής ζήτησε από τον Θ. Πάγκαλο να πάρει θέση στα δημοσιεύματα εφημερίδων, που τον φέρουν να έχει έρθει σε προσυνεννόηση με τον Κ. Μητσοτάκη πριν ο τελευταίος δώσει την πρόσφατη συνέντευξη στο MEΓKA, αλλά και ότι έχει διοχετεύσει στον Τύπο πληροφορίες για την ελληνοτουρκική κρίση και τη στάση του υπουργείου του. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε όλα αυτά ως αισχρές συκοφαντίες.

Τέλος, στο θέμα που έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Παπαδόγκονας, ότι κατά την πρόσφατη ενημέρωση που είχε ο Μ. Εβερτ από τον Γερ. Αρσένη ο τελευταίος άφησε να εννοηθεί πως κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, τη βραδιά της κρίσης, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ελαστικότεροι απ' αυτόν για το θέμα της σημαίας, ο Θ. Πάγκαλος είπε πως θα συνεννοηθεί με τον υπουργό Αμυνας για να διαπιστώσει τι ακριβώς εννοούσε.

ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ

Συνένοχοι όλοι στο έγκλημα

Ομόφωνα, πλην του ΚΚΕ, ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί σήμερα με ακροάσεις φορέων και θα ολοκληρωθεί αύριο. Οπως μάλιστα αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Αποκαλυπτικές ήταν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης, όσο και των συναρμόδιων υπουργών. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ζαφειρόπουλος δήλωσε ότι "πρέπει να σταθούμε αυτοκριτικά για την τότε θέση μας", αναφερόμενος στην κριτική που το ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει στη ΝΔ, όταν το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε το 1993 να ιδιωτικοποιήσει μέρος του ΟΤΕ. Να σημειωθεί ότι ουδείς από τους παρευρισκόμενους κυβερνητικούς βουλευτές πήρε το λόγο, εκτός από τον Π. Μπενετάτο, ο οποίος φυσικά υποστήριξε το νομοθέτημα.

"Επί της αρχής δεν έχουμε αντίρρηση, έστω και αν είναι ένα μικρό βήμα. Πιστεύουμε ότι αργότερα θα γίνουν και άλλα", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Σουφλιάς, στον οποίο απάντησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, λέγοντας: "Δέχομαι ότι είναι ένα μικρό βήμα και θα ήθελα να είναι μεγαλύτερο. Αλλά είναι ένα θετικό βήμα προς τα μπρος". Ο Στ. Μάνος, αφού συμφώνησε με το νομοθέτημα, ρώτησε γιατί η κυβέρνηση "μεταφέρει στις πλάτες της Βουλής τις ευθύνες της", αφού η μετοχοποίηση μπορούσε να γίνει και με Προεδρικό Διάταγμα, όπως ρητά ορίζει νόμος, που πρόσφατα ψηφίστηκε. "Η μετοχοποίηση περνά από τη Βουλή για να έχει η απόφαση αυξημένη τυπική ισχύ", απάντησε ο υπουργός Μεταφορών Χ. Καστανίδης. Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Κ. Χατζηδημητρίου πλειοδότησε λέγοντας: "Η Ανοιξη συμφωνεί με τη μετοχοποίηση μέχρι ποσοστού 49%".

Ο Γ. Κατσαρός

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός, αφού σημείωσε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι συνέχεια άλλων νομοθετημάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τόνισε πως είναι προπομπός σαρωτικού νομοσχεδίου για τη μαζική ιδιωτικοποίηση άλλων πενήντα δύο επιχειρήσεων του Δημοσίου, υπογραμμίζοντας: "Η κυβέρνηση της "νέας εποχής" συνεχίζει την προσπάθεια αποσάθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας". Χαρακτήρισε προφάσεις εν αμαρτίες τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, προκειμένου να κρύψει το ξεπούλημα του ΟΤΕ και την παράδοσή του στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο. "Σήμερα απλώς ανοίγει η πόρτα", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατσαρός. Επίσης είπε ότι είναι αστείο να λέγεται πως τα χρήματα από τη μετοχοποίηση θα διατεθούν για την κάλυψη των επενδύσεων του Οργανισμού. Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δίνει ένα ακόμα αποφασιστικό χτύπημα στον ΟΤΕ, του οποίου αλλάζει ο χαρακτήρας. Τέλος επισήμανε ότι το βήμα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση μπορεί να είναι ολέθριο και για την ασφάλεια της χώρας.

Γ. Κ.

Αύριο ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Επιταχύνονται οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε χτες να συγκληθεί αύριο το ΚΥΣΕΑ, για να εκλέξει τον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου, για να αποφασίσει για τους αρχηγούς των τριών κλάδων, δηλαδή ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.

Η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε για τον αμυντικό σχεδιασμό και σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε μέσα σε ένα μήνα να έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Οσον αφορά τους εξοπλισμούς θα υπάρξει συνεργασία των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών και μέχρι το Μάη θα καταλήξουν σε αποφάσεις. Επίσης συζητήθηκε και το θέμα του μισθολογίου των αξιωματικών, για το οποίο αναμένεται εντός των ημερών να υπάρξει συνάντηση των υπουργών Αμυνας και Οικονομικών και αμέσως μετά να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Ανοιχτό μένει το θέμα της στρατιωτικής θητείας, για την οποία δε λήφθηκαν αποφάσεις, ωστόσο υπήρχαν προτάσεις για παράτασή της, χωρίς όμως να θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνουν αποδεκτές.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Ετεροχρονισμένη πρόταση της ΝΔ

Πρόταση για την περίπτωση αδυναμίας του πρωθυπουργού να ασκήσει τα καθήκοντά του, κατέθεσε χτες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, η ΝΔ. Να σημειωθεί πάντως ότι ανεξαρτήτως του περιεχομένου της, η πρόταση κατατίθεται αφού δημιουργήθηκε όλη η ιστορία με την ασθένεια του Α. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν ο πρωθυπουργός αδυνατεί να ασκήσει επί τριάντα μέρες τα καθήκοντά του, η Βουλή με πρόταση του ενός έκτου των μελών της καλείται να διαπιστώσει με απόλυτη πλειοψηφία αν η αδυναμία είναι οριστική ή προσωρινή. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είναι οριστική, ο νέος πρωθυπουργός προτείνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντός τριών ημερών, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που έχει την πλειοψηφία. Μέχρι το διορισμό νέου πρωθυπουργού, καθώς και στο διάστημα που ο υπάρχων βρίσκεται σε αδυναμία, τα πρωθυπουργικά καθήκοντα ασκούνται από τον πρώτο κατά σειρά αντιπρόεδρο ή υπουργό.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ

Είναι καταδικασμένη γιατί έτσι θέλει η ΕΕ

Η ελληνική χαλυβουργία είναι καταδικασμένη γιατί αυτό απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή την προκλητικά υποτελή και απόλυτα κυνική απάντηση έδωσε χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Φ. Ιωαννίδης.

Απαντώντας στον υφυπουργό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης παρατήρησε ότι στην ουσία η κυβέρνηση παραδίδει την ελληνική χαλυβουργία στις ορέξεις των πολυεθνικών της Ευρώπης, χωρίς την παραμικρή αντίσταση. "Δε σας λέμε, κύριε υφυπουργέ - είπε ο Δ. Κουμπούρης - να ακολουθήσετε τη δικιά μας πολιτική, αν και θεωρούμε ότι μόνο μ' αυτή την πολιτική υπάρχει σωτηρία και μέλλον στη χαλυβουργία. Σας λέμε να λάβετε ορισμένα μέτρα που μπορείτε να τα λάβετε και δεν το κάνετε. Και είναι μέτρα τα οποία οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα σας έχουν προτείνει. Γιατί π. χ. δεν προχωρείτε στον ποιοτικό έλεγχο των εισαγωγών; Γιατί δεν προχωρείτε σε έλεγχο εισαγωγών ορισμένων ειδών χαλυβουργικών προϊόντων, που η ελληνική χαλυβουργία μπορεί να παράγει; Η ελληνική χαλυβουργία απασχολούσε 3.000 εργαζόμενους, έμειναν 800, θα γίνουν 500 και με την πολιτική που ακολουθείτε θα κλείσει".

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΓΝΟ

Δικαιώνει την ΑΤΕ, η κυβέρνηση

Πλήρη στήριξη στην Αγροτική Τράπεζα όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί στη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας ΑΓΝΟ, έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού. "Η ΑΤΕ δεν είναι εναντίον των συνεταιριστικών οργανώσεων", είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι "ο μόχθος των εργαζομένων στην ΑΓΝΟ έχει στηριχθεί από την Αγροτική Τράπεζα".

"Η απάντηση που δώσατε κύριε υπουργέ δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους εργαζόμενους στην ΑΓΝΟ και τους γαλακτοπαραγωγούς", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός. "Αναγνωρίσατε ότι υπάρχει πρόβλημα, όμως η ΑΓΝΟ βουλιάζει εξαιτίας της ΑΤΕ και της κυβερνητικής πολιτικής. Η ρύθμιση που κάνατε δεν τη σώζει, τη βουλιάζει. Χρειάζεται μια άλλη ρύθμιση που θα είναι προς όφελος της επιχείρησης και της προοπτικής που έχει".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ