Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ

Συνένοχοι όλοι στο έγκλημα

Ομόφωνα, πλην του ΚΚΕ, ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί σήμερα με ακροάσεις φορέων και θα ολοκληρωθεί αύριο. Οπως μάλιστα αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Αποκαλυπτικές ήταν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης, όσο και των συναρμόδιων υπουργών. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ζαφειρόπουλος δήλωσε ότι "πρέπει να σταθούμε αυτοκριτικά για την τότε θέση μας", αναφερόμενος στην κριτική που το ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει στη ΝΔ, όταν το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε το 1993 να ιδιωτικοποιήσει μέρος του ΟΤΕ. Να σημειωθεί ότι ουδείς από τους παρευρισκόμενους κυβερνητικούς βουλευτές πήρε το λόγο, εκτός από τον Π. Μπενετάτο, ο οποίος φυσικά υποστήριξε το νομοθέτημα.

"Επί της αρχής δεν έχουμε αντίρρηση, έστω και αν είναι ένα μικρό βήμα. Πιστεύουμε ότι αργότερα θα γίνουν και άλλα", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Σουφλιάς, στον οποίο απάντησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, λέγοντας: "Δέχομαι ότι είναι ένα μικρό βήμα και θα ήθελα να είναι μεγαλύτερο. Αλλά είναι ένα θετικό βήμα προς τα μπρος". Ο Στ. Μάνος, αφού συμφώνησε με το νομοθέτημα, ρώτησε γιατί η κυβέρνηση "μεταφέρει στις πλάτες της Βουλής τις ευθύνες της", αφού η μετοχοποίηση μπορούσε να γίνει και με Προεδρικό Διάταγμα, όπως ρητά ορίζει νόμος, που πρόσφατα ψηφίστηκε. "Η μετοχοποίηση περνά από τη Βουλή για να έχει η απόφαση αυξημένη τυπική ισχύ", απάντησε ο υπουργός Μεταφορών Χ. Καστανίδης. Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Κ. Χατζηδημητρίου πλειοδότησε λέγοντας: "Η Ανοιξη συμφωνεί με τη μετοχοποίηση μέχρι ποσοστού 49%".

Ο Γ. Κατσαρός

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός, αφού σημείωσε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι συνέχεια άλλων νομοθετημάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τόνισε πως είναι προπομπός σαρωτικού νομοσχεδίου για τη μαζική ιδιωτικοποίηση άλλων πενήντα δύο επιχειρήσεων του Δημοσίου, υπογραμμίζοντας: "Η κυβέρνηση της "νέας εποχής" συνεχίζει την προσπάθεια αποσάθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας". Χαρακτήρισε προφάσεις εν αμαρτίες τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, προκειμένου να κρύψει το ξεπούλημα του ΟΤΕ και την παράδοσή του στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο. "Σήμερα απλώς ανοίγει η πόρτα", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατσαρός. Επίσης είπε ότι είναι αστείο να λέγεται πως τα χρήματα από τη μετοχοποίηση θα διατεθούν για την κάλυψη των επενδύσεων του Οργανισμού. Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δίνει ένα ακόμα αποφασιστικό χτύπημα στον ΟΤΕ, του οποίου αλλάζει ο χαρακτήρας. Τέλος επισήμανε ότι το βήμα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση μπορεί να είναι ολέθριο και για την ασφάλεια της χώρας.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ