Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Απλές ... συστάσεις

Σύσταση και προειδοποίηση για MEGA, ANTENNA, STAR

Την ποινή της σύστασης και προειδοποίησης, επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA και STAR, για τον τρόπο που κάλυψαν την ελληνοτουρκική κρίση, ενώ η απόφαση για τον SKY μετατέθηκε για αύριο Πέμπτη. Πολλές είναι οι φωνές διαμαρτυρίας για τον τρόπο, που όλα τα ιδιωτικά κανάλια κάλυψαν τα γεγονότα στα Ιμια. Εκδηλη ήταν, όλο αυτό το διάστημα, η "διάθεση" των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, να "μεταδώσουν" και να καλλιεργήσουν στους τηλεθεατές, ένα κλίμα εθνικιστικής υστερίας και πανικού, με μια ατμόσφαιρα πολέμου, που, εν τέλει, όχι μόνο δε διευκολύνει την ειρηνική συνύπαρξη του ελληνικού και του τουρκικού λαού, αλλά, αντίθετα, την υποσκάπτει. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στον SKY, πέρα από τη γενικότερη ευθύνη του τρόπου κάλυψης σχετικά με τις βραχονησίδες Ιμια, εξετάζεται και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τη ζωντανή κάλυψη του απόπλου του στόλου από το Ναύσταθμο. Είναι φανερό, όμως, ότι αν πράγματι η μετάδοση ήταν επιζήμια για την εθνική ασφάλεια, η κύρια ευθύνη ανήκει πρώτα από όλα στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Αλλωστε, ο SKY υποστηρίζει ότι η κάλυψη ήταν εν γνώσει της κυβέρνησης.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, για άλλη μια φορά, εκδηλώνονται οι συγκρούσεις των μεγαλοεκδοτικών συμφερόντων. Ο ιδιοκτήτης του SKY Γιάννης Αλαφούζος και ο ίδιος, αλλά και μέσω του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού του σταθμού, προβάλλει την άποψη ότι ο SKY "διώκεται" από το ΕΣΡ και ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται μεγαλοεκδοτικά και εργολαβικά συμφέροντα, που στοχεύουν στο "χτύπημα" του SKY. Παράλληλα, βάλλει και κατά της κυβέρνησης Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ANTENNA και STAR, καθώς και ο ιδιοκτήτης του SKY, Γιάννης Αλαφούζος. Η ποινή της σύστασης και της προειδοποίησης στα τρία κανάλια επιβλήθηκε, γιατί, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Θεμιστοκλής Κουροσόπουλος, παραβιάστηκαν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών έδωσαν εξηγήσεις, για τις αλλεπάλληλες μεταδόσεις των εικόνων και πλάνων της υποστολής της ελληνικής σημαίας, της ανάρτησης της τούρκικης σημαίας, καθώς και της απόβασης των Τούρκων κομάντος στη βραχονησίδα Ιμια. Η απόφαση για την ποινή στα τρία κανάλια πάρθηκε με ψήφους 5 - 4. Το ΕΣΡ, για τον τρόπο κάλυψης της ελληνοτουρκικής κρίσης, δε θεωρεί υπεύθυνους τους δημοσιογράφους, αλλά τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους των τηλεοπτικών σταθμών. Ο νομικός σύμβουλος του SKY ζήτησε προθεσμία να καταθέσει σήμερα συμπληρωματικό έγγραφο, δίνοντας περαιτέρω εξηγήσεις, ενώ το ΕΣΡ θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο, προκειμένου να πάρει απόφαση για τον τηλεοπτικό σταθμό του Γιάννη Αλαφούζου.

  • Για έλλειψη "στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας", κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για φίμωμα των ΜΜΕ, προκειμένου να μην "αποκαλυφθεί σε όλη του την έκταση το πρόσφατο επικίνδυνο φιάσκο κατά την κρίση στα Ιμια". Απαντώντας στη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αποκαλεί την ανακοίνωση "μνημείο φαυλότητας και υποκρισίας" και σημειώνει ότι η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ψηφίστηκε και από μέλη του ΕΣΡ, που υποδείχτηκαν από τη ΝΔ, ενώ δεν ψηφίστηκε από μέλη που υποδείχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ