Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επικίνδυνη σύγχυση

Χωρίς στρατηγική και καμία τακτική, η κυβέρνηση παρατηρεί συμμάχους και εταίρους να προωθούν δυσμενείς για τα συμφέροντα της χώρας διευθετήσεις στο Αιγαίο

Σε πλήρη σύγχυση η ελληνική κυβέρνηση, αναζητά τρόπους προκειμένου να εμφανίσει ως εθνική επιτυχία την ιδέα περί παραπομπής της ελληνοτουρκικής διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ενδεικτικό της σύγχυσης είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται επιμόνως την πατρότητα της ιδέας, την οποία, μάλιστα, η Ουάσιγκτον προσφέρει σαφέστατα στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", υποστήριξε πως "υπάρχει μια θριαμβευτική δικαίωση των θέσεων της Ελλάδας, η σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία της τελευταίας πεντηκονταετίας", γεγονός που, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ο Τύπος αρνείται να το δει, ενώ αναφερόμενος στην παραπομπή του θέματος στη Χάγη, υποστήριξε πως "η Ελλάδα δε ζητάει τίποτε από κανέναν, επομένως γιατί να πάει στη Χάγη. Δεν έχει, πρόσθεσε, να πάει πουθενά. Εμείς αυτό που προτείναμε είναι, αυτοί που αμφισβητούν να χρησιμοποιήσουν το Διεθνές Δίκαιο". Οσο για την προχτεσινή δήλωση του Προέδρου Κλίντον προς την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, με την οποία επαναλαμβάνει την πρόταση για παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη, "όπως άλλωστε πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση", ο Θ. Πάγκαλος υποστήριξε πως "είναι θετική", και πρόσθεσε: "Τόσα χρόνια αυτό προσπαθούμε. Χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση Παπανδρέου, η κυβέρνηση Καραμανλή, προσπαθούσε αυτές τις δύο λέξεις να βάλει στα διεθνή κείμενα. Και το καταφέραμε αυτό. Και αυτό περνά απαρατήρητο".

Περί της πατρότητας της ιδέας για παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη, το ίδιο ασαφής και αμήχανος υπήρξε χτες και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο οποίος από τη μία διέψευδε και από την άλλη επιβεβαίωνε πως η ιδέα ανήκει στην Αθήνα. "Η ελληνική κυβέρνηση, υποστήριξε ο υπουργός Τύπου, ούτε έχει υποδείξει οποιοδήποτε μέτρο ή οποιαδήποτε πρωτοβουλία, ούτε πρόκειται να το κάνει". Ωστόσο, στη συνέχεια ο υπουργός Τύπου δήλωσε πως ο υπουργός Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του στο Νταβός με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ, διατύπωσε ως δική του σκέψη την ιδέα περί παραπομπής της διαφοράς στη Χάγη.

Ολα αυτά, ασφαλώς, καταγράφουν τη σύγχυση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εκτός των άλλων αναζητά τρόπους για να δικαιολογήσει την εγκατάλειψη, κάτω από το βάρος των ισχυρότατων πιέσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, πάγιας θέσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με την οποία το μόνο αντικείμενο της ελληνοτουρκικής διαφοράς είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας, για τον οποίο, πράγματι, αρμοδιότητα έχει η Χάγη. Χτες το βράδυ είχαμε μερική ανασκευή της δήλωσης Κλίντον από τον Τζορτζ Στεφανόπουλο, γεγονός που επέτεινε τη γενικότερη σύγχυση και ενίσχυσε τα διαμορφωνόμενα ερωτηματικά για τους σκοτεινούς στόχους που επιδιώκουν όσοι συμβάλλουν στη διατήρηση αυτού του αλαλούμ.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως η ελληνική κυβέρνηση δε βρήκε περισσότερη συμπαράσταση για το θέμα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων ούτε από τη Γερμανία. Κατά τις επαφές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας με την ελληνική κυβέρνηση, προχτές με τον πρωθυπουργό και χτες με τον υπουργό Εξωτερικών, η Βόννη υπογράμμισε στην Αθήνα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Ρ": Πρώτον, ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανακατευτεί στη νέα ελληνοτουρκική διαφορά, ούτε καν να πει τη γνώμη της για το ποιος έχει δίκιο. Δεύτερον, συμβούλεψε την Αθήνα να βρει ειρηνική λύση, είτε μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, είτε μέσα από διαιτησία διεθνούς δικαστηρίου, και τρίτον, εξέφρασε τον προβληματισμό της για κάποιες τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δε συνάδουν με τους ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, η τοποθέτηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη στην ΚΕ του κόμματος, με την οποία υπογράμμιζε την ανάγκη στενής συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ