Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΠΑΤΡΑΣ
Αποτέλεσμα πρωτοπόρας δράσης

- Σε μια περίοδο που διαπιστώνεται μια κάμψη στις δραστηριότητες των συνδικάτων, οι οικοδόμοι της Πάτρας έδωσαν ένα διαφορετικό μήνυμα, με την κατά πολύ (64%) αυξημένη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου. Πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται αυτή η αύξηση της συμμετοχής;

- Η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των οικοδόμων, είναι δείγμα της συνειδητοποίησης όλου του κλάδου αλλά και των οικοδόμων της Πάτρας, πως οι εκλογές αποτελούν μια πολύ σημαντική μορφή πάλης. Είναι κυρίως η απάντηση των οικοδόμων στη συνεχιζόμενη κυβερνητική πολιτική του αντεργατικού "εκσυγχρονισμού" που σκορπίζει σε όλους τους εργαζόμενους ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση. Είναι όμως και αποτέλεσμα της πρωτοπόρας δράσης του συνδικάτου και της επιμονής της πλειοψηφίας της διοίκησης σε ταξικές και αγωνιστικές θέσεις, στο σωστό προσανατολισμό της δράσης του συνδικάτου. Η θετική εμπειρία από την πολύχρονη δράση του συνδικάτου, "βάρυνε" στις συνειδήσεις των εργαζομένων. Η έστω και προσωρινή ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, με το κτίσιμο εργατικών κατοικιών, εκατοντάδων σχολικών αιθουσών κλπ., φέρει τη "σφραγίδα" της αγωνιστικής παρέμβασης και πίεσης του συνδικάτου. Οπως επίσης και το γεγονός ότι στάθηκε με συνέπεια δίπλα σε κάθε πρόβλημα των οικοδόμων, από τα μικρά και καθημερινά μέχρι και τα πιο σοβαρά, πρωτοστατώντας σε όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του κλάδου.

- Παράλληλα οι εργαζόμενοι ανέδειξαν πρώτη δύναμη και με συντριπτική πλειοψηφία τη ΔΑΣ. Τι είναι αυτό που "μέτρησε" στην ψήφο των εργαζομένων; - Οι οικοδόμοι εκτίμησαν ακριβώς αυτό που είπα παραπάνω και έδωσαν μεγάλη πλειοψηφία στη ΔΑΣ, στην πάλη, στον αγώνα. Οι οικοδόμοι της Πάτρας ψήφισαν με φανατισμό, αλλά και περηφάνια αυτούς ακριβώς τους συναδέλφους που αντάμωσαν μαζί τους στη διαδήλωση και στην απεργία. Αυτούς που στάθηκαν δίπλα τους σε καθημερινή βάση, σε κάθε πρόβλημα στο γιαπί, στους τόπους δουλιάς. Εκτίμησαν αυτούς τους συνδικαλιστές που έδωσαν και δίνουν καθημερινή μάχη - χάνοντας μάλιστα δεκάδες προσωπικά μεροκάματα - για τη μαζικοποίηση του συνδικάτου, για την ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίησή του, με συνεχείς περιοδείες σε όλους τους τόπους δουλιάς, συζητώντας πρόσωπο με πρόσωπο με τους οικοδόμους.

- Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν οι οικοδόμοι, με τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έδειξαν προς το συνδικάτο, αλλά και τη ΔΑΣ;

- Η στάση αυτή των οικοδόμων και η μεγάλη συμμετοχή τους στις εκλογές, αποτελεί μια αποφασιστική δύναμη για την παραπέρα ανάπτυξη της πάλης. Για να αποκρούσουμε τη νέα αντεργατική λαίλαπα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, όπως διατάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της "ΛευκήςΒίβλου". "Τσαλακώνει" όλες εκείνες τις θεωρίες περί ταξικής συνεργασίας που προπαγανδίζουν οι υποταγμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και άλλων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων. Αποτελεί αγωνιστική αφετηρία για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ενός ρωμαλέου, ταξικού και αποφασιστικού αγώνα για να επιβάλλουμε λύσεις στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι. Δίνει "φτερά" στο δίκαιο και αταλάντευτο αγώνα μας, για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, την απόκρουση της ανεργίας που μαστίζει στην κυριολεξία τον κλάδο, για την ανατροπή της μόνιμης λιτότητας.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ