ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η θητεία στην "προκρούστεια κλίνη"

Στο προσκήνιο προτάσεις για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, στράτευση των γυναικών και διεύρυνση του θεσμού των εθελοντών οπλιτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης

Στο προσκήνιο βγήκε και πάλι το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, με αφορμή την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες περί σχετικών εισηγήσεων των Επιτελείων, ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σύντομα το ΚΥΣΕΑ, σε μια από επόμενες συνεδριάσεις του, όπου και θα ληφθούν τελικές αποφάσεις. Πάντως, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης,όπως έγινε γνωστό χτες από τον εκπρόσωπο του υπουργείου, επιφυλάχτηκε να πάρει θέση, ενώ χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δήλωσε ότι αυτή την ώρα η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο ενδεχόμενο. Ο ίδιος δήλωσε το βράδυ στο "Ρ" ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης της θητείας.Στο μεταξύ έγινε γνωστό από το υπουργείο Αμυνας ότι απολύονται κανονικά όσοι έχει συμπληρώσει τη θητεία τους, ενώ μετά τις 15 Φλεβάρη, όπως άλλωστε προβλεπόταν, θα γίνουν κανονικά και οι μεταθέσεις.

Οπως εκτιμάται από τους αρμόδιους κύκλους του υπουργείου Αμυνας, αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία ώστε να περάσει πιο ανώδυνα μια ενδεχόμενη παράταση της στρατιωτικής θητείας κατά ένα ή δύο μήνες. Σχετικές εισηγήσεις, βέβαια, έχουν κατά καιρούς κατατεθεί από τη στρατιωτική ηγεσία. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι στην ουσία έχει υπάρξει σιωπηρή αύξηση της θητείας κατά ένα μήνα με την κατάργηση του τριζωνικού συστήματος, αφού ο μέσος όρος θητείας για το Στρατό Ξηράς, όπου υπηρετεί η μεγάλη μάζα των στρατευμένων (ήταν 15, 17 και 19 μήνες), από τους 17 μήνες που ήταν αυξήθηκε στους 18 μήνες για όλους. Βέβαια, το μέτρο αυτό θα αρχίσει να αποδίδει από τον Ιούλη του 1996, οπότε και θα αρχίσουν να απολύονται αυτοί που υπηρετούν 18 μήνες.

Οι προτάσεις για αύξηση της θητείας συνοδεύονται και με άλλα μέτρα, όπως η προώθηση μιας κάποιας μορφής στράτευσης των γυναικών και η διεύρυνση του θεσμού των Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης. Σύμφωνα ωστόσο με άλλες εκτιμήσεις, η αύξηση της θητείας δεν είναι μονόδρομος για να καλυφθούν οι ανάγκες που πιθανά υπάρχουν ιδίως σε παραμεθόριες μονάδες. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως η αναδιάρθρωση συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συγχώνευση στρατοπέδων, δημιουργία ευέλικτων στρατιωτικών σχηματισμών κτλ. Τα μέτρα αυτά ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και σύντομα αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα. Εξάλλου μια πιθανή αύξηση της θητείας δε θα λύσει, αλλά και θα δημιουργήσει προβλήματα, αφού περισσότεροι στρατιώτες απαιτούν και υψηλότερες δαπάνες. Επίσης η αύξηση της θητείας αποτελεί την εύκολη λύση για την κάλυψη κάποιων αναγκών, ίσως πρόσκαιρων, με αποτέλεσμα να "βολεύονται" προσωρινά τα πράγματα και να μην επιταχύνονται οι πολλαπλά χρήσιμες αναδιαρθρώσεις που είναι αναγκαίες συνολικά στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κ. Ζ.

Στέγη ζητούν 650 οικογένειες

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός. Καταγγέλλει επιλεκτική μεταχείριση

Το φλέγον θέμα της στέγασης 650 οικογενειών παλιννοστούντων από την πρώην Σοβιετική Ενωση, στην περιοχή της Καβάλας, φέρνει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: "Στο Νομό Καβάλας εγκαταστάθηκαν στο μεν οικισμό του Νέου Ζυγού 250, στη δε πόλη και τον υπόλοιπο νομό πάνω από 400 οικογένειες ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ. Το τελευταίο όμως διάστημα παίρνονται μέτρα για την κατασκευή κατοικιών και διαμερισμάτων για μερικές μόνο οικογένειες από αυτές που είναι εγκατεστημένες στο Νέο Ζυγό, εφ' όσον έχουν δεχτεί την "κηδεμονία" του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων, ενώ για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Ο Σύλλογος των παλιννοστούντων διαμαρτύρεται για αυτή την αδικία και ζητά την αποκατάστασή της.

Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ισότιμη μεταχείριση και τη στεγαστική αποκατάσταση όλων των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, που θέλουν να μείνουν μόνιμα στο νομό και την πόλη της Καβάλας".

Εκδήλωση για την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) πραγματοποιεί, όπως κάθε χρόνο, εκδήλωση για την 53η επέτειο από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ, την Παρασκευή 23-2-96,στις 5 μ.μ.,στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις στα γραφεία της ΠΕΑΦΕ (Βερανζέρου 5, 5ος όροφος, γραφείο 8, τηλ. 3830.345) και στο κατάστημα των Αργυρής και Λυκούργου Τσιρίκου (Βερανζέρου 5, στη στοά).

Εκοψαν την πίτα τους

Σε μια ιδιαίτερα ενθουσιώδη ατμόσφαιρα η ΚΟΒ Νεράιδας - Κέντρου του Βύρωνα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Στο χαιρετισμό του ο γραμματέας της ΚΟΒ Γ. Καποδίστριας ευχήθηκε να συνεχιστεί και να ενταθεί ο αγώνας για την ειρήνη. Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση με άφθονο κρασί, σπιτικούς μεζέδες, πολύ κέφι, μουσική και χορό, στον οποίο πρωταγωνίστησαν οι νεολαίοι της ΚΝΕ.

Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και του ΚΚΡΟ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μπάμπη Αγγουράκη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, συναντήθηκε με τον Κάζμπεκ Ασλαμπέτσεβιτς Τσίκου,μέλος του προεδρείου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και βουλευτή.

Ο Κάζμπεκ Ασλαμπέτσεβιτς Τσίκου βρίσκεται στην Αθήνα ως μέλος της διακομματικής αντιπροσωπείας της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

ΚΝΕ
Σενάρια στις πλάτες της νεολαίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΝΕ, με αφορμή τα σενάρια για αύξηση της θητείας και στράτευση των γυναικών

Το Γραφείο Τύπου της ΚΝΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του "την επιχειρούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει μια σειρά μέτρων σε βάρος της νεολαίας για αύξηση της διάρκειας της θητείας, αξιοποιώντας τη στημένη και υποκινούμενη απ' τους ιμπεριαλιστές κρίση με την Τουρκία". Και συνεχίζει:

"Φαίνεται ότι βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να υλοποιήσει ταυτόχρονα την από πολλών χρόνων ΝΑΤΟική επιθυμία να περάσουν αντιλαϊκά σενάρια για στράτευση των γυναικών και αύξηση των μισθοφόρων.

Σενάρια που ούτε και η ΝΔ ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να περάσουν, με άλλες τότε δικαιολογίες, χάρη στην αποκάλυψη και αντίσταση του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας.

Η πείρα των τελευταίων εξελίξεων επιβεβαίωσε ότι υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, δεν μπορεί να υπάρξει με τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Επομένως, το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του αξιόμαχου και της ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να επιβάλει την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, να κλείσει τις βάσεις, που αποδεδειγμένα λειτουργούν σε βάρος της χώρας μας, να αποσύρει τους Ελληνες στρατιώτες από τη Βοσνία. Ταυτόχρονα να προχωρήσει στον αναγκαίο αναπροσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και του στρατιωτικού δόγματος, με βάση τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας και όχι του ΝΑΤΟ που υπάρχει ως τώρα.

Η αύξηση της θητείας όχι μόνο δεν μπορεί να προσθέσει τίποτα στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων με την υπάρχουσα διάταξη και προσανατολισμό, αλλά και θα προσθέσει νέα βάρη και προβλήματα στις πλάτες της νεολαίας".

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Στις 31 του Μάρτη 1996 λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων για όσους έχουν αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή όσους γεννήθηκαν μέχρι και το έτος 1978. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι βεβαίωση κατοικίας από την Αστυνομία, πιστοποιητικό γέννησης, τέσσερις φωτογραφίες και σχετική αίτηση. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με την Εκλογική Νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
Νίκη της "Δημοκρατικής Ενότητας"

Το συνδυασμό "Δημοκρατική Ενότητα" (στηρίζεται από το ΚΚΕ) ανέδειξαν ως πλειοψηφούσα παράταξη στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας Ελλήνων Δανίας οι αρχαιρεσίες που έγιναν πρόσφατα. Οι Ελληνες μετανάστες της Δανίας ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στην παράταξη, αλλά και στον πρόεδρο του απερχόμενου ΔΣ Γ. Γαβαλιά.

Οπως επισημαίνεται εκ μέρους της ΚΟΒ Κοπεγχάγης του ΚΚΕ, "χρέος του νέου ΔΣ είναι να ρίξει το βάρος της δουλιάς στην αναβάθμιση του ρόλου της κοινότητας και στην πιο ολοκληρωμένη και συστηματική προώθηση των προβλημάτων των μεταναστών, τόσο στη δανέζικη κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις άλλες εδώ μειονότητες, όσο και στην ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις κοινότητες και τις ομοσπονδίες στις άλλες χώρες της Ευρώπης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ