ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Στη μάχη της καρέκλας

Σε φάρσα φαίνεται να εξελίσσεται η υπόθεση των εκλογών στο Μπαγκλαντές, καθώς η αποχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προεξάρχουσας της "Ενωσης Αουάμι" (Awami League), ουσιαστικά τις ακυρώνουν. Αλλά, αντί για φάρσα, η χώρα κινδυνεύει να δει μια τραγωδία να εκτυλίσσεται, αφού πληθαίνουν οι φόβοι για γενίκευση της βίας μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και των αρχών ασφαλείας. Ηδη, σε συγκρούσεις, τις τελευταίες μέρες, εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 14 έχασαν τη ζωή τους.

Η προσπάθεια να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στο Μπαγκλαντές, σημειώνει με περισσή ειρωνεία το βρετανικό περιοδικό "Εκόνομιστ" (13/1), θα μπορούσαν να είναι αστείες, αν η χώρα δεν αντιμετώπιζε τόσο σοβαρά προβλήματα.

Η Εκλογική Επιτροπή, η οποία υποτίθεται ότι καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας, έχει ορίσει αρκετές φορές ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Τυπικά, οι εκλογές έπρεπε να γίνουν την 18η Γενάρη. Αναβλήθηκαν για την 7η Φλεβάρη. Μετά, για την 15η Φλεβάρη. Η διαμάχη της κυβέρνησης της Μπέγκουμ Κχαλέντα Ζία με την αντιπολίτευση, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια και - ακόμη - οδήγησε σε πολυάριθμες απεργίες, που παρέλυσαν επί μακρόν στοιχειώδεις δομές, έχει εξοβελίσει, σε τελευταία ανάλυση, τη συζήτηση περί του ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα μετά τις εκλογές. Σύγκρουση, χωρίς ορατή διέξοδο, παρατηρούν αναλυτές. Σύγκρουση μέχρις εξοντώσεως, θα συμπληρώναμε εμείς.

Πινγκ - πονγκ...

Ο συνασπισμός της αντιπολιτευτικής παράταξης απαίτησε δεκάδες φορές από την κυβέρνηση να παραιτηθεί το συντομότερο δυνατόν και να ορίσει ουδέτερη μεταβατική κυβέρνηση, η οποία και θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές. Στην περίπτωση που αυτό "δε συνέβαινε", απείλησε να μποϊκοτάρει τη διαδικασία.

Δε δεχόμαστε, διαμήνυσε η κυβέρνηση, με το επιχείρημα της αντισυνταγματικότητας. Στη συνέχεια, φάνηκε να ανασκευάζει τις θέσεις της. Στις αρχές του περασμένου μήνα, στελέχη του κυβερνητικού κόμματος ομολογούσαν ότι η πρωθυπουργός Ζία βρισκόταν ένα βήμα πριν από την αποδοχή της πρότασης της αντιπολίτευσης, με την προϋπόθεση όμως ότι τα κόμματα τα οποία τη συνιστούν θα συμμετείχαν στις εκλογές. Και πρόσθεταν ότι η πρόθεσή της είναι να μεταφέρει την εκτελεστική εξουσία στο πρόσωπο του Προέδρου του Μπαγκλαντές, Αμπντού Ραχμάν Μπίσουας, και όχι σε μεταβατική κυβέρνηση.

Δε δεχόμαστε, διαμήνυσε η αντιπολίτευση, η ηγέτης της οποίας, Σεϊχ Χασίνα Ουαγιέντ, είχε η ίδια προτείνει αυτή τη λύση δύο χρόνια πριν (!). Το επιχείρημα της αντιπολίτευσης υπήρξε ότι η κυβέρνηση, ασκώντας ασφυκτική πίεση στους πάντες και με τη βοήθεια του "διεφθαρμένου" κρατικού μηχανισμού, θα προχωρούσε σε νόθευση των εκλογών. Με τη σειρά της, η αντιπολίτευση ζήτησε να αναβληθούν εκ νέου οι εκλογές.

Δε δεχόμαστε, διαμήνυσε η κυβέρνηση, αφού, σύμφωνα με το Σύνταγμα του Μπαγκλαντές, εκλογές οφείλεται να πραγματοποιηθούν το αργότερο 90 μέρες από τη διάλυση της Βουλής. Η 21η Φλεβάρη είναι η τελική, η καταληκτική ημερομηνία.

Η οικονομία

Με σχεδόν το 45% του πληθυσμού (120 εκατομμύρια) κάτω από τα όρια της φτώχειας και το κατά κεφαλήν εισόδημα σε ετήσια βάση να μην ξεπερνά τις... πεντέμισι χιλιάδες δραχμές (!), το Μπαγκλαντές παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Η θλιβερή εικόνα της οικονομίας της χώρας δε βελτιώθηκε, φυσικά, τους τελευταίους μήνες, καθώς οι απεργίες στραγγάλισαν κάθε δραστηριότητα.

Αλλά, ενώ οι πολιτικοί ασχολούνται με τη σύγκρουση για την εξουσία, οι απλοί άνθρωποι εργάζονται σκληρά, γεννώντας ελπίδες για καλύτερο μέλλον. Οι εργαζόμενοι είναι κυρίως γυναίκες, που απασχολούνται σε βιομηχανίες ρουχισμού. Πάνω από 800.000 γυναίκες δουλεύουν σε εργοστάσια ρούχων. Ο τομέας είναι ο γρηγορότερα αναπτυσσόμενος στη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια: Κατέχει το 60% των συνολικών εξαγωγών (εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 3 δισ. δολάρια το 1995). Το χαμηλό (χαμηλότερο δε γίνεται...) εργατικό κόστος προσελκύει αγοραστές και επενδύσεις από τη Δύση (ΗΠΑ, Ευρώπη), αλλά και την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, και αλλού.

Μπορεί η βιομηχανία να δώσει ώθηση συνολικά στην οικονομία; Ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής πέρυσι ήταν 16%, κι η οικονομική ανάπτυξη στο 4,6%. Οικονομολόγοι και κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ρυθμό ανάπτυξης 7% σε ετήσια βάση, προϋποτιθεμένου ότι η πολιτική κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Πάντως, δεν αποκλείεται κι αυτή η ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών ρούχων έπεσε από 35% το 1990 - 1992, σε 16% το 1995. Η πτώση οδηγεί πολλές μικρές εταιρίες σε λουκέτο.

Για να ορθοποδήσει η οικονομία, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Μόνο που, όπως φαίνεται, η πολιτική ηγεσία της χώρας περί άλλα τυρβάζει...

Προς άγνωστη κατεύθυνση

Η πρόθεση της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρει τις εκλογές παραμένει δεδομένη. Ο φόβος μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, αλλά και της κυβέρνησης, είναι ότι θα ξεσπάσουν ευρείας κλίμακας ταραχές στη διάρκεια της διεξαγωγής τους. Φόβος απόλυτα δικαιολογημένος, αφού οι συγκρούσεις οπαδών της αντιπολίτευσης με τις αρχές έχουν πλέον μπει στην ημερήσια διάταξη. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί εισήχθησαν σε νοσοκομεία με το πρόσχημα της ασθένειας, για να αποφύγουν να διοριστούν στις κατά τόπους εκλογικές - εφορευτικές επιτροπές. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο εκρηκτική. Και η δήλωση εκπροσώπου της αντιπολίτευσης ότι "η χώρα οδεύει προς εμφύλιο πόλεμο", αν η Κχαλέντα Ζία παραμείνει στην εξουσία, δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά υπόψη...

Μ. Γ.

ΚΟΥΒΑ
Οι ΗΠΑ ξαναχτύπησαν

Σταμάτησαν καραβάνι αλληλεγγύης και συνέλαβαν άτομα από τη συνοδεία. Συμπαράσταση από το συνδικαλιστικό κίνημα Πειραιά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Καθώς ένα αμερικανικό καραβάνι από 30 οχήματα, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για την Κούβα στις 31/1, είχε φτάσει στα σύνορα με το Μεξικό, Αμερικανοί αστυνομικοί συνέλαβαν 15 συνοδούς του και κατέσχεσαν 352 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που είχαν προσφερθεί από τον αμερικανικό λαό και προορίζονταν για νοσοκομεία της Κούβας.

Το καραβάνι αυτό - το έκτο κατά σειρά - είχε οργανωθεί από τους "πάστορες για ειρήνη", που επίμονα αψηφούν τον επαίσχυντο αποκλεισμό, που επί 32 ολόκληρα χρόνια έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον κατά της Κούβας. Επικεφαλής τους είναι ο μαύρος ιερέας Λούσιους Ουόκερ.

Ο ιερέας Ρόμπιν Χέιες, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης αυτής, δήλωσε ότι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ετοιμάζονται σε 200 πόλεις και χωριά των ΗΠΑ, που θα κορυφωθούν το Σάββατο 17/2. Αυτή τη μέρα, δύο άλλα τέτοια καραβάνια θα αποπειραθούν να περάσουν τα σύνορα - το ένα προς το Μεξικό και το άλλο προς τον Καναδά. Προηγούμενα είχε γίνει έκκληση στο λαό να προσφέρει και πάλι ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε αντικατάσταση αυτών που κατασχέθηκαν.

Ο Χέιες υπενθύμισε ότι στα προηγούμενα 5 καραβάνια, η αστυνομία είχε κάνει κάποια επίδειξη δύναμης, αλλά τελικά τα άφησε να περάσουν. Μετέφεραν συνολικά 900 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια. Και τόνισε: "Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η εφαρμογή αυτού του ανήθικου νόμου είναι τόσο αντιφατική, δεδομένου ότι τον περασμένο Ιούνη μας άφησε να περάσουμε τα σύνορα προς τον Καναδά, μεταφέροντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτή τη φορά, όμως, συνέλαβαν 15 καραβανίστας και κατέσχεσαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μας".

Οι συλλήψεις των 15 (11 ανδρών και 4 γυναικών) έγιναν όταν ορισμένοι καραβανίστας προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα, κρατώντας στα χέρια κομπιούτερς. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι κατέσχεσαν το όλο φορτίο, ενώ 50 αστυνομικοί του Σώματος καταστολής εξεγέρσεων, που έφεραν και ασπίδες, βοηθούμενοι από άλλους αστυνομικούς και μυστικούς πράκτορες, εξαπέλυσαν επίθεση, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί, ανάμεσά τους και ένας άνδρας που χτυπήθηκε βάναυσα και μεταφέρθηκε αναίσθητος σε νοσοκομείο. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και οι ιερείς Λούσιους Ουόκερ και Τζορτζ Χιλ από την Καλιφόρνια.

Ενώ συλλαμβανόταν, ο Ουόκερ κατάγγειλε: "Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνησή μας αρνείται να δοθεί σύγχρονη ιατρική περίθαλψη για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους πολίτες της Κούβας. Αποτελεί αυτό μια σελίδα αίσχους στην ιστορία των ΗΠΑ".

Οι 15 αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από εικοσιτετράωρη κράτηση, αφού όμως τους επιδόθηκαν κλήσεις να παρουσιαστούν στο δικαστήριο, με την κατηγορία ότι πρόβαλαν αντίσταση όταν συλλαμβάνονταν.

Ψήφισμα - καταγγελία

Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα του Πειραιά σε ψήφισμα - καταγγελία του καταδικάζει τη νέα πρόκληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία επιτέθηκε στο καραβάνι φιλίας και κακομεταχειρίστηκε τους συμμετέχοντες, ενώ παράλληλα φυλάκισε και ορισμένους. Καταγγέλλει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για στον οικονομικό στραγγαλισμό της κουβανέζικης επανάστασης και την προσπάθεια υποδούλωσης ενός λαού που οι επιλογές του δεν εναρμονίζονται με τη "νέα τάξη πραγμάτων". Παράλληλα, καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης των φίλων της Κούβας στις ΗΠΑ.

Στο ψήφισμά του, το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα του Πειραιά χαιρετίζει το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης προς την Κούβα και απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου ΧΕΛΜΣ - ΜΠΑΡΤΟΝ και την άμεση και χωρίς όρους άρση του αποκλεισμού, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Χτεσινή σύλληψη διαδηλωτή ενώ σήμερα "κανονικά" πηγαίνουν στις κάλπες

Χτεσινή σύλληψη διαδηλωτή, ενώ σήμερα "κανονικά" πηγαίνουν στις κάλπες, στο Μπαγκλαντές

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Κυνήγι ανταρτών
  • Πλοία και αεροπλάνα επιτέθηκαν χτες σε πλοίο, που εικάζεται ότι μετέφερε πολεμοφόδια
  • Φόβοι για νέα επιχείρηση των Ταμίλ

ΚΟΛΟΜΠΟ. -

Ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού της Σρι Λάνκα επιτέθηκαν χτες εναντίον πλοίου το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, μετέφερε πολεμοφόδια για τους αντάρτες του Απελευθερωτικού Μετώπου των Τίγρεων των Ταμίλ.

Μαχητικά αεροσκάφη και βαριά οπλισμένα πλοία της Σρι Λάνκα σφυροκόπησαν το σκάφος, το οποίο υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές, στα ανοιχτά της Σρι Λάνκα, 290 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Δεν έγινε γνωστός ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση. Η επιχείρηση θεωρείται "επιτυχία" του στρατού στην προσπάθειά του να καταστείλει τη δραστηριότητα των ανταρτών Ταμίλ, οι οποίοι πριν λίγες μέρες σκόρπισαν τον τρόμο με μια επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της χώρας Τσαντρίκα Καραματούνγκα, διέταξε τη διενέργεια ανάκρισης για τις συνθήκες υπό τις οποίες είκοσι τέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον άλλοι τριάντα τραυματίστηκαν, σε σύγκρουση μεταξύ αυτονομιστών Ταμίλ και του κυβερνητικού στρατού.

Χτες, δόθηκε διαταγή τα σχολεία να κλείσουν μέχρι νεοτέρας, καθώς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση φοβάται νέα επίθεση των αυτονομιστών.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι, παρά τη μακροχρόνια προσπάθεια του κυβερνητικού στρατού να κονιορτοποιήσει το κίνημα των Ταμίλ, οι "Τίγρεις" δείχνουν να αναγεννώνται συνεχώς από τις στάχτες τους. Και η σύγκρουση, της οποίας τα θύματα έχουν "αισίως" φθάσει τις 40.000 ανθρώπων, καλά κρατεί...

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Επικίνδυνη ένταση την ώρα των εκλογών

ΝΤΑΚΑ.-

Βομβιστικές επιθέσεις, ταραχές, διαδηλώσεις, αστυνομικοί στους δρόμους, γενική απεργία: Τα συστατικά αυτά συνέθεταν την εικόνα της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, μια μέρα πριν τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών.

"Με στρατοκρατούμενη πόλη" έμοιαζε, λοιπόν, χτες η Ντάκα, όπως μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η κυβέρνηση της Κχαλέντα Ζία απαγόρευσε κάθε πολιτική δραστηριότητα - και χτες ανέθεσε στο στρατό να περιφρουρήσει την έννομη τάξη, σε μια κλιμακούμενη προσπάθεια να αποσοβηθούν πιθανές ταραχές.

Οι σημερινές εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση, παραμένει αμφίβολο αν θα οδηγήσουν σε έκρηξη τη χώρα ή αν θα αποτελέσουν την αφορμή για απαρχή διαλόγου μεταξύ των δύο "χαρισματικών" - κατά το Ρόιτερ - γυναικών που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της χώρας. Της πρωθυπουργού, Ζία, και της Σεϊχ Χασίνα, που ηγείται της "Ενωσης Αουάμι", μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ