ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ποιος κρατάει ποιον;

Εξι "καυτά" ερωτήματα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων προς τον υπουργό Εργασίας, για τις εξελίξεις στον ΟΕΚ και την υπόθεση Μπολτσή

"Γεια σου μπάρμπα, κουκιά σπέρνω", σ' αυτή τη λαϊκή παροιμία παραπέμπει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, για να χαρακτηρίσει την προχτεσινή ανακοίνωση του Ε. Γιαννόπουλου,με την οποία ο υπουργός Εργασίας υποτίθεται ότι απαντά στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της καλεί τον υπουργό να πάψει κάθε φορά που "έρχεται στα δύσκολα" να επικαλείται την "αντιστασιακή του ιδιότητα" και να απαντήσει συγκεκριμένα στα εξής ερωτήματα:

- Γιατί παίρνει υπό την προστασία του τον πρώην πρόεδρο του ΟΕΚ, Θ. Χανακούλα,ο οποίος "βαρύνεται με σωρεία σκανδάλων" και ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη;

- Γιατί αμέσως μόλις ανέλαβε το υπουργείο, η πρώτη του δουλιά ήταν να αποσπάσει την παραίτηση της προέδρου του ΟΕΚ, κ. Ν. Παπαδοπούλου;

- Γιατί κάλεσε την πρόεδρο να φύγει από τον Οργανισμό, χωρίς καν να έχει περάσει απόφαση για την απομάκρυνσή της στο ΦΕΚ και μάλιστα δυο μέρες πριν την κατάθεση των τελικών προτάσεων του ΟΕΚ στο δικαστήριο για την αγωγή Μπολτσή;

- Τίνος το "χαρτί" παίζει ο υπουργός και αφήνει ακέφαλο τον Οργανισμό στην πιο κρίσιμη φάση της υπόθεσης;

- Γιατί επιμένει ότι πρέπει "να κρίνει η Δικαιοσύνη" ένα ζήτημα - την υπόθεση των 670 διαμερισμάτων του Μπολτσή - που χρειάζεται πολιτική απόφαση;

- Στην ολονύκτια συνάντησή του με δικηγόρους στο υπουργείο Εργασίας, γιατί δεν κάλεσε και την πρόεδρο του ΟΕΚ;

- Γιατί το 1993 που ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας και τον επισκέφθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία οικοδόμων, στην πρότασή της να φύγει ο Χανακούλας από τον ΟΕΚ, είπε: "Δε φταίω εγώ, μου τον φόρτωσαν από πάνω"; Τι άλλαξε από τότε και έχει πάρει εργολαβικά την υποστήριξή του; Ποιος κρατάει ποιον;

"Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον το τρίγωνο Χανακούλα - Μπολτσή - υπουργείου Εργασίας",τονίζει η Ομοσπονδία και απαντώντας στις προσωπικές επιθέσεις Γιαννόπουλου κατά του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Κ. Κερασουνλή,επισημαίνει ότι η απόφαση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που πληρώνουν την εισφορά τους στον ΟΕΚ και η ματαίωση του επιχειρούμενου σκανδάλου, είναι απόφαση των οργάνων της Ομοσπονδίας και όχι μόνο υπόθεση ενός συνδικαλιστή. Τονίζει, επίσης, αναφερόμενη στις επιθέσεις που δέχονται στελέχη του ΚΚΕ και ο "Ρ", ότι είναι τιμή τους που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ΟΕΚ. Οπως είναι τιμή για την πρόεδρο του ΟΕΚ, κ. Παπαδοπούλου και όσους άλλους κάνουν το ίδιο.

Να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι

Την άρνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΑΒ, να γίνει γενική συνέλευση για το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης, καταγγέλλει η ΔΕΣ - ΕΑΒ

Την ανησυχία της "για το μεθοδευμένο παραγκωνισμό και τον αγωνιστικό ευνουχισμό των εργαζομένων από την τακτική της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΑΒ", εκφράζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση - ΕΑΒ",επειδή το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης του 1996 διαμορφώθηκε μόνο από τη διοίκηση του σωματείου, η οποία και απέρριψε πρόταση της παράταξης να γίνει Γενική Συνέλευση για να συζητηθεί από όλους τους εργαζομένους.

Η ΔΕΣ - ΕΑΒ, που διαφωνεί και με ορισμένα από τα αιτήματα, σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι "οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη γενική τους συνέλευση να εκφράσουν την επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία τους στο προτεινόμενο σχέδιο της ΣΣΕ 1996. Εχουν το δικαίωμα να αντιπροτείνουν και να διαμορφώσουν το τελικό σχέδιο, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την υποχρέωση να το διεκδικήσουν δυναμικά αν παραστεί ανάγκη".

Αυτή τη στιγμή 10 εργοστασιακά σωματεία από τα 20 της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Θήβας (εκτός από τα 7 κλαδικά) έχουν ετοιμάσει τα σχέδια επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσα από γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, ενώ τα υπόλοιπα 10 σωματεία αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή μέχρι το τέλος του Φλεβάρη. Οι αυξήσεις που θα διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι, όπως προκύπτουν από τις αποφάσεις των συνελεύσεων, κυμαίνονται από 10% έως 15%.

Η παράταξη καταγγέλλει επίσης την αυθαιρεσία των διοικούντων της ΕΑΒ που εκφράστηκε ξανά με απολύσεις και αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις,με αφορμή την απόλυση εργαζόμενης κατά τη διάρκεια, επιβεβαιωμένης από το ΙΚΑ, ασθένειάς της, κάτι που "είναι πρωτόγνωρο για τα ΕΑΒικά δεδομένα, δείγμα μιας θλιβερής κατάντιας", όπως τονίζει η παράταξη. Η αυθαιρεσία της διοίκησης αποδεικνύεται - προσθέτει η ΔΕΣ - και από την απόλυση - συνταξιοδότηση εργαζόμενου, ο οποίος δε συμπληρώνει τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Και για τους δυο εργαζόμενους η παράταξη θα στηρίξει τη διεκδίκηση επαναπρόσληψής τους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστικό προσκλητήριο

Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 22 του Φλεβάρη και στη συγκέντρωση στις 10π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας με χτεσινή της ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 22 Φλεβάρη, διεκδικώντας: Κάλυψη των εισοδηματικών απωλειών των προηγουμένων χρόνων. Κατώτερο μεροκάματο 6.512 δρχ. Κατώτερος μισθός 165.000. Κατώτερη σύνταξη ίση με 20 μεροκάματα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. ΑΤΑ νομοθετικά κατοχυρωμένη. Τριανταπεντάωρο - 7ωρο - πενθήμερο χωρίς μείωση αποδοχών και δικαιωμάτων. Μέτρα για τους άνεργους με διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας και του χρόνου επιδότησης. Επέκταση του 2112 και στους εργατοτεχνίτες.

Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους σε απεργιακή συγκέντρωση στις 22 του Φλεβάρη στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Στην ίδια ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την προκλητική και αδιάλλακτη στάση των βιομηχάνων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας."Η προκλητική αυτή στάση των εργοδοτών - σημειώνει - ενισχύεται και στηρίζεται από την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με βάση τις κατευθύνσεις, που απορρέουν από το πρόγραμμα "σύγκλισης" και τις γενικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διαφωνούμε με τη συνολική στάση και το πλαίσιο διεκδίκησης και δράσης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που περιορίζει τα αιτήματα στο 8 - 10% και σε δευτερεύοντα θεσμικά αιτήματα. Διαφωνούμε με τη συναινετική στάση της απέναντι στους εργοδότες και την κυβέρνηση".

Σύσκεψη ΔΑΣ ΟΑΣΑ

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί σε σύσκεψη τους οδηγούς και τους τεχνικούς του Οργανισμού αύριο, Παρασκευή, στις 5μ.μ. στα γραφεία της παράταξης (Μενάνδρου 44). Η σύσκεψη πραγματοποιείται ενόψει της στάσης εργασίας και συνέλευσης, που πραγματοποιείται στα λεωφορεία το Σάββατο.

Την προκλητική στάση των βιομηχάνων στις διαπραγματεύσεις για την Εθνι

Την προκλητική στάση των βιομηχάνων στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους στην απεργία

Ηλεκτρονικοί "χαφιέδες" στου "Κορωνάκη"!

Τοποθετήθηκαν κάμερες στο εργοστάσιο για την παρακολούθηση των εργαζομένων! Διάβημα του σωματείου στην Επιθεώρηση Εργασίας

Κάμερες στους χώρους δουλιάς για παρακολούθηση των εργαζομένων τοποθέτησε η επιχείρηση παραγωγής ναυτιλιακών ειδών "Δ. Κορωνάκης",σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου προς την Επιθεώρηση Εργασίας!

Η εργοδοσία ισχυρίστηκε ότι οι κάμερες τοποθετήθηκαν εκεί για λίγο καιρό, για να εξακριβωθεί αν λειτουργούν σωστά! Επίσης, ότι επρόκειτο σύντομα να μεταφερθούν στον εξωτερικό χώρο της επιχείρησης...

Μετά την καταγγελία του σωματείου η Επιθεώρηση Εργασίας κάλεσε σε τριμερή συνάντηση, χωρίς όμως να κάνει επιτόπιο έλεγχο στο εργοστάσιο.

Οπως τονίζει ο Κ. Μαργαρίτης αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ: "Δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αλλά σίγουρα είναι από τα πιο σοβαρά. Δε θα δεχτούμε να παρακολουθούμαστε. Αλλά, όπως σας είπα, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Σε κάποιους χώρους δεν υπάρχουν τουαλέτες για τους εργάτες, σε όλο το εργοστάσιο δεν υπάρχει θέρμανση κλπ. Πρόσφατα απολύθηκαν δύο συνάδελφοι παλιοί συνδικαλιστές, χωρίς καμία αιτία και σχεδόν αμέσως η εργοδοσία έβαλε αναγγελία στην τοπική εφημερίδα για νέες προσλήψεις και μάλιστα στο τμήμα που απολύθηκαν οι δύο συνάδελφοι! Ολα τα άλλα συμβαίνουν σε πολλές εταιρίες και τα παλεύουμε, αλλά δε θα δεχτούμε να είμαστε υπό έλεγχο".

Υποχρεωτικές άδειες στου "ΣΟΥΛΗ"

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ο "ΣΟΥΛΗΣ" ξαναχτύπησε. Με τη βοήθεια των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που αποτελούν την πλειοψηφία στο σωματείο και αποδέχτηκαν την πρόταση του εργοδότη, που επικαλείται "δυσκολίες" της αγοράς (συγκεκριμένα λέει ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες), για τέσσερις μέρες υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που οι ιδιοκτήτες της ομώνυμης επιχείρησης επικαλούνται τέτοιου είδους προβλήματα προκειμένου να θέσουν διλήμματα του τύπου "ή αποδέχεστε το ελάχιστο ή προχωράμε σε απολύσεις". Την ίδια τακτική είχαν ακολουθήσει και το 1993, όπου τις πιέσεις συνόδευσαν 17 απολύσεις.

Αντίθετη σε αυτή την ταχτική είναι η παράταξη της ΕΣΑΚ. Ο εκπρόσωπός της και μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων της εταιρίας, Α. Αλεξόπουλος, επισημαίνει ότι "με τις συνεχείς υποχωρήσεις της πλειοψηφίας του σωματείου κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας των 180 εργαζομένων, αφού αύριο ο εργοδότης δε θα αρκεστεί στην άδεια άνευ αποδοχών, αλλά επικαλούμενος νέα προβλήματα θα επανέλθει με απολύσεις".

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χωρίς καμία επίπτωση στους εργαζόμενους, αν... το ΙΚΑ δεν ενδώσει στις πιέσεις που ασκεί η εταιρία και εφαρμόσει την εγκύκλιο του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με βάση την οποία, άμεσα, 25 εργαζόμενοι εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά (λόγω του είδους της εργασίας τους) και συνταξιοδοτούνται στα 55 οι γυναίκες και στα 60 οι άνδρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ