ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αχαρακτήριστη δικομματική πρόκληση

Οργισμένη αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιούχων για την απόρριψη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τις συντάξεις

"Αχαρακτήριστη πρόκληση", χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι συνταξιούχοι την ουσιαστική απόρριψη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τις συντάξεις από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή την περασμένη Τετάρτη. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πρότειναν να παραπεμφθεί το θέμα για μελέτη από διακομματική επιτροπή.

Με το θέμα ασχολήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων, που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, του Δημοσίου και των Τραπεζών. Μετά τη σύσκεψη εκδόθηκε υπόμνημα προς την κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. "Αποφασίσαμε ομόφωνα, υπογραμμίζει η ΣΕΑ, να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή μας, γιατί κυβέρνηση και αντιπολίτευση απέρριψαν ουσιαστικά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, αναφορικά με τις συντάξεις, προτείνοντας να παραπεμφθεί το θέμα σε διακομματική επιτροπή".

Η ΣΕΑ στην ανακοίνωσή της τονίζει: "Είναι φανερό ότι για μια ακόμη φορά αποφεύγουν ουσιαστική συζήτηση στα σοβαρά συνταξιουχικά και ασφαλιστικά προβλήματα, που κυριολεκτικά ταλανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό με την πιο βάναυση ρατσιστική μεταχείριση και ρίχνοντας στις ελληνικές καλένδες το θέμα με τη γνωστή μέθοδο των διακομματικών επιτροπών".

Η ΣΕΑ καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να σκύψει άμεσα στην ουσιαστική αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων. Η αχαλίνωτη ακρίβεια, επισημαίνει η ΣΕΑ, σε προϊόντα και αγαθά διαβίωσης, η επίθεση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα πανάκριβα φάρμακα και στο κόψιμο των ισχνών φοροαπαλλαγών ροκανίζουν τα πενιχρά εισοδήματα εισοδήματα των συνταξιούχων.

"Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο, τονίζει η ΣΕΑ. Ο αγώνας των συνταξιούχων θα είναι ανειρήνευτος και ανυποχώρητος. Μπροστά στην αχαρακτήριστη πρόκληση οι συνταξιούχοι θα προβάλουν την ενωτική, μαχητική, και με κάθε μορφή πάλης, αντίστασή τους".

Ενωτικά εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι

Επίσης με ανακοίνωσή της η ΣΕΑ καλεί τους συνταξιούχους να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" στη συγκέντρωση που οργανώνουν τα Συνδικάτα και τα Εργατικά Κέντρα, την Πέμπτη 22 του Φλεβάρη, 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. "Εμείς οι συνταξιούχοι, αναφέρει η ανακοίνωση, θεωρούμε τον εαυτό μας αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης και πιστεύουμε ότι οι αγώνες και η αντίσταση κατά της βάρβαρης, αντισυνταξιουχικής και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης μάς υποχρεώνουν να αντισταθούμε ενωτικά μαζί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι".

Η ΣΕΑ καλεί τους συνταξιούχους να υπερνικήσουν τα εμπόδια και να συμμετάσχουν σε αυτό το συλλαλητήριο, που "είναι η απαρχή του κοινού αγώνα και των αγωνιστικών εκδηλώσεων που θα δώσουμε και εμείς οι συνταξιούχοι για να τιμήσουμε τη μέρα των ΜΑΤ στις 12 του Μάρτη του 1996".

  • Με χτεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βύρωνα καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στις 22 τουΦλεβάρη στην πλατεία Κάνιγγος. "Τα προβλήματά μας είναι κοινά και οι συντάξεις μας εξαρτώνται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες", καταλήγει η ανακοίνωση.
Στην Καβάλα

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης διοργανώνει σύσκεψη όλων των διοικήσεων των συνταξιουχικών σωματείων της παραπάνω περιοχής στις 21 του Φλεβάρη 1996, μέρα Τετάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας,ώρα 10.30 πμ.

Στη σύσκεψη θα καθοριστεί ο αγωνιστικός τρόπος συμμετοχής των συνταξιούχων της περιοχής στη μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση της 12ης του Μάρτη 1996.

Στα σχολεία τώρα τα κρούσματα μηνιγγίτιδας

"Επιβεβαιώνονται με τον πλέον δραματικό τρόπο τα σοβαρά προβλήματα στις συνθήκες υγιεινής και ανθρώπινης διαβίωσης που επικρατούν στα σχολεία της χώρας", καταγγέλλει η ΝΕ Αχα'ϊας του ΚΚΕ

Τα τέσσερα κρούσματα μηνιγγίτιδας που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 20ήμερο σε δύο σχολεία της Πάτρας, έχουν αναστατώσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Χτες οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Λυκείου και του 15ου Γυμνασίου Πάτρας, όπου εκδηλώθηκαν τα κρούσματα, έκαναν αποχή. Για τη Δευτέρα έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση, για να αποφασίσουν τον τρόπο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Να σημειωθεί ότι δύο ακόμη κρούσματα μηνιγγίτιδας εκδηλώθηκαν χτες στην Αθήνα και την Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για μία καθηγήτρια σε σχολείο του Παλαιού Ψυχικού, που νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο και για μια 14χρονη μαθήτρια από το Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας. Η 14χρονη Α. Τ. νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ενώ οι μαθητές του 1ου και 2ου Λυκείου Ηγουμενίτσας, που συστεγάζονται με το Γυμνάσιο, έκαναν χτες αποχή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαϊας του ΚΚΕ αναφέρει πως τα κρούσματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τα σοβαρά προβλήματα στις συνθήκες υγιεινής και ανθρώπινης διαβίωσης, που επικρατούν στα σχολεία της χώρας. Προβλήματα, τα οποία είναι απόρροια των συνεχών περικοπών των δαπανών, της συνεχούς υποβάθμισης από τη μεριά της πολιτείας της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η χώρα μας έρχεται πρώτη σε δαπάνες για την άμυνα και τελευταία σε δαπάνες για την παιδεία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, και ο προϋπολογισμός του 1996 προχωράει σε νέα μείωση των δαπανών, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του προγράμματος σύγκλισης για μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Οσον αφορά το Νομό Αχαϊας, επισημαίνει πως είναι ο τρίτος νομός της χώρας με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας. Υπάρχουν σχολικά συγκροτήματα στην Πάτρα με χιλιάδες μαθητές το καθένα, που λειτουργούν σε τρεις βάρδιες χωρίς να υπάρχουν οι δυνατότητες καθαρισμού των κτιρίων και στοιχειώδους υγιεινής διαβίωσης. Παράλληλα, κατασπαταλιούνται δισεκατομμύρια για τα αμφιβόλου ποιότητας Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα "σύγχρονα διαφθορεία συνειδήσεων της νέας γενιάς", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΝΕ καλεί τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να απαιτήσουν: Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη απολύμανση των σχολείων και μέτρα πρόληψης για όλα τα σχολεία, κύρια στα πιο υποβαθμισμένα και σ' αυτά με υπερσυγκέντρωση μαθητών. Ταχύρυθμο πρόγραμμα ανέγερσης σύγχρονων σχολικών συγκροτημάτων. Να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας σε όλα τα σχολεία. Για τα ζητήματα αυτά - επισημαίνει - δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για ελλείψεις κονδυλίων.

"Αντί να κατασπαταλιούνται χρήματα για αμφίβολης ποιότητας, αλλά και σκοπιμότητας πιλοτικά προγράμματα - καταλήγει η ανακοίνωση - να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αποφασιστική βελτίωση της υποδομής της Δημόσιας Εκπαίδευσης".

Εξάλλου, χτες αργά το απόγευμα έγινε σύσκεψη στα γραφεία του ΚΚΕ στην Πάτρα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των καθηγητών, μαθητών και γονέων. Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συσκέψεις που θα συμμετέχουν τα 15μελή μαθητικά συμβούλια, οι σύλλογοι γονέων και καθηγητών όχι μόνο των δύο σχολείων που σημειώθηκαν τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, αλλά και μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων που λειτουργούν σε τρεις βάρδιες. Στη συνέχεια να ζητήσουν από το νομάρχη Αχαϊας και το δήμαρχο Πάτρας ειδικά συνεργεία καθαριότητας και να γίνεται προληπτικά απολύμανση των σχολικών κτιρίων.

ΙΚΑ
Ψηφίζουν οι υπάλληλοι εργαστηρίων

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" Υγειονομικού καλεί τους εργαστηριακούς υπαλλήλους του ΙΚΑ να ενισχύσουν αποφασιστικά το συνδυασμό "Αγωνιστική Συνεργασία" στις αρχαιρεσίες του Πανελληνίου Συλλόγου του κλάδου, που θα διενεργηθούν την Τετάρτη 21 του Φλεβάρη. Η ενίσχυση του συνδυασμού "Αγωνιστική Συνεργασία" και η καταψήφιση των συνδυασμών ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "Πρωτοβουλία", θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της αντίστασης και του αγώνα των εργαστηριακών του ΙΚΑ, ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Λύση, η εξυγίανση του κυκλώματος φαρμάκου

Ριζικά αντίθετη με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη δήθεν μείωση του κόστους φαρμακοθεραπείας, τάσσεται η διοίκηση του Συλλόγου Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής. Σε επιστολή της προς τις ηγεσίες των υπουργείων Εμπορίου, Υγείας - Πρόνοιας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επισημαίνει πως παρόμοια μέτρα έχουν εφαρμοστεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν και αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει την κυβέρνηση πως δεν επιδιώκει εξυγίανση στο κύκλωμα του φαρμάκου, αφήνει να διαιωνίζονται οι παρασκηνιακές συναλλαγές σε βάρος του λαού και των ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ με την πολιτική της βοηθάει στην αποβιομηχάνιση της χώρας σε όφελος των πολυεθνικών. "Από το 1982 έχετε μαζέψει στα συρτάρια σας εκατοντάδες εκθέσεις, θέσεις, προτάσεις, έρευνες, που θα μπορούσαν αν εφαρμόζονταν να φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα", αναφέρει.

Ο Σύλλογος ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την εξασφάλιση σωστής φαρμακευτικής περίθαλψης, την προστασία των ασφαλιστικών Ταμείων και τη διασφάλιση της εργασίας των βοηθών φαρμακείων και φαρμακοϋπαλλήλων.

Σε νέα δίκη ο Τσοβόλας

Σε δικαστικές διαμάχες εμπλέκεται και πάλι ο Δ. Τσοβόλας. Εχει ήδη προσδιοριστεί δικάσιμος για τις 6 του Μάρτη με την κατηγορία της διατάραξης της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο το 1991 για την υπόθεση Κοσκωτά. Η εναντίον του δίωξη έχει ασκηθεί στις 26 του Οκτώβρη 1995. Παράλληλα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, πληροφορίες σχετικές με την προσφυγή του Τσοβόλα κατά μελών του Ειδικού Δικαστηρίου για την αποβολή του το 1991 από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Είχε προηγηθεί ερώτημα του υπουργείου Εξωτερικών προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με την απονομή χάριτος και εξαγορά της ποινής του Δ. Τσοβόλα. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι δεν έχει επιστραφεί το ποσό μετατροπής της ποινής του Ειδικού Δικαστηρίου, ούτε εκκρεμεί διαδικασία κατόπιν αίτησής του ή αυτεπαγγέλτως για την επιστροφή του ποσού, μετά την απονομή χάριτος.

Η ΣΕΑ καλεί τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της 22 του Φλεβάρη και προετοιμάζεται για το Πανελλαδικό συλλαλητήριο της 12ης Μάρτη 1996

Ανθρωπιστική βοήθεια πρός τους Σέρβους πρόσφυγες συνεχίζει να στέλνει ο ΟΤΕ. Σήμερα αναχωρεί από την Αθήνα το τρίτο "Καραβάνι αγάπης". Η αποστολή περιλαμβάνει δέκα φορτηγά αυτοκίνητα με τρόφιμα, φάρμακα και είδη ρουχισμού και την συνοδεύουν δεκατέσσερις εθελοντές, εργαζόμενοι στον Οργανισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ