Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα σχολεία τώρα τα κρούσματα μηνιγγίτιδας

"Επιβεβαιώνονται με τον πλέον δραματικό τρόπο τα σοβαρά προβλήματα στις συνθήκες υγιεινής και ανθρώπινης διαβίωσης που επικρατούν στα σχολεία της χώρας", καταγγέλλει η ΝΕ Αχα'ϊας του ΚΚΕ

Τα τέσσερα κρούσματα μηνιγγίτιδας που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 20ήμερο σε δύο σχολεία της Πάτρας, έχουν αναστατώσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Χτες οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Λυκείου και του 15ου Γυμνασίου Πάτρας, όπου εκδηλώθηκαν τα κρούσματα, έκαναν αποχή. Για τη Δευτέρα έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση, για να αποφασίσουν τον τρόπο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Να σημειωθεί ότι δύο ακόμη κρούσματα μηνιγγίτιδας εκδηλώθηκαν χτες στην Αθήνα και την Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για μία καθηγήτρια σε σχολείο του Παλαιού Ψυχικού, που νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο και για μια 14χρονη μαθήτρια από το Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας. Η 14χρονη Α. Τ. νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ενώ οι μαθητές του 1ου και 2ου Λυκείου Ηγουμενίτσας, που συστεγάζονται με το Γυμνάσιο, έκαναν χτες αποχή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαϊας του ΚΚΕ αναφέρει πως τα κρούσματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τα σοβαρά προβλήματα στις συνθήκες υγιεινής και ανθρώπινης διαβίωσης, που επικρατούν στα σχολεία της χώρας. Προβλήματα, τα οποία είναι απόρροια των συνεχών περικοπών των δαπανών, της συνεχούς υποβάθμισης από τη μεριά της πολιτείας της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η χώρα μας έρχεται πρώτη σε δαπάνες για την άμυνα και τελευταία σε δαπάνες για την παιδεία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, και ο προϋπολογισμός του 1996 προχωράει σε νέα μείωση των δαπανών, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του προγράμματος σύγκλισης για μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Οσον αφορά το Νομό Αχαϊας, επισημαίνει πως είναι ο τρίτος νομός της χώρας με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας. Υπάρχουν σχολικά συγκροτήματα στην Πάτρα με χιλιάδες μαθητές το καθένα, που λειτουργούν σε τρεις βάρδιες χωρίς να υπάρχουν οι δυνατότητες καθαρισμού των κτιρίων και στοιχειώδους υγιεινής διαβίωσης. Παράλληλα, κατασπαταλιούνται δισεκατομμύρια για τα αμφιβόλου ποιότητας Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα "σύγχρονα διαφθορεία συνειδήσεων της νέας γενιάς", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΝΕ καλεί τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να απαιτήσουν: Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη απολύμανση των σχολείων και μέτρα πρόληψης για όλα τα σχολεία, κύρια στα πιο υποβαθμισμένα και σ' αυτά με υπερσυγκέντρωση μαθητών. Ταχύρυθμο πρόγραμμα ανέγερσης σύγχρονων σχολικών συγκροτημάτων. Να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας σε όλα τα σχολεία. Για τα ζητήματα αυτά - επισημαίνει - δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για ελλείψεις κονδυλίων.

"Αντί να κατασπαταλιούνται χρήματα για αμφίβολης ποιότητας, αλλά και σκοπιμότητας πιλοτικά προγράμματα - καταλήγει η ανακοίνωση - να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αποφασιστική βελτίωση της υποδομής της Δημόσιας Εκπαίδευσης".

Εξάλλου, χτες αργά το απόγευμα έγινε σύσκεψη στα γραφεία του ΚΚΕ στην Πάτρα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των καθηγητών, μαθητών και γονέων. Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συσκέψεις που θα συμμετέχουν τα 15μελή μαθητικά συμβούλια, οι σύλλογοι γονέων και καθηγητών όχι μόνο των δύο σχολείων που σημειώθηκαν τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, αλλά και μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων που λειτουργούν σε τρεις βάρδιες. Στη συνέχεια να ζητήσουν από το νομάρχη Αχαϊας και το δήμαρχο Πάτρας ειδικά συνεργεία καθαριότητας και να γίνεται προληπτικά απολύμανση των σχολικών κτιρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ