ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Μήνυμα απειθαρχίας στις Βρυξέλλες

Συλλαλητήρια μεθαύριο Δευτέρα σε Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Αιτωλοακαρνανία, Καστοριά και Ηλεία

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Καστοριάς και της Ηλείας ξεσηκώνονται πάλι, προχωρώντας σε δυναμικά συλλαλητήρια - μεθαύριο Δευτέρα, 19 Φλεβάρη - κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ζητώντας ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα για τη σωτηρία της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και την προστασία του εισοδήματός τους.

Ξανά, λοιπόν, στους δρόμους του αγώνα, από μεθαύριο, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, που θα κατέβουν με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα να διαδηλώσουν για τα δίκαια αιτήματά τους. Το ίδιο και οι αγρότες - κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, που θα συγκεντρωθούν στη γέφυρα Κυψέλης στο μνημείο του αγωνιστή Μήτσου Βλάχου και της Ηλείας στην κεντρική πλατεία του Πύργου, μετά από σχετικές αποφάσεις των αντίστοιχων ΟΑΣ. Στην Κεντρική Μακεδονία, επίσης, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Λαγκαδά θα συγκεντρωθούν μεθαύριο στην Κοινότητα Γερακαρού, ενώ οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς προχωρούν σε συλλαλητήριο της Τετάρτη, έξω από τη νομαρχία.

Τα αγροτικά συλλαλητήρια της Δευτέρας, σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, που γίνονται μετά από αποφάσεις των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων των νομών αυτών, έχουν κατ' αρχήν προειδοποιητικό χαρακτήρα. Οπως, όμως, επισημαίνουν στελέχη του αγροτικού κινήματος της περιοχής οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν αν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Στα Τρίκαλα,οι αγρότες θα αποκλείσουν συμβολικά, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, το κέντρο της πόλης και στη συνέχεια θα συγκεντρωθούν στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου". Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και συγκέντρωση στην Καρδίτσα. Δυναμικά θα συμμετάσχουν, επίσης, στα συλλαλητήρια και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, όπως αποφάσισαν τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ενώ τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εκφράζουν εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων,όπως Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών ΕΒΕ, Εμπορικών Συλλόγων, επιστημονικών και άλλων οργανώσεων. Στην Καστοριά θα γίνει συγκέντρωση κτηνοτρόφων στις 10 π.μ. στην πλατεία της πόλης.

Κι αυτή τη φορά ο αγώνας των αγροτών της Θεσσαλίας στρέφεται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, και η οποία οδηγεί στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής. Με ποσοστώσεις και άλλα περιοριστικά μέτρα, πλήττει καίρια το αγροτικό εισόδημα. Φέτος η τιμή του βαμβακιού ήταν 50 δραχμές μικρότερη από πέρσι και η τιμή του αιγοπρόβειου γάλατος μειωμένη κατά 100 δραχμές το κιλό, και απειλεί με ξεκλήρισμα χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Ηδη χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν την ασχολία τους και στριμώχνονται στις "ουρές" ανέργων των πόλεων ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό, για να βρουν δουλιά.

Ταυτόχρονα, η αγωνιστική παρέμβαση του αγροτικού κινήματος είναι και "κραυγή αγωνίας" προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, να ασχοληθούν, επιτέλους με το αγροτικό πρόβλημα της χώρας μας, που ταλαιπωρεί πάνω από το 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας.

Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος απαιτεί την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων. Ζητά να μην εφαρμοστούν οι καταστροφικοί κανονισμοί της ΕΕ για τα ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, να στηριχτεί το εισόδημα από το κράτος, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με μείωση της τιμής των καυσίμων, επιστροφή του ΦΠΑ, έλεγχο στις τιμές των μέσων κι εφοδίων, να ρυθμιστούν τα χρέη στις τράπεζες, να κατασκευαστούν έργα υποδομής, όπως η εκτροπή του Αχελώου κ.ά.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΤ - ΟΤΕ
Χρειάζεται συνέπεια λόγων και έργων
  • Αύριο και μεθαύριο η ετήσια γενική συνέλευση των αντιπροσώπων
  • Αρχίζει τη Δευτέρα η 4ήμερη πανελλαδική απεργία, ενάντια στη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Παραμονές της τετραήμερης πανελλαδικής απεργίας στον ΟΤΕ, η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών (ΠΕΤ - ΟΤΕ), το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο του χώρου, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο την 15η ετήσια συνέλευση αντιπροσώπων. Στη συνέλευση συμμετέχουν 350 αντιπρόσωποι των 11.000 μελών της Ενωσης, και θα συζητήσουν τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης για το 1996.

Σχολιάζοντας των απολογισμό, ο Τάσος Κλάδης, μέλος της διοίκησης της ΠΕΤ - ΟΤΕ, επισημαίνει ότι δε φτάνει να υπάρχουν σωστές θέσεις μόνο στα χαρτιά. "Σημασία έχει πώς υπερασπίζεσαι αυτές τις θέσεις, πώς τις προωθείς και τις επιβάλλεις. Αυτό είναι το πιο σοβαρό κριτήριο. Με αυτή την έννοια, αν και κατά καιρούς η διοίκηση πήρε σωστές αποφάσεις - και λόγω της αποφασιστικής παρέμβασης της δικής μας παράταξης - στην πράξη έδειξε ασυνέπεια και υποχωρητικότητα για σοβαρά πολιτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα. Αυτό φάνηκε και στο φλέγον ζήτημα της μετοχοποίησης, στο οποίο, παρόλο που είχαμε πάρει σωστή απόφαση, στην πράξη η πλειοψηφία της διοίκησης κράτησε σε αναμονή τους εργαζόμενους, ενώ τα κυβερνητικά σχέδια προχωρούσαν, και δεν τους προετοίμασε στην κατεύθυνση των αγώνων. Αυτή η πρακτική της αναμονής και της ατολμίας αποτυπώνεται σήμερα που η μετοχοποίηση μπήκε σε κρίσιμη φάση. Ασυνέπεια υπήρξε και στο θέμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ενώ το σωματείο τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, στο Συνέδριο της ΟΜΕ - ΟΤΕ δεν ψήφισε τη σχετική πρόταση. Επαμφοτερίζουσα στάση κράτησε και στο θέμα των θυγατρικών. Την κοινή απόφασή μας, ότι δε δεχόμαστε θυγατρικές στις υπηρεσίες που ήδη προσφέρει ο ΟΤΕ, δεν την υπερασπίστηκε, δεν απαίτησε από την ΟΜΕ - ΟΤΕ να την υιοθετήσει, ούτε δέσμευσε τους τρεις εκπροσώπους των εργαζομένων στη διοίκηση του Οργανισμού, αν και είναι μέλη του σωματείου μας. Το ίδιο έκανε και με το πρόβλημα του Ταμείου Αρωγής".

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ καταλογίζει ευθύνες στην πλειοψηφία της διοίκησης, γιατί η δράση της ανάμεσα στους εργαζόμενους και ειδικά στους χώρους δουλιάς ήταν υποτονική, αλλά και για την υποβάθμιση του οργάνου, στο οποίο δε συζητήθηκαν σοβαρά θέματα, όπως το πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΤΕ, το Σχέδιο Οργανωτικού και Διοικητικού Εκσυγχρονισμού (ΣΟΔΕ), με το οποίο προωθούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων, ακόμα και το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μετοχοποίηση.

Η συνέλευση των αντιπροσώπων, σημειώνει ο Τάσος Κλάδης, γίνεται σε κρίσιμη στιγμή. Πολλά μέτωπα είναι ανοιχτά. Οι αποφάσεις μας θα επηρεάσουν τις εξελίξεις. Αλλά καθοριστική θα είναι και η δράση όλων μας. Αυτή θα γείρει τη ζυγαριά. Η παράταξή μας θα δουλέψει για τη διαμόρφωση ταξικού και αγωνιστικού πλαισίου δράσης και με συνέπεια θα πρωτοστατήσει στην πραγματοποίησή του. Αυτό απαιτούν, άλλωστε, και οι εργαζόμενοι, που πρέπει να έχουν και τον τελευταίο λόγο.

ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
5ωρη στάση εργασίας σήμερα

Γενική συνέλευση πραγματοποιούν στις 11 πμ οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ

Την πρώτη 5ωρη στάση εργασίας - μετά από δύο χρόνια - πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. Τις ώρες αυτές θα συγκληθεί η γενική συνέλευση του κλάδου, για να εξεταστούν τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς και ο τρόπος επίλυσής τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, μετά από συνδικαλιστική... αγρανάπαυση δυο χρόνων, αποφάσισε να κηρύξει τη στάση εργασίας, για να συγκληθεί η γενική συνέλευση, αλλά με πρόθεση να συζητηθούν μόνο οι προσλήψεις οδηγών, η αντικατάσταση του στόλου, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και η διευθέτηση των λεωφορειολωρίδων. Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ του Συνδικάτου απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για 24ωρη απεργία στις 22 του Φλεβάρη, 2ωρες στάσεις εργασίας την 1η και στις 5 του Μάρτη, καθώς και σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης, μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Μάρτη.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις προθέσεις της ηγεσίας του Συνδικάτου, οι κομμουνιστές συνδικαλιστές στον ΟΑΣΑ, στη σημερινή γενική συνέλευση του κλάδου, θα προτείνουν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, για να βγουν από το σημερινό αδιέξοδο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ, αλλά και για να πνεύσει νέος άνεμος στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, προς όφελος του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων.

Ακινητοποιούνται τα φορτηγά

Σε απεργία διαρκείας κατεβαίνουν από τις 11 το βράδυ οι 35.000 επαγγελματίες αυτοκινητιστές ΔΧ, με κύριο αίτημα τη δίκαιη φορολόγηση του κλάδου. Την απόφαση αυτή πήραν αργά χτες βράδυ οι διοικήσεις των δέκα Ομοσπονδιών Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων ΔΧ, επισημαίνοντας ότι εξωθούνται σε κινητοποιήσεις, επειδή οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών, παρά τις υποσχέσεις τους, δεν έχουν προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.

Σημειώνεται ότι οι αυτοκινητιστές ζητούν να φορολογούνται με βάση συντελεστές επί των ακαθάριστων εσόδων, ενώ για τα βιβλία εσόδων - εξόδων, ζητούν να τηρούνται μόνο για την απόδοση του ΦΠΑ.

Ας δεσμευτεί ο Στ. Τζουμάκας

Να βγουν ξανά στους δρόμους του αγώνα αναγκάζονται οι αγρότες - μεθαύριο Δευτέρα ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ηλεία και στην Κεντρική Μακεδονία - αφού η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί κανένα από τα δίκαια αιτήματά τους, που προβλήθηκαν στη διάρκεια του περσινού αγροτικού ξεσηκωμού.

Οι υποσχέσεις του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, ότι μέσα στο Μάρτη θ' ανακοινώσει κάποια μέτρα, δεν πείθουν τους αγρότες, που "χόρτασαν" με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Με την αγωνιστική παρέμβασή της η αγροτιά καλεί την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τ' αντιαγροτικά μέτρα που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Ας δεσμευτεί, λοιπόν, ο υπουργός Γεωργίας ότι δε θα εφαρμοστούν οι κανονισμοί της ΕΕ για τα ελληνικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα κι ότι θα εφαρμοστεί εθνική πολιτική για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος δε θα έχει καμιά όρεξη να ξημεροβραδιάζεται στους δρόμους.

Οι αγρότες, επειδή γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως κι εκείνες της ΝΔ - δε θέλει να "δυσαρεστήσει" τ' αφεντικά της ΕΕ, ξαναβγαίνουν στους δρόμους, για να στείλουν οι ίδιοι το μήνυμα αντίστασης κι απειθαρχίας στις Βρυξέλλες.

Στους δρόμους και τις πλατείες του αγώνα ξανακατεβαίνουν τη Δευτέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ