ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διδακτικό απόσπασμα

Πραγματικά διδακτικό το απόσπασμα μιας πρόσφατης ομιλίας του Χ. Κολ, που παραθέτει ο τελευταίος "Οικονομικός Ταχυδρόμος". Σας το μεταφέρουμε ολόκληρο: "Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι θέμα, εν τέλει, πολέμου ή ειρήνης. Είμαστε μια χώρα που έχει τα περισσότερα σύνορα και τους περισσότερους γείτονες στην Ευρώπη. Και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας στα λάθη, που κατέγραψε η πρόσφατη ιστορία μας... Υπό αυτές τις συνθήκες, η οικοδόμηση μιας Ενωμένης Ευρώπης παραμένει η μοναδική πραγματική εγγύηση ελευθερίας και ειρήνης για τον 21ο αιώνα... Παράλληλα, το ίδιο ισχύει και για την απαραίτητη εμβάθυνση με ταυτόχρονη επέκταση της ΕΕ... Οι χώρες που βρίσκονται γύρω από τη Γερμανία θα πρέπει και αυτές να ενσωματωθούν στην Ενωση, γιατί έτσι θα σταθεροποιηθεί η καρδιά της Ευρώπης... ".

Τι καταλάβατε εσείς; Μήπως, συμφωνείτε μαζί μας ότι ο Χ. Κολ απευθύνει έναν ωμότατο εκβιασμό στους Κοινοτικούς εταίρους - ανταγωνιστές του και τους λέει: Η προχωρά η ΕΕ, όπως λέει η Γερμανία - μέχρι και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που ανήκουν ήδη στη γερμανική ζώνη επιρροής, απαιτεί να γίνουν μέλη - ή γίνεται πόλεμος! Πιστεύουμε πως αποδίδουμε σωστά τον εκπρόσωπο του γερμανικού κεφαλαίου.

Οπως είμαστε βέβαιοι ότι το πρώτο δίδαγμα, που βγαίνει από "τα λάθη, που κατέγραψε η πρόσφατη ιστορία", είναι ότι αυτός ακριβώς ο ανταγωνισμός των διάφορων κεφαλαιοκρατικών μερίδων είναι η πρώτη και κύρια αιτία του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Ανταγωνισμός που δε λύνεται ούτε αντιμετωπίζεται με την υποταγή της μιας στην άλλη, όπως προτείνει ο αρθρογράφος του "Ο. Τ.", για να... αποφύγουμε τον πόλεμο. Υπάρχει και ο δρόμος που επιτάσσουν τα συμφέροντα των λαών, που - εκτός των άλλων - δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν μεταξύ τους.

Η "διά βίου" επιδότηση...

"Σύννεφο" πάνε, όπως πληροφορούμαστε, οι κάθε μορφής επιδοτήσεις προς τους ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σύρας, υπό το πρόσχημα της κατάρτισης, επανακατάρτισης κτλ. των εργαζομένων. Επιδοτούμενα σεμινάρια τα Σάββατα, αλλά και επιδότηση και για τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας, που οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά στις δουλιές τους, παίρνοντας απλά το μεροκάματό τους και τίποτα παραπάνω, ενώ φέρονται ως μονίμως εκπαιδευόμενοι..!

Δε φτάνει, δηλαδή, που η ΑΜΠΕΡ πήρε ένα ολόκληρο ναυπηγείο ουσιαστικά τσάμπα, φαίνεται ότι επιδιώκει και εξασφαλίζει τη "διά βίου" οικονομική στήριξή της, στο όνομα της κατάρτισης των εργαζομένων!

Οχι άλλη "βοήθεια"

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η άμεση αντίδραση του Προέδρου Μπιλ Κλίντον στην τρομοκρατική επίθεση πίσω από την αμερικανική πρεσβεία. Λες και ήταν έτοιμος από καιρό...

Στη δήλωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει: "Θα συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσουμε ώστε οι δράστες αυτής της δειλής πράξης να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη".

Μα 20 χρόνια τώρα οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δε βοηθούν - στην πραγματικότητα καθοδηγούν - τις έρευνες για την τρομοκρατία; Κατάφεραν ποτέ τίποτα; Μήπως αυτός είναι στην πραγματικότητα ο λόγος που ποτέ οι έρευνες για την τρομοκρατία δεν απέδωσαν το παραμικρό 20 χρόνια τώρα;

Μήπως είναι καιρός να πάψουν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες να είναι ξέφραγο αμπέλι των Αμερικανών "συναδέλφων";

Υ.Γ. Αλήθεια, πολύ γρήγορα δεν ξεχάστηκε η φυγάδευση των Αμερικανών πρακτόρων που είχαν συλληφθεί στην πλατεία Αμερικής, το χειμώνα του 1993, επί εποχής Παπαθεμελή;

"Στοργή και αγάπη"

Το κλίμα και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προεξόφλησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Η επίσκεψη αυτή, είπε, θα γίνει σε ένα κλίμα εγκάρδιο και νομίζω ότι τα αποτελέσματά της θα είναι ουσιαστικά και σημαντικά για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων".

Αλίμονο, να μην ξέρει η κυβέρνηση τι ζητά από τα "μεγάλα αφεντικά": Λίγη στοργή, αγάπη και πολλή βοήθεια...

Οχι κατ' ανάγκη στα εθνικά θέματα... Υπάρχουν και οι επόμενες εκλογές.

Ηλεκτρονικές "επικοινωνίες"

Νέους δρόμους επικοινωνίας με το λαό, βρίσκει λοιπόν ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρότι κλεισμένος ακόμα στο "Ωνάσειο". Ενα δείγμα πήραμε όλοι χτες.

****

Οι νέες τεχνολογίες στο πλευρό του προέδρου. Μπήκε σε εφαρμογή ο μέγας δίαυλος επικοινωνίας. Το όνομα αυτού: Τσοχατζόφωνο!

****

Ο Ανδρέας παραμένει ο νους κι ο Ακης τα χέρια, τα πόδια και το στόμα του Κινήματος. Ποιος τον λογαριάζει τώρα τον Σημίτη...

****

Πάντως, εμείς προειδοποιούμε. Για να "ανεβάσει τις μετοχές του", ο Ακης, σε λίγο, θα αρχίσει να διακηρύσσει δημοσίως, το πόσο πιστεύει στη... μετεμψύχωση.

****

Αργά μεν, αλλά αντέδρασε κι ο πρωθυπουργός. "Κι εγώ επικοινωνώ ρε παιδιά με τον Ανδρέα", δηλώνει παντού. Και προχτές έπαιρνε, αλλά "μίλαγε" το παλιομηχάνημα...

****

Πού να 'ξερε ποιος ήταν στη γραμμή!

****

Και για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμα, η εσωκομματική κόντρα στο ΠΑΣΟΚ, περνά σε άλλο επίπεδο. Από τον "πόλεμο χαρακωμάτων", στον ..."ηλεκτρονικό πόλεμο" (παράσιτα, παρεμβολές κλπ.). Αντε, να δούμε πού θα καταλήξει.

****

Γι' αυτό πηγαίνει βιαστικά βιαστικά και ο Σημίτης στην Ουάσιγκτον. Προφανώς, ελπίζει πολλά στη βοήθεια της Σούδας. Αμα, σου λέει, έχω τα ηλεκτρονικά της βάσης στο πλευρό μου, ποιος με πιάνει...

Η... ευκαιρία

Η εκβιαστική μέθοδος των "οικειοθελών" αποχωρήσεων κάνει "θραύση" το τελευταίο διάστημα. Η μια μετά την άλλη επιχείρηση επιλέγουν αυτό τον τρόπο για να απαλλαγούν από "περισσευούμενους" εργαζόμενους. Ομως ο απροκάλυπτα ωμός εκβιασμός του Αγγελόπουλου της "Χαλυβουργικής" δεν έχει προηγούμενο. "Σας δίνω την ευκαιρία των συναινετικών απολύσεων", δηλώνει κυνικά σε γραπτή του ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους! Μια "ευκαιρία" που, όπως δηλώνει, θα έχει ημερομηνία λήξης τη 15η Μάρτη. Με άλλα λόγια, λέει στους εργαζόμενους πως ή θα συναινέσετε στην απόλυσή σας ή θα σας απολύσω μόνος μου. Και αυτόν τον εκβιασμό τολμά να τον ονομάζει και ευκαιρία.

Προβοκατόρικη ρουκέτα

Αν κάτι χαρακτηρίζει τους τρομοκράτες της "17Ν" - στην επί 21 χρόνια εγκληματική και, εν πολλοίς, ανεμπόδιστη δράση της - είναι ότι τα αντανακλαστικά της αντιδρούν αυτόματα, για να προβοκάρουν τις λαϊκές αντιδράσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές στρέφονται κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Ετσι και τώρα, μόλις άρχισαν να "φουντώνουν" τ' αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού μας - εξαιτίας, κυρίως, της στάσης που κράτησαν οι ΗΠΑ στην πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο - οι τρομοκράτες ξαναχτύπησαν. Η ρουκέτα προς την αμερικανική πρεσβεία στόχευε απευθείας στην "καρδιά" του λαού μας, με σκοπό να πλήξει τα πατριωτικά, αντιιμπεριαλιστικά αισθήματά του.

Δε γνωρίζουμε αν οι τρομοκράτες - προβοκάτορες αστόχησαν "εξεπιτούτου", μ' αποτέλεσμα η ρουκέτα να σταματήσει στον μαντρότοιχο της πρεσβείας. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι τον "μαντρότοιχο" της ελληνικής ψυχής, που πάλλεται υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, δεν πρόκειται να τον διαπεράσουν οι τρομοκρατικές ρουκέτες. Ας το συνειδητοποιήσουν αυτό και οι τρομοκράτες, αλλά και οι ιμπεριαλιστές, υπέρ των οποίων ενεργεί η "17Ν".

"Φούσκωσαν" οι λογαριασμοί

Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση στο ρεύμα, που "φουσκώνουν" τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σ' αυτές προστίθενται και οι υπέρογκες αυξήσεις που επιβάλλουν πολλοί δήμοι στα δημοτικά τέλη. Δήμαρχοι, που πρόσκεινται είτε στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ, επιβάλλουν τσουχτερές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, εφαρμόζοντας φορομπηχτική πολιτική εις βάρος των δημοτών, προκειμένου να καλύψουν τα ελλείμματα των δήμων, που δημιουργεί η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (είναι χαρακτηριστικό π. χ. ότι ο Δήμος Λάρισας επέβαλε αυξήσεις 57% στα δημοτικά τέλη!).

Ο εργαζόμενος που παίρνει αυξήσεις 2,5%+2,5%, ο άνεργος με μηδενικό εισόδημα, ο συνταξιούχος με τα ψίχουλα της σύνταξης, ο επαγγελματοβιοτέχνης με συρρικνωμένο τζίρο, ο αγρότης που πουλά στη "φτήνια", όλοι αυτοί καλούνται να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αν προσθέσουμε και τις αυξήσεις που έγιναν στον ΟΤΕ και στο νερό, γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν - όσοι έχουν δουλιά - για να πληρώνουν μόνο τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Αντε μετά να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τις αυξήσεις στα εισιτήρια, στα καύσιμα, στα τέλη κυκλοφορίας και στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, στο νοίκι, στα τσιγάρα και τα ποτά, στα τρόφιμα και σ' όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης... Κι έρχεται ύστερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ισχυρίζεται ότι η οικονομία "πάει καλά"... Ενώ, οι Τσοχατζόπουλος και Αρσένης ασκούνται στα περί "κοινωνικού" προφίλ του ΠΑΣΟΚ...

Οι "αστακοί"

Τρισ. κάθε χρόνο

δίνουμε

σαν "αστακοί"

να γίνουμε,

την Αγκυρα

να φτάσουμε

και να την

ξεπεράσουμε!

Χρόνια για όπλα

τρέχουμε

μα όφελος

δεν έχουμε,

απλώς τρώμε

τις σάρκες μας

στους όλμους

και τις νάρκες μας!

Ακρη μ' αυτά

δεν βγάζουμε

- και στους εκεί

το κράζουμε -

αλλού ας πάν'

τα χρήματα

και όχι σε τανκς

και βλήματα!

Ο οίστρος

Τούνελ χωρίς τέρμα

"Ατύχησε" ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, στην προχτεσινή δήλωσή του, με την οποία υποστήριξε ότι "η Ελλάς οφείλει να καταστήσει σαφές ότι από τη στιγμή που η Τουρκία ανακινεί θέμα βραχονησίδων, ο μόνος δυνατός τρόπος επίλυσής του είναι η παραπομπή του στη Χάγη". Με άλλα λόγια, ο πρώην πρωθυπουργός συντάσσεται με την κυρίαρχη λογική της υποτέλειας, που ανταποκρίνεται πλήρως με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, αφού κυριαρχικά μας δικαιώματα τα θέτει σε διαπραγμάτευση.

Οπως "ατύχησε" και στο συσχετισμό του θέματος της υφαλοκρηπίδας με τις βραχονησίδες, αφού πρόκειται για εντελώς διαφορετικά θέματα.

"Ατύχησε" όμως και στη διαπίστωση ότι αν η Ελλάδα έχει τη θέση για παραπομπή του θέματος στη Χάγη, "κανείς από τους συμμάχους δε θα τολμήσει να μας προτείνει ως λύση για ένα θέμα που αφορά αμφισβήτηση συνθηκών και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τις διμερείς διαπραγματεύσεις". Οι αυταπάτες του ήδη έχουν κουρελιαστεί με τις τελευταίες δηλώσεις των ΗΠΑ και των Αγγλων.

Και ας μην ισχυριστεί, ο Κ. Μητσοτάκης, ότι δικαιώθηκε από την τελευταία "υπόδειξη" των ΗΠΑ για διμερή διαπραγμάτευση. Οποιος βαδίζει μόνιμα και φορώντας παρωπίδες στο τούνελ που χαράζει η λογική του "διαίρει και βασίλευε", νομίζει πολλές φορές ότι είδε την έξοδο, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται εκεί απ' όπου ξεκίνησε και μάλιστα μερικά επίπεδα πιο κάτω...

Τι να γίνει... ;

Ομολογούμε ότι αυτό μας είχε διαφύγει και μας το "θύμισε" πρωτοσέλιδα η "Απογευματινή". "Αφρούρητη η πρεσβεία" (!), αναφωνεί, μάλλον οργισμένη η εφημερίδα. Δηλαδή, σε τι θέλουν να μετατρέψουν το "φρούριο" των ΗΠΑ στο κέντρο της Αθήνας; Σε θωρηκτό ή σε πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ