ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Μήλον της Εριδος" ο Α. Παπανδρέου

Η εξουδετέρωση της επίκλησης και χρησιμοποίησης του ονόματος του Α. Παπανδρέου από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κ. Σημίτη,συνιστά σοβαρή επιδίωξη του τελευταίου και αποτελεί το νέο επεισόδιο στη διαμάχη στο κυβερνών κόμμα, η οποία συνεχίζεται αμείωτη.

Την απόπειρα του Α. Τσοχατζόπουλου, να αξιοποιήσει προς όφελός του την τηλεφωνική επαφή του με τον Α. Παπανδρέου και να τον εμπλέξει, έμμεσα πλην σαφώς, στην εσωκομματική διαμάχη, αποδοκίμασε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στο συνέδριο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σημίτης κάλεσε τα μέλη της νεολαίας "να αποφύγουν την εξομοίωση με καταστάσεις που αφορούν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ των ενηλίκων", πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πουν "όχι στους μηχανισμούς, όχι στα διατεταγμένα "ναι" και τα στοιχημένα "όχι", όχι στις ομάδες... ". Σε άλλο σημείο τόνισε ότι "είναι καιρός οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και πόλεμοι χαρακωμάτων να αντικατασταθούν από πολιτικές αντιπαραθέσεις". Εβαλε, μάλιστα, ως στοίχημα "να δώσουμε στη μεταξύ μας σχέση μια άλλη μορφή, μια μορφή, η οποία επιτρέπει να εκφράζονται όλοι, να συνθέτονται οι απόψεις και να υπάρχει η πεποίθηση, όμως ότι ο διάλογος είναι εκείνος ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση και το κόμμα". "Εκείνο που επιζητούμε σήμερα, κατέληξε, είναι ένα ΠΑΣΟΚ που θα στηρίζει κριτικά την κυβέρνηση".

Περισσότερο συγκεκριμένος υπήρξε ο Δ. Ρέππας,ο οποίος υποστήριξε ότι "ο κ. Παπανδρέου δεν εξουσιοδότησε τον κ. Τσοχατζόπουλο να απευθύνει κάποιο μήνυμα, ως μήνυμα του Α. Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό". Πρόσθεσε ότι ο Α. Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός έχουν επικοινωνία και ανταλλάσσουν απόψεις και ότι την κυβέρνηση ποτέ δεν την ενοχλεί οτιδήποτε λέει ο Α. Παπανδρέου.Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "δεν πρέπει να θέλουν άλλοι να εμπλέκουν τον Α. Παπανδρέου σε όποιες έριδες ή εσωκομματικές διαμάχες που υπάρχουν". Οταν θέλει ο Α. Παπανδρέου να μιλήσει θα μιλήσει, συμπλήρωσε.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διπλωματικές ναυμαχίες

Με επίκεντρο τις βραχονησίδες Ιμια, συνεχίζεται η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στο Αιγαίο, καθώς η Αγκυρα με προσεκτικές κινήσεις επιχειρεί να παγιώσει ως αμφισβητούμενη την περιοχή γύρω από τις νησίδες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ξεδιπλώνει τα νομικά της επιχειρήματα, που αποδεικνύουν ότι η περιοχή βρίσκεται υπό ελληνική κυριαρχία. Ταυτόχρονα, ο διεθνής παράγοντας (ΗΠΑ και οι ισχυρότερες των χωρών της ΕΕ) αξιοποιεί το κλίμα αστάθειας, ζητώντας, τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Αγκυρα να προχωρήσουν σε διευθέτηση του προβλήματος.

Η τουρκική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να κατοχυρώσει τις βραχονησίδες Ιμια ως αμφισβητούμενη περιοχή, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη συμφωνία απαγκίστρωσης από την κρίση που επιτεύχθηκε το βράδυ της Τρίτης 30 Γενάρη με τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον. Αφορμή για τη διαμαρτυρία της Αγκυρας, ήταν ένα "μικρό" επεισόδιο που εκτυλίχτηκε 150 μέτρα από τις ακτές της Ιμια, όταν τουρκικό περιπολικό σκάφος παρενόχλησε ελληνικό αλιευτικό και του ζήτησε να απομακρυνθεί από την περιοχή. Επί τόπου έσπευσαν δύο ελληνικά περιπολικά, τα οποία απομάκρυναν τα τουρκικά πλοία και συνόδευσαν, όμως, το ελληνικό αλιευτικό σε "απόσταση ασφαλείας" από τη βραχονησίδα. Η ελληνική κυβέρνηση, μετά το επεισόδιο και το τουρκικό διάβημα, απάντησε διά της διπλωματικής οδού στην Αγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία, που να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των νησίδων, και πως η συμφωνία για την απεμπλοκή από την κρίση προέβλεπε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς.

Στο μεταξύ χτες η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με ρηματική διακοίνωση στην τουρκική νότα της 29ης Γενάρη, με την οποία η Αγκυρα αμφισβητούσε συνολικά το καθεστώς του Αιγαίου. Στην ελληνική διακοίνωση, παραθέτονται τα νομικά επιχειρήματα της χώρας, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση, ήδη, προβάλει προς κάθε κατεύθυνση σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συμπαράσταση από εταίρους και συμμάχους για την αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής.

ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ:
Συνέδριο ομαδαρχών μακριά απ' τη νεολαία

Αρχισε χτες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και ολοκληρώνεται αύριο, το 2ο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, και, όπως αναμενόταν, είναι ένα συνέδριο σύγκρουσης των διαφόρων ομάδων και εντελώς έξω από τα σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας, ακολουθώντας πιστά το κόμμα του ΠΑΣΟΚ στις εσωτερικές συγκρούσεις για την κατανομή της εξουσίας.

Οι εργασίες της πρώτης μέρας κύλησαν με φανφάρες, από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη και μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου, περί "ενότητας", "νίκης", αλλά και του... αναβιώσαντος "σοσιαλισμού", στους διαδρόμους, όμως, οι ομαδάρχες διαμόρφωναν τους συσχετισμούς. Η πρώτη μέρα κύλησε στη σκιά της επιστολής των φερόμενων ως προσκείμενων στον Κ. Σημίτη στελεχών της οργάνωσης, οι οποίοι κατήγγειλαν ως αδιαφανείς τις διαδικασίες εκλογής των συνέδρων. Η ομάδα των "εκσυγχρονιστών" κάνει λόγο για προχειρότητα και βιασύνη στην εκλογή των αντιπροσώπων, αφού, όπως υποστηρίζουν, δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος για τη διεξαγωγή ενός ειλικρινούς διαλόγου στις οργανώσεις.

Πάντως η πλέον πιθανή για να αναλάβει το χρίσμα του γραμματέα, φέρεται να είναι το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Τ. Αντωνίου η οποία πρόσκειται στον Α. Τσοχατζόπουλο.

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Στις 31 του Μάρτη 1996, λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων, για όσους έχουν αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή για όσους γεννήθηκαν μέχρι και το έτος 1978. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι βεβαίωση κατοικίας από την Αστυνομία, πιστοποιητικό γέννησης, τέσσερις φωτογραφίες και σχετική αίτηση. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.

Λειτουργεί η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Η έδρα της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ βρίσκεται στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Προσωρινά, η έδρα της Επιτροπής θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 5 μ.μ. έως και τις 8 μ.μ.,ενώ αργότερα θα λειτουργεί και τα πρωινά. Το τηλέφωνο - fax επικοινωνίας με την Επιτροπή είναι: 38.01.227.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ντ. Μπαϊκάλ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ