ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Παλεύουμε για να ζήσουμε και να καλλιεργούμε"!

Φτωχότεροι, κατά δεκάδες δισεκατομμύρια από τις μειωμένες τιμές στο βαμβάκι μόνο, οι Θεσσαλοί αγρότες. Είναι αποφασισμένοι, όπως και οι αγρότες όλης της χώρας, να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τους αγώνες τους. Μιλούν στο "Ρ" εκπρόσωποι των αγροτών

"Κατά 40 ως 50 δισεκατομμύρια δραχμές φτωχότεροι γίνονται οι αγρότες της Θεσσαλίας φέτος, μόνο από τη μείωση της τιμής στο βαμβάκι! Κι αν λογαριάσεις ότι και στα άλλα προϊόντα δεν πάμε καθόλου καλά και ιδιαίτερα την καταστροφή που παθαίνουμε με την κτηνοτροφία, όπου οι κτηνοτρόφοι πουλάνε το γάλα 100 δραχμές φθηνότερα από πέρσι, δηλαδή 30%-40% λιγότερα, τότε μπορείς να πάρεις μια μυρουδιά για το πόσο άσχημη είναι η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες... ".

Αυτή η γενική εικόνα που μας έδωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών της Θεσσαλίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε την περασμένη Τετάρτη τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, για να προβάλει τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων και να απαιτήσει λύσεις από την κυβέρνηση, δείχνει ακριβώς γιατί οι αγρότες της Θεσσαλίας, καθώς και άλλων νομών της χώρας ξαναβγαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες του αγώνα. Ο "Ρ" επιδίωξε και είχε μια σύντομη, αλλά κατατοπιστική συζήτηση μαζί τους, στο υπουργείο Γεωργίας, για τα προβλήματα της αγροτιάς και για τους λόγους που οι αγρότες κατεβαίνουν ξανά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

"Οι κινητοποιήσεις μας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά είναι συνέχεια των προηγούμενων και δε θα σταματήσουμε, αν δε λυθούν τα προβλήματά μας, που μεγαλώνουν όμως, αντί να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση", θα μας πει πρώτος ο Κώστας Ζαργάνης,μέλος του ΔΣ τόσο της ΟΑΣ όσο και της ΕΑΣ Καρδίτσας, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που συνάντησε και συζήτησε με τον υπουργό Γεωργίας. Αμέσως μετά ο αγρότης Πέτρος Δολγέρας,που είναι και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζάρκου Τρικάλων, θα δώσει τη δική του περιγραφή, τονίζοντας με έμφαση: "Είμαστε σε απελπιστική κατάσταση". Και συνέχισε: "Ο,τι πουλάμε εμείς οι αγρότες είναι φθηνό. Ο,τι αγοράζει ο αγρότης είναι, αντίθετα, ακριβό. Ετσι, δε βγαίνουμε να καλλιεργήσουμε, αφού οι τιμές είναι μισές για το βαμβάκι, για το γάλα, για το καλαμπόκι, που και οι καταναλωτές τα πληρώνουν πανάκριβα, όπως και εμείς οι αγρότες που αγοράζουμε τις ζωοτροφές σε διπλάσιες τιμές. Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα ακριβαίνουν ανεξέλεγκτα. Ο σπόρος του βαμβακιού έφτασε στις 1.500 δραχμές το κιλό από 500 που είχε πέρσι - πρόπερσι. Χάνουμε από δυο μεριές δηλαδή... ".

Με τη σειρά του ο Χρ. Δομακής,μέλος επίσης της αντιπροσωπείας των ΟΑΣ της Θεσσαλίας, θα συμπληρώσει: "Ετσι, ήρθαμε εδώ στον υπουργό να του πούμε την κατάσταση - μη μας λένε δηλαδή ότι δεν την ξέρουν κιόλας... - και να ζητήσουμε να στηρίξει το εισόδημα των αγροτών. Περιμέναμε να δεσμευτεί ο υπουργός ή η κυβέρνηση συνολικά να στηρίξει, π. χ. τιμή 300 δραχμές το κιλό για το βαμβάκι όσο και πέρσι δηλαδή, αφού, στο κάτω κάτω, τόσο υποσχόταν και ο προηγούμενος υπουργός Γεωργίας και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ. Ολοι τους έλεγαν ότι τόσα θα εισπράτταμε τέλος πάντων με τα νέα μέτρα που αποφάσισαν στις Βρυξέλλες οι εταίροι και δέχτηκε ανεπιφύλακτα η κυβέρνηση. Αυτά ζητήσαμε και να αντισταθεί η κυβέρνηση στις επιλογές της ΕΟΚ που μας καταστρέφουν, αλλά ο υπουργός μας είπε ότι θα... δει τι μπορεί να γίνει στα πλαίσια της ΕΟΚ... Δε δεσμεύτηκε σε τίποτα, δηλαδή, ο υπουργός".

Σε αδιέξοδο

"Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά δε σηκώνουνε άλλο... περίμενε. Η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μάς οδήγησε σε αδιέξοδο. Δεν ξέρουμε τι να παράγουμε και τι θα πληρωθούμε! Η μάλλον αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο και μικρότερες τιμές στα προϊόντα μας. Ετσι, εδώ που φτάσαμε, δεν μπορούμε να μιλάμε για κάποιο εισόδημα που μένει στον αγρότη για να τα βγάλει πέρα.. ", εξηγεί ο Σπύρος Τσιοτινός,πρόεδρος της ΟΑΣ Τρικάλων "Η ΑΝΟΙΞΗ", που συνεχίζει λέγοντας: "Αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος για το πόσοι αγρότες ξεκληρίζονται. Αναγκάζονται οι άνθρωποι να φεύγουν από τα χωριά για να ψάχνουν δουλιά στα μεγάλα αστικά κέντρα ή και στο εξωτερικό, στη Γερμανία. Οσοι μπορούνε ξαναφεύγουν για να βρουν δουλιά στα εργοστάσια της Γερμανίας! Μεγάλα χωριά, που στηρίζουν την επιβίωσή τους στις δυναμικές και συναλλαγματοφόρες καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι, το καλαμπόκι, ο καπνός, αλλά και στην κτηνοτροφία, εγκαταλείπονται, ερημώνουν... Επιτέλους, ας το πάρουνε χαμπάρι, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση επειδή το αποφάσισαν στην ΕΟΚ και σε διάφορα άλλα κέντρα και συμφώνησαν με την ΚΑΠ και με τις συμφωνίες σαν την ΓΚΑΤΤ να μας ξεκληρίσουν. Είμαστε αποφασισμένοι όλοι οι αγρότες, όσοι μείναμε, να αγωνιστούμε να τα ανατρέψουμε, για να αλλάξουν τα πράγματα και να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργούμε. Γι' αυτό λοιπόν αγωνιζόμαστε".

Ομως, τι έγινε με τους μεγάλους και δυναμικούς αγώνες που προηγήθηκαν; Τι απέδωσαν και τι έχει μείνει για τους αγρότες; Μπορεί πράγματι με τη συνέχιση και το δυνάμωμα του αγώνα να αλλάξει αυτή η καταστροφική πολιτική; "Κατ' αρχάς εμείς με την πείρα μας έχουμε καθαρό ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Και, βέβαια, κανένας μεμονωμένος αγώνας δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, θέλει συνέχεια να αγωνιζόμαστε", παρεμβαίνει, απαντώντας στο ερώτημα, ο Βαγγέλης Μπούτας,πρόεδρος της ΟΑΣ Καρδίτσας και μέλος του ΔΣ της τοπικής ΕΑΣ. "Από τον περσινό μεγάλο αγώνα - τονίζει συνεχίζοντας ο ίδιος - κερδίσαμε γενικότερα, γιατί καταφέραμε να δείξουμε και να μάθει τα προβλήματά μας όλη η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, κερδίσαμε λίγα απ' αυτά που ζητήσαμε, όμως η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να πάρει έστω κάποια μεσοβέζικα μέτρα, όπως: Για το πετρέλαιο αυτή η μικρή επιστροφή χρημάτων, αν και εμείς παλεύουμε για αγροτικά καύσιμα χωρίς ειδικό φόρο. Υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να αυξήσει έστω τρεις χιλιάδες τις αγροτικές συντάξεις, κάτω από την πίεση του αγώνα μας. Ακόμα κι αυτό το Μητρώο Αγροτών, που είναι χρήσιμο, πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά κι όχι σε βάρος μας, πράγμα που εμείς θα το παλέψουμε". Ο Β. Μπούτας προσθέτει, ακολούθως: "Βέβαια είναι λίγα όσα πετύχαμε μπροστά στα μεγάλα, τα τεράστια πραγματικά, προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε οι αγρότες. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, είναι μια κατάκτηση. Το κυριότερο είναι πως εμείς οι ίδιοι μάθαμε και πιστέψαμε πως μπορούμε με τον αγώνα μας να υποχρεώσουμε τους υπεύθυνους να πάρουν μέτρα και τελικά να ανατρέψουμε την καταστροφική πολιτική. Γι' αυτό συνεχίζουμε και θα κλιμακώσουμε και τους νέους αγώνες μας. Δεν έχουμε άλλο δρόμο, αν θέλουμε να επιβιώσουμε. Κι ο κόσμος βγάζει και πολιτικά συμπεράσματα μέσα από τον αγώνα, ποιο κόμμα και ποια πολιτική μας ωφελεί και ποια μας βλάπτει... ".

Σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ

"Εμείς και στα ψηφίσματά μας και στα υπομνήματά μας τονίζουμε ότι θέλουμε μια άλλη αγροτική πολιτική - κόντρα σ' αυτή που αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και συμφωνούν τα κόμματα που κυβερνούν - μια αγροτική πολιτική με βάση τα συμφέροντα της χώρας μας και του Ελληνα αγρότη", επισημαίνει ο Γιάννης Παττάκης,πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Λάρισας, δίνοντας το γενικότερο στίγμα του αγώνα των αγροτών. "Γιατί η ζημιά είναι και του αγρότη και της εθνικής οικονομίας, όταν π. χ. μας περιορίζουν στην καλλιέργεια με το βαμβάκι, ενώ είναι ελλειμματική η Κοινότητα. Ασε που με τα μέτρα της ΕΕ οι βαμβακοπαραγωγοί πληρώνονται φέτος με μέση τιμή 258 - 260 δρχ. το κιλό, ενώ πέρσι πήραν μέση 288,13 δρχ. συν 5 δρχ. για όσους είχαν μέχρι 25 στρέμματα. Αλλά το βασικό εδώ είναι ότι, με βάση τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους παραγωγής, έπρεπε να πληρωθούν οι παραγωγοί τουλάχιστον με 320 δρχ. το κιλό. Το καλαμπόκι πάλι εξαφανίζεται σαν καλλιέργεια, καθαρά λόγω των αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ. Για παράδειγμα στη Λάρισα δε βρίσκεις πια καλαμπόκι ούτε σε γλάστρα και έτσι φτάσαμε να εισάγουμε καλαμπόκι για την κτηνοτροφία μας, εκεί που ήμασταν πλεονασματικοί, πριν λίγα χρόνια. Ακόμα για τα καπνά, που είναι επίσης ελλειμματική η ΕΕ και εισάγει πολλαπλάσιες ποσότητες, εμάς μας περιορίζει δραστικά. Η, για παράδειγμα, τώρα με τα οπωροκηπευτικά που πάνε κατευθείαν για μεγαλύτερα ξεριζώματα. Γι' αυτό καταλήγουμε ότι πρέπει να 'ρθούμε σε σύγκρουση με την πολιτική αυτή, αν θέλουμε να ζήσουμε και να καλλιεργούμε στα χωριά μας".

Συνεχίζοντας ο Γ. Παττάκης τόνισε τα παρακάτω: "Από κει και πέρα ό,τι έχει σχέση με την πολιτεία, την κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει άλλο προσανατολισμό η αγροτική πολιτική. Θα πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα του αγρότη πρώτα πρώτα. Ενίσχυση και προσανατολισμός και σε άλλες καλλιέργειες δυναμικές, για να μην είναι μόνο το βαμβάκι. Μέτρα για τα χρέη των αγροτών. Σήμερα η ΑΤΕ λειτουργεί σαν τοκογλύφος, σαν έμπορας... Αλλά ζητάμε και άλλα μέτρα για μείωση του κόστους, για έργα στη γεωργία, με επενδύσεις κι όχι κοροϊδία, να γίνουν μεγάλα αρδευτικά έργα και η εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία. Χωρίς αυτά, οι υποσχέσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και άλλα τέτοια είναι απλώς υποσχέσεις για εξαπάτηση... ".

"Για όλα αυτά προειδοποιήσαμε τον υπουργό και την κυβέρνηση ότι εμείς προχωράμε και θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, ώστε να παρθούν τα απαιτούμενα μέτρα. Να έρθει η κυβέρνηση κόντρα στην ΕΕ και να μην εφαρμόζει τα καταστροφικά μέτρα που αποφασίζονται εκεί. Για να εφαρμοστεί μια άλλη αναπτυξιακή και φιλοαγροτική πολιτική", υπογραμμίζει κλείνοντας την κουβέντα μας ο Γ. Νταφούλης,μέλος του ΔΣ της ΟΑΣ Λάρισας, συμφωνώντας με τα όσα έθιξαν τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας των ΟΑΣ της Θεσσαλίας.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ξανά στους δρόμους και τις πλατείες

Συλλαλητήρια αύριο σε Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

Στους δρόμους και τις πλατείες του αγώνα ξανακατεβαίνουν αύριο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, ένα χρόνο μετά τα μεγάλα περσινά συλλαλητήρια, που συγκλόνισαν τη χώρα.

Ετσι, αύριο 19 Φλεβάρη, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι, συνεχίζοντας τον αγώνα τους, μετά και τις μεγάλες κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη και του Νοέμβρη, είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν δυναμικά συλλαλητήρια, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Στη Θεσσαλία, τα συλλαλητήρια θα γίνουν στις πόλεις της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, στις 10.30 το πρωί, όπου οι αγρότες θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματά τους. Συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα θα πραγματοποιήσουν και οι αγρότες - κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας στις 10 το πρωί, στη γέφυρα Κυψέλης, στο μνημείο Μήτσου Βλάχου. Το ίδιο ισχύει και για την Ηλεία, όπου θα γίνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Στην Κεντρική Μακεδονία, επίσης, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Λαγκαδά θα προχωρήσουν αύριο στις 11 το πρωί σε συλλαλητήριο στην Κοινότητα Γερακαρού. Ακόμα, οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, έξω από τη Νομαρχία. Τα συλλαλητήρια έχουν αποφασιστεί από τις κατά τόπους Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και στην Κεντρική Μακεδονία από τις τοπικές ΣΕΑ. Ο χαρακτήρας που τους δίνεται είναι προειδοποιητικός, αλλά πάντα σε μια προοπτική κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με την απαίτηση να παρθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, που τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε δραματικά και η πλειοψηφία τους αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Πέραν αυτού, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αγωνίζονται για την απόκρουση των καταστροφικών μέτρων, που εφαρμόζονται, στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της νέας ΚΑΠ και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ και οδήγησαν, ήδη, στο δραστικό περιορισμό της αγροτικής παραγωγής και των καλλιεργειών και την καταστροφή της κτηνοτροφίας και το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών.

Ο "Ρ", σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι αναγνώστες του και, γενικότερα, η κοινή γνώμη, συζήτησε σχετικά με τα αγροτικά προβλήματα και την προοπτική των αγροτικών αγώνων με τους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα και του έθεσαν τα αιτήματα του αγώνα τους. Ομως, όπως μας είπαν αμέσως μετά τη συνάντηση, το μόνο που διαπίστωσαν είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα και οξυμένα αγροτικά προβλήματα. Υπόσχεται μόνον στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ να διεκδικήσει την ικανοποίηση επιμέρους αιτημάτων, που σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα υπαρκτά προβλήματα. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, η προοπτική για αγρότες και κτηνοτρόφους διαγράφεται ακόμα πιο ζοφερή.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

"Δεν θα μας ξεκληρίσουν" τόνισαν με μια φωνή στο "Ρ" οι εκπρόσωποι της ΟΑΣ Θεσσαλίας, αμέσως μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Γεψργίας

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, μαζί με τα τρακτέρ τους, θα κατακλείσουν αύριο τις πόλεις της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, συνεχίζοντας τον αγώνα για την επίλυση των προβλημάων τους

Το δικό τους δυναμικό παρών θα δώσουν στα αυριανά συλλαλητήρια και οι κτηνοτρόφοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ