ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ με καταγγελίες για σκάνδαλα

Ο πόλεμος νομής της κυβερνητικής εξουσίας, που έχει ξεσπάσει μεταξύ των διαφόρων ομάδων στο ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή - άμεση ή έμμεση - και κύκλων της οικονομικής ολιγαρχίας, όχι μόνο δεν παρουσιάζει ύφεση, αλλά οξύνεται περαιτέρω. Στα πλαίσια του εσωκομματικού αυτού πολέμου εντάσσεται και το πρωτοσέλιδο άρθρο του κυριακάτικου "Βήματος" με τίτλο "Τρύπα πολλών δισ.", το οποίο στρέφεται ευθέως κατά του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χάρη Τσιόκα,στενού συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου.Ο τελευταίος κατηγορείται ότι ενίσχυσε, κατά παράβαση του νόμου, συγκεκριμένες επιχειρήσεις της Θράκης με 7,5 δισ. δραχμές τουλάχιστον... μέσω των διαδικασιών του αναπτυξιακού νόμου.

Επίσημα, δεν υπήρξε χτες καμιά αντίδραση ούτε από τον περιφερειάρχη, ούτε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (που έχει την κεντρική ευθύνη των επιχορηγούμενων ιδιωτικών επενδύσεων), ούτε από το υπουργείο Εσωτερικών. Στις κατηγορίες αυτές απάντησε χτες η... εφημερίδας "Νίκη", που επικαλείται δηλώσεις του Χ. Τσιόκα για ανυπόστατες κατηγορίες. Η εφημερίδα κατηγορεί ως ηθικούς αυτουργούς και υποκινητές του δημοσιεύματος τόσο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, όσο και το συγκρότημα Λαμπράκη.

Ο τίτλος της άλλωστε "το μετέωρο βήμα του Σημίτη" και το εν συνεχεία άρθρο, όπου διαπιστώνονται "περίεργα πολιτικά παιχνίδια πίσω από τα οποία κρύβονται πολιτικά κέντρα και σκοπιμότητες", είναι αρκετά αποκαλυπτικά. Για την ίδια υπόθεση παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας φέρονται "αιφνιδιασμένοι" από τις συγκεκριμένες καταγγελίες και αναφέρουν ότι η υπόθεση θα ελεγχθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί το βάσιμο ή όχι των κατηγοριών.Αφήνουν όμως να αιωρείται η άποψη ότι κάτι το περίεργο συμβαίνει με την έγκριση των ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή της Θράκης...

Στο θέμα "όλως περιέργως" εμπλέκεται και η ΝΔ, καθώς ο βουλευτής της τελευταίας Σ. Κωστόπουλος κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Σιούλα φάκελο με το δημοσίευμα των καταγγελιών του "Βήματος" "προκειμένου οι εισαγγελικές αρχές να επιληφθούν τα περαιτέρω".

Είναι εμφανές ότι όσο θα πλησιάζουμε προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Ιούλη, οι συγκρούσεις κομματικών, οικονομικών και προσωπικών συμφερόντων στο κυβερνών κόμμα πρόκειται να ενταθούν και, όπως προκύπτει από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών αναμένεται να εκδηλωθεί, για μία ακόμη φορά, σε ένα γνώριμο τοπίο των τελευταίων χρόνων. Σε αυτό των οικονομικών σκανδάλων, πραγματικών ή φανταστικών, μιας και η διαπλοκή συμφερόντων μεταξύ των ομάδων της σημερινής κυβέρνησης με τμήματα της οικονομικής ολιγαρχίας δίνει τροφή για εκατέρωθεν καταγγελίες και "συντροφικά μαχαιρώματα".

ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σε πολυεθνικές η εκμετάλλευση και του Πρίνος ΙΙ

"Συμφέρουσα" για το ελληνικό δημόσιο, χαρακτήρισε η υπουργός Ανάπτυξης τη συμφωνία για το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στον Πρίνο ΙΙ (κατά 65% από κοινοπραξία 4 ιδιωτικών εταιριών και μόλις 35% από τη ΔΕΠ-ΕΚΥ)

Σε κοινοπραξία 4 ιδιωτικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και η γνωστή "Ντένισον", αποφάσισε να παραχωρήσει η κυβέρνηση τη μερίδα του λέοντος από την εκμετάλλευση και του δεύτερου κοιτάσματος πετρελαίου στον Πρίνο (Πρίνος ΙΙ), καθώς η συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου μόλις στο 35%. Πρόκειται για το νέο κοίτασμα που εντοπίστηκε το 1994 σε απόσταση 2,5 χλμ. βορείως του κοιτάσματος του Πρίνου, τα απολήψιμα αποθέματα του οποίου εκτιμώνται σε 3 εκατομ. βαρέλια πετρελαίου.Τη συμφωνία, για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στον Πρίνο ΙΙ, κατά 65% από τις 4 κοινοπραξίες ιδιωτικών επιχειρήσεών και κατά 35% από το ελληνικό δημόσιο - μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης - Ερευνας Υδρογονανθράκων Πετρελαίου (ΔΕΠ - ΕΚΥ), ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.

Οπως ανακοίνωσε η υπουργός η αυξημένη συμμετοχή της ΔΕΠ-ΕΚΥ στις επενδύσεις και τα αποτελέσματα της γεώτρησης κατά 20% απ' την αρχικά προβλεπόμενη... διασφαλίζουν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Αναφερόμενη γενικότερα στα οφέλη που θα προκύψουν απ' την εκμετάλλευση των δύο κοιτασμάτων η Βάσω Παπανδρέου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη συμβολή τους στην παράταση της βιωσιμότητας του παραγωγικού κοιτάσματος του Πρίνου καθώς και την παράταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των εσόδων του Δημοσίου που θα προκύψουν από την είσπραξη του μεριδίου του και τη φορολογία του εισοδήματος της κοινοπραξίας.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται σε σχετική συμφωνία, από το μερίδιο του 35% της ΔΕΠ-ΕΚΥ, θα παραχωρείται στο δημόσιο το 20% μέσω της μητρικής εταιρίας Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ). Επιπλέον, τόνισε η υπουργός, διατηρούνται οι υπάρχουσες 400 θέσεις εργασίας στην κοινοπραξία του Πρίνου, ενώ, όπως υποστήριξε, διατηρείται το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα λόγω της συνέχισης των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στο Θρακικό Πέλαγος ενόψει και του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας.

Αναφερόμενη στην εξέλιξη του διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις των 6 περιοχών - θαλάσσιων και χερσαίων - της Δυτικής Ελλάδας η υπουργός Ανάπτυξης μετέφερε στη χτεσινή συνέντευξη το έντονο ενδιαφέρον των πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιριών, οι προσφορές των οποίων θα υποβληθούν σε αξιολόγηση από τη ΔΕΠ-ΕΚΥ μέχρι τέλος του Μάη 1996. Ανακοίνωσε επίσης ότι στους δύο διαγωνισμούς που πραγματοποίησε η ΔΕΠ-ΕΚΥ πωλήθηκαν σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες 22 πακέτα τεχνικών δεδομένων των προς παραχώρηση περιοχών και από τα μέχρι στιγμής έσοδα καλύφτηκαν οι δαπάνες για τη διενέργειά τους.

  • Τον κίνδυνο ενεργειακού προβλήματος αντιμετωπίζει η Κρήτη τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αντίθετα το συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας είναι επαρκές και δεν κινδυνεύει. Τη δήλωση αυτή έκανε χτες η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στο Τύπο, υπογραμμίζοντας ότι για το πρόβλημα της Κρήτης φταίνε οι κάτοικοι του νησιού που αντιδρούν στην εγκατάσταση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και όχι ο κρατικός προγραμματισμός.
ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Εξετάζεται το αίτημα Κοπελούζου για επέκταση στην Αλβανία

Η υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε χτες ότι έδωσε εντολή για την κατάρτιση σχετικής μελέτης, αν και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η επέκταση του αγωγού είναι οικονομικά ασύμφορη

Το αίτημα της κοινοπραξίας "Προμηθεύς Γκας" του Ομίλου Κοπελούζου, για επέκταση του αγωγού Φυσικού Αερίου στην Αλβανία μέσω της Πτολεμαϊδας εξετάζουν οι αρμόδιες Γραμματείες του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με χτεσινές της δηλώσεις, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,που εποπτεύει και το έργο Φυσικού Αερίου, δόθηκε από την ίδια εντολή στους αρμόδιους Γραμματείς του υπουργείου, αλλά και στην αρμόδια επιτροπή της ΔΕΗ, για την πραγματοποίηση μελέτης για τη δυνατότητα επέκτασης του αγωγού ΦΑ στην Αλβανία. Οπως είπε η υπουργός για την πραγματοποίηση του έργου υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής σε κοινοπραξία με τη ΔΕΠΑ και άλλων εταιριών, ενώ δε διευκρίνισε εάν ο εκπρόσωπος της "Προμηθέας Γκας" Δ. Κοπελούζος, που προβάλλει το σχετικό αίτημα, προτίθεται να συμμετάσχει στην επένδυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα αυτό του ομίλου Κοπελούζου, το οποίο σχετίζεται με το δικαίωμα που η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει στον ίδιο - μέσω της σκανδαλώδους συμφωνίας που υπέγραψε με τους Ρώσους - του αποκλειστικού προμηθευτή ΦΑ στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης - δεν είναι καινούριο, όπως επιχείρησε να το παρουσιάσει η υπουργός. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το αίτημα για επέκταση του αγωγού στην Αλβανία, το έχει απορρίψει ήδη ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χρ. Βερελής.Με παλαιότερη δήλωσή του σε σχετική με την ενέργεια ημερίδα, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη επένδυση "ασύμφορη και δυσβάσταχτη οικονομικά για την επιχείρηση" αποκλείοντας κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τους υποστηριχτές μιας τέτοιας προέκτασης του αγωγού απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η μετατροπή των υφιστάμενων σταθμών της ΔΕΗ στην περιοχή της Πτολεμαϊδας και της Κοζάνης με πρόταξη αεροστροβίλων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ΦΑ, άποψη όμως που βρίσκει αντίθετη τη διοίκηση της ΔΕΗ, αφού όπως υποστηρίζεται δε συμφέρει οικονομικά την επιχείρηση.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι μια τέτοια προέκταση εξυπηρετεί σίγουρα τα συμφέροντα του Δ. Κοπελούζου, ο οποίος θα έχει διπλό όφελος που συνίσταται:

  • Στη σύμβαση που έχει υπογράψει ήδη με τους Αλβανούς για την προμήθεια της χώρας με ΦΑ. Μια τέτοια προέκταση του αγωγού για τη μεταφορά του ΦΑ, με επενδύσεις της ΔΕΠΑ θα μειώσει κατά πολύ το κόστος των επιχειρηματικών του σχεδίων και,
  • σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο ίδιος εκπροσωπεί στην Ελλάδα κατασκευαστική κοινοπραξία και στόχος του είναι η εξασφάλιση των έργων της προμήθειας της ΔΕΗ.

Χ. Λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ