Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Εξετάζεται το αίτημα Κοπελούζου για επέκταση στην Αλβανία

Η υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε χτες ότι έδωσε εντολή για την κατάρτιση σχετικής μελέτης, αν και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η επέκταση του αγωγού είναι οικονομικά ασύμφορη

Το αίτημα της κοινοπραξίας "Προμηθεύς Γκας" του Ομίλου Κοπελούζου, για επέκταση του αγωγού Φυσικού Αερίου στην Αλβανία μέσω της Πτολεμαϊδας εξετάζουν οι αρμόδιες Γραμματείες του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με χτεσινές της δηλώσεις, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,που εποπτεύει και το έργο Φυσικού Αερίου, δόθηκε από την ίδια εντολή στους αρμόδιους Γραμματείς του υπουργείου, αλλά και στην αρμόδια επιτροπή της ΔΕΗ, για την πραγματοποίηση μελέτης για τη δυνατότητα επέκτασης του αγωγού ΦΑ στην Αλβανία. Οπως είπε η υπουργός για την πραγματοποίηση του έργου υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής σε κοινοπραξία με τη ΔΕΠΑ και άλλων εταιριών, ενώ δε διευκρίνισε εάν ο εκπρόσωπος της "Προμηθέας Γκας" Δ. Κοπελούζος, που προβάλλει το σχετικό αίτημα, προτίθεται να συμμετάσχει στην επένδυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα αυτό του ομίλου Κοπελούζου, το οποίο σχετίζεται με το δικαίωμα που η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει στον ίδιο - μέσω της σκανδαλώδους συμφωνίας που υπέγραψε με τους Ρώσους - του αποκλειστικού προμηθευτή ΦΑ στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης - δεν είναι καινούριο, όπως επιχείρησε να το παρουσιάσει η υπουργός. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το αίτημα για επέκταση του αγωγού στην Αλβανία, το έχει απορρίψει ήδη ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χρ. Βερελής.Με παλαιότερη δήλωσή του σε σχετική με την ενέργεια ημερίδα, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη επένδυση "ασύμφορη και δυσβάσταχτη οικονομικά για την επιχείρηση" αποκλείοντας κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τους υποστηριχτές μιας τέτοιας προέκτασης του αγωγού απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η μετατροπή των υφιστάμενων σταθμών της ΔΕΗ στην περιοχή της Πτολεμαϊδας και της Κοζάνης με πρόταξη αεροστροβίλων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ΦΑ, άποψη όμως που βρίσκει αντίθετη τη διοίκηση της ΔΕΗ, αφού όπως υποστηρίζεται δε συμφέρει οικονομικά την επιχείρηση.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι μια τέτοια προέκταση εξυπηρετεί σίγουρα τα συμφέροντα του Δ. Κοπελούζου, ο οποίος θα έχει διπλό όφελος που συνίσταται:

  • Στη σύμβαση που έχει υπογράψει ήδη με τους Αλβανούς για την προμήθεια της χώρας με ΦΑ. Μια τέτοια προέκταση του αγωγού για τη μεταφορά του ΦΑ, με επενδύσεις της ΔΕΠΑ θα μειώσει κατά πολύ το κόστος των επιχειρηματικών του σχεδίων και,
  • σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο ίδιος εκπροσωπεί στην Ελλάδα κατασκευαστική κοινοπραξία και στόχος του είναι η εξασφάλιση των έργων της προμήθειας της ΔΕΗ.

Χ. Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αξιώνει... σύμπραξη με ΔΕΗ και ΔΕΠΑ (2002-02-19 00:00:00.0)
Καταστροφικές οι συνέπειες για ΔΕΗ και καταναλωτές (1997-10-26 00:00:00.0)
Ο "άξονας" της εξωτερικής πολιτικής (1997-10-16 00:00:00.0)
Υποπτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις (1996-07-30 00:00:00.0)
Υπονομεύουν το έργο οι απαράδεκτες καθυστερήσεις (1996-06-16 00:00:00.0)
Οι καθυστερήσεις στο έργο του φυσικού αερίου (1996-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ