Τρίτη 30 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Υποπτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί η αξιοποίηση του λιγνίτη, επικαλείται η υπουργός Ανάπτυξης. "Ολως τυχαίως" ο όμιλος Κοπελούζου απαιτεί από την κυβέρνηση την ίδρυση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο αντί για λιγνίτη

Την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου (ΦΑ) και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εξήγγειλε και επίσημα χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου στη διάρκεια προεκλογικής επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κοζάνη, όπου και μοίρασε αφειδώς υποσχέσεις. Και ναι μεν η επέκταση του ΦΑ στη Δ. Μακεδονία αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία είναι οι βολές - επενδυμένες μάλιστα με "οικολογική" ευαισθησία - της υπουργού κατά του λιγνίτη σαν πρώτη ύλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. "Ολως τυχαίως" η αντικατάσταση του λιγνίτη με ΦΑ αποτελούσε αίτημα του ομίλου Κοπελούζου προς την κυβέρνηση, στα πλαίσια της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων του, στην Αλβανία και τη Δυτική Ευρώπη.Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16 Ιούνη ο "Ρ" είχε αποκαλύψει μελέτη της "Προμηθέας GAS" και του εκπροσώπου της Δ. Κοπελούζου, σύμφωνα με την οποία, για την επένδυση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δ. Μακεδονία με καύση φυσικού αερίου, απαραίτητη προϋπόθεση βιωσιμότητας είναι η ύπαρξη "μεγάλου καταναλωτή" στην περιοχή, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη ΔΕΗ. Η τελευταία - σύμφωνα με τη μελέτη - θα αναλάβει ουσιαστικά να χρηματοδοτήσει την επένδυση του Κοπελούζου, καθώς θα υποχρεωθεί να μετατρέψει τους λιγνιτικούς της σταθμούς σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα σε σταθμούς καύσης φυσικού αερίου, καθιστώντας έτσι βιώσιμη την επένδυση.

Μελέτες ωστόσο της ΔΕΗ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επένδυση της μορφής αυτής, της οποίας το κόστος ανέρχεται σε 200 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου 50 δισ. δρχ., είναι ασύμφορη οικονομικά τόσο για την επιχείρηση, όσο και για την ευρύτερη περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας. Σοβαρά ερωτηματικά, τα οποία συνδέονται με το αίτημα του Κοπελούζου για αλλαγή της πρώτης ύλης από λιγνίτη σε ΦΑ, δημιουργούν και οι απλόχερες υποσχέσεις της Β. Παπανδρέου προς τις ευαίσθητες περιοχές της Κοζάνης και Πτολεμαϊδας (όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα λιγνίτη), υποσχέσεις οι οποίες φτάνουν μέχρι το σημείο της εξαγοράς.

Η υπουργός Ανάπτυξης, εκτός από υποσχέσεις για νέες προσλήψεις στην περιοχή, έκανε λόγο για καθιέρωση Τοπικού Πόρου που θα αποδίδεται από τη ΔΕΗ στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένες βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη, που θα ανέρχεται σε 0,4% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέσθηκε, αυτό ισοδυναμεί με 2 δισ. δρχ. για την Κοζάνη, 430 εκατ. δρχ. για την Πτολεμαϊδα και 580 εκ. δρχ. για τον Ν. Αρκαδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ