Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταστροφικές οι συνέπειες για ΔΕΗ και καταναλωτές

Χωρίς στρατηγική πολιτική σχεδιάζουν το "αύριο" της επιχείρησης, ενώ το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος θα επωμιστούν οι μικρομεσαίοι καταναλωτές της ΔΕΗ και η οικιακή κατανάλωση

Η προκύπτουσα βλάβη των συμφερόντων της ΔΕΗ και κατ' επέκταση του ελληνικού λαού είναι προφανής. Η δυσμενής θέση στην οποία οδηγείται η ΔΕΗ με το να επωμιστεί το υπέρογκο κόστος της μονάδας της Φλώρινας θα οδηγήσει άμεσα:

  • Στην ανάγκη μεταφοράς αυτού του υπέρογκου κόστους στα τιμολόγιά της. Το κόστος αυτό θα κληθούν να πληρώσουν οι "δεσμευμένοι καταναλωτές" της. Δηλαδή, εκείνοι που δεν έχουν από την κοινοτική οδηγία 96/92 της ΕΕ το δικαίωμα να αναζητήσουν άλλον, εκτός ΔΕΗ, προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, δικαίωμα που θα έχουν οι λεγόμενοι "επιλέγοντες καταναλωτές" (βιομηχανίες, μεγάλες επιχειρήσεις). Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν οι πιέσεις για μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς, αφού οι καταναλωτές που θα είναι στα όρια της κατηγορίας των "δεσμευμένων καταναλωτών", θα διεκδικούν το δικαίωμα επιλογής άλλου φθηνότερου προμηθευτή.
  • Σε αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και μάλιστα από ιδιώτες παραγωγούς, που μπορούν έτσι να αξιοποιούν προς όφελός τους το μεγάλο κόστος της κιλοβατώρας στη Φλώρινα, το υψηλό τίμημα που η ΔΕΗ προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ (άνω των 18 δολαρίων ανά γιγακαλορί), την κατώτερη θερμογόνο ικανότητα του καυσίμου και τη δυνατότητα προμήθειας φθηνότερου φυσικού αερίου απευθείας από τον εισαγωγέα "Γκαζ Προμ" (περίπου 10 δολάρια/γιγακαλορί) μέσα από τα δίκτυα της ΔΕΠΑ, όπως προβλέπει η διακρατική συμφωνία σε βάρος της ΔΕΗ και προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ευνοούνται και από άλλες επιλογές, όπως είναι η μεταφορά κονδυλίων του επιχειρησιακού προγράμματος για το φυσικό αέριο, ύψους 70 δισ. δρχ., από τα δίκτυα διανομής στα δίκτυα μεταφοράς, η οικονομική στήριξη του αγωγού φυσικού αερίου προς Αλβανία με εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κλπ., που ουσιαστικά ανατρέπουν τα προγράμματα ανάπτυξης των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ. Θεωρείται βέβαιο ότι η ΔΕΗ δε θα έχει πια πρόγραμμα ανάπτυξης, ενώ οι εξελίξεις ναρκοθετούν ακόμα και την επιλογή να διαδραματίσει η χώρα μας σημαντικό ρόλο στα διευρωπαϊκά δίκτυα με τον υποθαλάσσιο αγωγό σύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας. Οι εξελίξεις αυτές θα αναγκάσουν τη ΔΕΗ να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα τιμολόγιά της στους "δεσμευμένους καταναλωτές", δηλαδή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την οικιακή κατανάλωση κυρίως. Μεσοπρόθεσμα η άνοδος των τιμών της ΔΕΗ, από ανάγκη επιβίωσης κατά μη ορθολογικό τρόπο, θα οδηγήσει σε στροφή των καταναλωτών προς το φυσικό αέριο.

Τέλος, η ΔΕΠΑ δε θα είναι σε θέση σ' ένα τέτοιο σκηνικό να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά και να καλύψει τις ανάγκες, αφού αυτές θα έχουν μονοπωληθεί από άλλους, που με τις μεθοδεύσεις τους συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή. Σε αυτό συντείνει και η κατανάλωση από την ίδια τη ΔΕΗ του μέγιστου μέρους της ποσότητας φυσικού αερίου, για την οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο η ΔΕΠΑ με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ