Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ - ΜΟΝΑΔΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ενα σκάνδαλο σε πλήρη εξέλιξη

Ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται να αποφασιστεί ποια πολυεθνική θα παίξει τελικά το ρόλο του "ανεξάρτητου εκτιμητή", οι μεθοδεύσεις για το έργο Κοπελούζου συνεχίζονται στο παρασκήνιο

Ξεχωριστή θέση στην ειδησεογραφία της βδομάδας που πέρασε, αναμφισβήτητα, ανήκει στον Δ. Κοπελούζο και στη δημόσια τοποθέτηση που έκανε για τα τεκταινόμενα στο χώρο του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικότερα. Ο γνωστός και ως "μίστερ φυσικό αέριο" μεγαλοεπιχειρηματίας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, εξήγησε με τον πλέον πολιτισμένο τρόπο ότι αφού σταθερή επιλογή της κυβέρνησης είναι η με κάθε τρόπο εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων, καιρός είναι να παραμεριστούν τα όποια προσχήματα μπορεί να υπάρχουν και να προχωρήσει ένας επίσημος συνεταιρισμός, ο οποίος ουσιαστικά θα λειτουργεί για λογαριασμό του. Σε αντίθετη περίπτωση, εξήγησε, αυτό θα το κάνει από μόνος του, μια και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές αποφάσεις έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Μία από τις προϋποθέσεις που του έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση είναι και το σκάνδαλο της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ενα σκάνδαλο, η ορατή πλευρά του οποίου είναι η υπερτιμημένη ανάθεση τουλάχιστον κατά 50 δισ. δρχ. σε κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου. Ενα σκάνδαλο, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στην αναθεωρημένη, με δυσμενείς για τη χώρα όρους, διακρατική σύμβαση Ελλάδας - Ρωσίας για την εισαγωγή φυσικού αερίου. Αναθεώρηση που έγινε από τον σημερινό πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, ενώ η υλοποίησή της συνδέεται, σε τελική ανάλυση, με τη μετατροπή της ΔΕΗ σε "αβανταδόρο" ώστε να εξυπηρετηθούν νέες ολιγοπωλιακές - μονοπωλιακές καταστάσεις και συγκεκριμένα συμφέροντα στον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα και ευρύτερα στην περιοχή, στα πλαίσια του καθεστώτος της "απελευθέρωσης" της αγοράς ενέργειας.

Εξι μήνες μετά τη "συμβολαιοποίηση" της ανάθεσης της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα έναντι του σκανδαλώδους τιμήματος των 179,5 δισ. δρχ. και ένα μήνα μετά την υποβολή προσφορών 23 συνολικά διεθνών οίκων, που υποτίθεται πως κλήθηκαν από την κυβέρνηση να παίξουν το ρόλο του ανεξάρτητου εκτιμητή του τιμήματος ανάθεσης της επένδυσης, οι αδιαφανείς εξελίξεις γύρω από το θέμα "τρέχουν" με γοργούς ρυθμούς στο παρασκήνιο.

Μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η προεπιλογή των προσφορών, ενώ η ολοκλήρωση της επιλογής θα ολοκληρωθεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Στην πραγματικότητα και από αυτές τις καθυστερήσεις προκύπτει ότι έχουμε να κάνουμε με τακτικές που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις - πληροφορίες, περί "μαγειρέματος", προκειμένου να καταλήξουν σε τίμημα που θα δικαιολογεί τις επιλογές κυβέρνησης - ΔΕΗ. Στο μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα οι πιέσεις από την ενδιαφερόμενη κοινοπραξία προς την κυβέρνηση γίνονται όλο και συχνότερες και όλο και πιο εκβιαστικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ