ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η επιστροφή της... Γουίβερ

Η επιστημονική φαντασία δεσπόζει στο σημερινό κινηματογραφικό πρόγραμμα των καναλιών, αφού η πιο ενδιαφέρουσα ταινία είναι το φιλμ του Τζέιμς Κάμερον "Αλιενς, η επιστροφή".Πρόκειται για τη συνέχεια της πολύκροτης ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ "Αλιεν". Η μοναδική επιζώσα από το πλήρωμα του διαστημοπλοίου "Νοστρόμο", η Ριπλέι, επιστρέφει με μια ομάδα πεζοναυτών στον παράξενο πλανήτη, αφού βρισκόταν σε νάρκη για 57 χρόνια. Η Ριπλέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ολόκληρη στρατιά τεράτων. Πρωταγωνίστρια είναι και πάλι η εντυπωσιακή Σιγκούρνι Γουίβερ.Μια θεαματική ταινία, με δράση, αμείωτο σασπένς και εκπληκτικά ειδικά εφέ για τα οποία και η ταινία τιμήθηκε με Οσκαρ. Δίπλα στη Γουίβερ, παίζουν οι Κάρι Χεν, Μάικλ Μπιν και Πολ Ρέιζερ.(ΑΝΤΕΝΝΑ 22.45)

Από το SEVEN X στις 22.00 η αγγλική ταινία εποχής του Τζιν Νεγκουλέσκο"Απαγορευμένος δρόμος".Στη βικτοριανή Αγγλία μια πλούσια κληρονόμος, παρά την αντίθεση της οικογένειάς της, δέχεται να παντρευτεί έναν μέθυσο καθηγητή της σχολής Καλών Τεχνών, που την ερωτεύεται. Πρωταγωνιστούν οι Ντάνα Αντριους και Μορίν Ο' Χάρα.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στη 01.20,η αμερικανική ταινία του Εντουαρντ Ντμίτρικ"Οι τυχοδιώκτες".Ο σκηνοθέτης μετέφερε στην οθόνη το μπεστ σέλερ του Χάρολντ Ρόμπινς. Στον κόσμο των μεγαλοπαραγωγών και της κινηματογραφικής βιομηχανίας κινείται η υπόθεση της ταινίας. Ο γιος ενός επιχειρηματία γίνεται μεγαλοπαραγωγός και στα κινηματογραφικά πλατό θα εξελιχθούν διάφορες ιστορίες.

Από το MEGA στη 01.30 τη βιογραφική ταινία του Ραούλ Γουόλς "Οι γενναίοι πεθαίνουν όρθιοι".Η ταινία αναφέρεται στη ζωή του στρατηγού Τζορτζ Αρμστρονγκ Κάστερ και στο τέλος του. Ο Κάστερ ανέλαβε να αντιμετωπίσει του ινδιάνους. Μαζί με τη γυναίκα του και αφού από ένας φτωχός εύελπις που ήταν, ανέβηκε τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας και απέκτησε φήμη, ανέλαβε τη διοίκηση ενός φρουρίου στα σύνορα. Στο τέλος μαζί με τους άνδρες του, θα πέσει σε ενέδρα των ινδιάνων και θα βρει τραγικό τέλος. Πολύ καλή είναι η ερμηνεία του Ερολ Φλιν στο ρόλο του Κάστερ. Δίπλα του παίζουν οι Ολίβια ντε Χάβιλαντ, Ρέτζις Τούμεϊ και Αντονι Κουίν.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ,λίγο πριν το ξημέρωμα, δηλαδή στις 04.00,θα προβληθεί η πολεμική ταινία του Πίτερ Κόλινσον "Σκληρές μέρες του πολέμου".Τρεις Βρετανοί στρατιώτες, προσπαθούν απεγνωσμένα ν' ανακαλύψουν τα ίχνη των συντρόφων τους, όταν κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής αποκόβονται από το λόχο τους. Στη μάταιη αναζήτηση των συμπολεμιστών τους, θα συναντήσουν ένα Γερμανό στρατιώτη και θα τον κρατήσουν ως όμηρο. Οι τρεις στρατιώτες και ο όμηρός τους, θα συνεχίσουν την περιπλάνησή τους, που δε θα είναι τίποτε άλλο παρά μια μακρινή πορεία προς το θάνατο. Μια ταινία για τον παραλογισμό του πολέμου και για την ψυχοσύνθεση των στρατιωτών, μπροστά στο θάνατο. Πρωταγωνιστούν οι Ντέιβιντ Χέμινγκς, Τομ Μπελ, Τόνι Μπέκλεϊ και Αλαν Ντόμπι.

Στο "βυθό" της κωπηλασίας

Αγώνες σκραμπλ, κωπηλασίας και ξιφασκίας, κυριαρχούν στην εκπομπή "Οι κορυφές των βυθών". Στο χωριό Γραμματικό, μηχανές και αναβάτες ετοιμάζονται για αγώνες σκραμπλ. Μια επίδειξη τόλμης και ταχύτητας με μηχανές εντούρο και κρος. Από τις εντούρο ο φακός θα μεταφερθεί στη Λίμνη Ιωαννίνων, εκεί που μέσα στο χειμώνα οι αθλητές κωπηλάτες του ΝΟΙ, μπροστά στην αγάπη τους για το άθλημα δε λογαριάζουν τίποτα και εξακολουθούν να προπονούνται. Το τρίτο θέμα των "βυθών" είναι η ξιφασκία. Ο πρωταθλητής Δημήτρης Κάζαγλης, αναφέρεται στην ξιφασκία και μιλά για τη δουλιά του, ως προπονητής του αθλήματος. Την εκπομπή παρουσιάζει η Βερόνικα Αγιέντζη. Η σκηνοθεσία και τα κείμενα είναι του Πάνου Κέκα. (ΕΤ-2, 17.30)

Η Σιγκούρνι Γουίβερ στην ταινία επιστημονικής φαντασίας "Αλιενς, η επιστροφή" που προβάλλει ο ΑΝΤΕΝΝΑ στις 22.45

Ο χρόνος της ... Αννας

Πολλά και ενδιαφέροντα θέματα έχει στην πολιτιστική της ατζέντα η εκπομπή"Συνεικόνες". Και πρώτα, το "λόγο" και τη "θύμηση" μιας ξεχωριστής γυναίκας και προσωπικότητας, όπως είναι η Αννα Σικελιανού.Οι "Συνεικόνες" παρουσιάζουν το καινούριο βιβλίο της Αννας Σικελιανού, που έχει τίτλο "Ενα τραπέζι θυμάται". Στο ολιγοσέλιδο αυτό βιβλίο, η συγγραφέας ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική γραμμή από το προηγούμενο βιβλίο της, "Η ζωή μου με τον Αγγελο". Η Αννα Σικελιανού διαβάζει αποσπάσματα, από τη νέα της δημιουργία και ανατρέχει στις μνήμες της.

Η πολιτιστική εκπομπή, στη συνέχεια, θα βρεθεί στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας. Εκεί παίζεται το έργο του Μπ. Στράους "Ο χρόνος και το δωμάτιο". Ο σκηνοθέτης της παράστασης Μίνως Βολανάκης και η θιασάρχης και πρωταγωνίστρια Μπέττυ Αρβανίτη,στη συνέντευξή τους στην Αθηνά Καμπάκογλου, μιλούν για την τετράχρονη συνεργασία τους και για το πρωτοποριακό αυτό έργο, που ανέβηκε στη χώρα μας, μετά από μια επιτυχημένη πορεία σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το έργο του "Ανθρώπινα και απάνθρωπα πρόσωπα της γραφής", παρουσιάζει στις "Συνεικόνες" ο ζωγράφος Κώστας Γιαλίνης.Ο καλλιτέχνης συζητά με τη δημοσιογράφο Ιφιγένεια Τσαντίλη για τη μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας και τη σημασία της διάσωσής της.

Η εκπομπή θα κλείσει με υπέροχους μουσικούς ήχους, από μια μελωδική φωνή, όπως είναι η φωνή της Σαββίνας Γιαννάτου.Η Σαββίνα Γιαννάτου ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο ισπανοεβραϊκά τραγούδια, από την τελευταία της δουλιά που έχει τίτλο "Ανοιξη στη Σαλονίκη" και μιλά με την Αννα Βλαβιανού. Η σκηνοθεσία της εκπομπής είναι του Δημήτρη Καψωμένου και η διεύθυνση παραγωγής του Στέλιου Μακρή (ΕΤ-1 18.20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ