ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Να καταδικαστούν συνολικά

Στις 11 του Μάη η διεθνής διαδήλωση - με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - στο Παρίσι

Το θέμα της διοργάνωσης και της προετοιμασίας της διεθνούς πρωτοβουλίας ενάντια στις Συμφωνίες του Μάαστριχτ και για την απασχόληση, που θα γίνει στις 11 Μάη στο Παρίσι, απασχόλησε την προπαρασκευαστική συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων που απαρτίζουν την Ομόσπονδη Ομάδα για μια Ευρωπαϊκή Αριστερά - Βόρειοι Πράσινοι που έγινε στο Στρασβούργο. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Μπ. Αγγουράκης μέλος της ΚΕ και ο Κ. Κυριαζής στέλεχος της ομάδας του ΚΚΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στις εργασίες της συνάντησης οριστικοποιήθηκε η 11 Μάη ως ημέρα μαζικής διαδήλωσης χιλιάδων συμμετεχόντων από όλες τις χώρες της ΕΕ στο Παρίσι, ενώ έγιναν παραπέρα επεξεργασίες για τους πολιτικούς στόχους της πρωτοβουλίας. Συμφωνήθηκε η ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε κάθε χώρα για την κινητοποίηση και τη στήριξή της από συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις των εργαζόμενων των νέων και των γυναικών, όπως και η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση σε όλες τις πρωτεύουσες των χωρών μελών της ΕΕ ενός κοινού καλέσματος της συγκέντρωσης στο Παρίσι.

Το ΚΚΕ

Στην παρέμβασή της, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επισήμανε την ανάγκη συνολικής καταδίκης των συμφωνιών του Μάαστριχτ και της πολιτικής των πολυεθνικών, των ρυθμίσεων της Λευκής Βίβλου, καθώς και την ανάγκη να συνδυαστεί το αίτημα για μείωση των όρων απασχόλησης με μέτρα για τη βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη με την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα και του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την αύξηση των αποδοχών και των συντάξεων όπως και τη βελτίωση του συστήματος προστασίας των ανέργων.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, επισήμαναν τις ευθύνες των νεοσυντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών στην προώθηση της νεοσυντηρητικής πολιτικής στις αποφάσεις του Μάαστριχτ και την εφαρμογή τους. Επίσης υπογράμμισαν την ανάγκη προσέγγισης όλων των ριζοσπαστικών και ιδιαίτερα των κομμουνιστικών δυνάμεων από χώρες μέλη της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ομάδας και από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Πρότειναν, τέλος, την ανάπτυξη μιας συντονισμένης βδομάδας δράσης σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Φοροδιαφυγή και... ανιδιοτέλεια

Πάρα πολλά ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για τους "φοροφυγάδες" ή φοροφυγάδες αθλητές των 1 ή 2 δισεκατομμυρίων το χρόνο. Τόσα πολλά, όσα πολλά είναι εκείνα που "δεν πρέπει" να λέγονται και δε λέγονται. Να μερικά από αυτά: Ποιοι είναι τελικά αυτοί που μοιράζουν αυτά τα δισεκατομμύρια; Πασίγνωστοι. Σουλατσάρουν καθημερινά στα βήματα της δημόσιας προβολής (που επίσης ελέγχουν, όπως και τον αθλητισμό). Αλήθεια τι γίνεται με τις δικές τους φορολογικές δηλώσεις; Αξίζει να θυμίσουμε ότι μερικοί από αυτούς, όπως ο κ. Βαρδηνογιάννης, όπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ", τη δεκαετία του '80 έπαιρναν μέχρι και επιστροφές από την εφορία... Αλήθεια πόσο νόμιμες είναι οι δικές τους φορολογικές δηλώσεις; Οχι με βάση τους τύπους, αλλά με βάση την ουσία.

***

Πού τα βρίσκουν εκείνοι που δίνουν αυτά τα δισεκατομμύρια; Οχι, βέβαια, από τις δραστηριότητές τους στο αθλητικό επίπεδο. Αν προέρχονταν από εκεί, τότε η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών εταιριών, δε θα παρουσίαζαν ζημιές αντί για κέρδη. Προφανώς τα βρίσκουν από τις άλλες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, που δεν τις κρατούν κρυφές. Τι φόρο πληρώνουν γι' αυτές τις άλλες τους δραστηριότητες, που είναι αποδεδειγμένα τόσο κερδοφόρες, ώστε να μπορούν να μοιράζουν έτσι τα δισεκατομμύρια στις άλλες τους ασχολίες; Οτι στο χώρο του αθλητισμού ευδοκιμεί η ιδιότητα του φοροαπαλλασσόμενου "χορηγού" και του "σπόνσορα", παρέχει μια πρώτη απάντηση για το τι φόρο πληρώνουν... Ακόμα παραπέρα. Το γεγονός ότι η οικονομική προβληματικότητα των σωματείων που προϊστανται συνδυάζεται με τη διακίνηση πακτωλού χρημάτων για αμοιβές, μεταγραφές, πριμ κλπ. δε δημιουργεί υποψίες - τουλάχιστον - για διακίνηση "μαύρου" χρήματος;

***

Γιατί τα δίνουν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια, όσοι τα δίνουν, ανεβάζοντας τα"κασέ" σε αστρονομικά ύψη; Επειδή αγαπούν τον αθλητισμό; Μήπως η ενασχόλησή τους συνολικά με τον αθλητισμό οφείλεται στη συστοίχισή τους με την αρχή"νους υγιής εν σώματι υγιεί"; Ιδιαίτερα... ρομαντική προσέγγιση. Αν τη δεχτούμε τότε πρέπει να απορρίψουμε ως ενδεχόμενο κάποιοι να εισβάλλουν στον αθλητισμό με στόχο την προσωπική τους προβολή, τη δημιουργία λαϊκού "ερείσματος", την εμβέλεια της αποδοχής τους - άρα και της επιχειρηματικής - από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, την υποβοήθηση των άλλων δραστηριοτήτων τους μέσω της ενασχόλησής τους με το χώρο του θεάματος, εν προκειμένω τον αθλητισμό... Πολύ... ανιδιοτέλεια για να γίνει πιστευτή. Και η δική τους και των άλλων, των "ορκισμένων εχθρών" της φοροδιαφυγής...

Ν. ΜΠ.

Από αύριο η περιοδεία Σημίτη

Ενας νέος γύρος διαβεβαιώσεων για την ευρωυποτέλεια της κυβέρνησης ξεκινάει από αύριο, με την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου θα έχει συναντήσεις με ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η όλη επιχείρηση είναι βέβαιο ότι στο εσωτερικό της χώρας θα επιδιωχτεί να εμφανιστεί ως "αναβάθμιση της χώρας" στο διεθνές πεδίο και "αποδοχής" των δίκαιων θέσεών της από τους "εταίρους" όσον αφορά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση.

Χτες ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο και τον Επίτροπο της χώρας στην ΕΕ, Χρ. Παπουτσή, ενόψει των ταξιδιών του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο πρωθυπουργός θα έχει την Τετάρτη συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον Βέλγο πρωθυπουργό, Ζαν Λικ Ντεάν, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ. Την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί στη Βόννη με τον Γερμανό καγκελάριο, Χ. Κολ και την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί επαφή με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ

Μετά τη συνάντηση με τον Κ. Στεφανόπουλο, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "για το πλαίσιο των συζητήσεων και τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς" κατά τη διάρκεια των επαφών του και χαρακτήρισε τη συζήτηση "ιδιαίτερα χρήσιμη".

Η νέα στρατιωτική ηγεσία

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ, με τις τοποθετήσεις των αντιστρατήγων, αντιναυάρχων και αντιπτεράρχων, η πρώτη φάση των κρίσεων των ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που έγιναν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας. Οι τακτικές κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να γίνουν το Μάρτη.

Μετά τις τελευταίες κρίσεις η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων διαμορφώνεται ως εξής:

ΓΕΕΘΑ

Αρχηγός, πτέραρχος Αθ. Τζογάνης,υπαρχηγός, αντιστράτηγος Κ. Παναγιωτάκης,διοικητής Σχολής Εθνικής Αμυνας, αντιπτέραρχος Θ. Κανέλλος.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Μ. Παραγιουδάκης.Οι τοποθετήσεις των αντιστρατήγων: Δ. Αλευρομάγειρος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Δ. Σπυρίδων,διοικητής 1ης Στρατιάς, Γ. Μανίας,διοικητής Β' Σώματος Στρατού, Γ. Θειακός, διοικητής Στρατιωτικής Διοίκησης Αθηνών, Ν. Σταμπουλής, διοικητής Γ' Σώματος Στρατού, Μ. Λυμπέρης, διοικητής Α' Σώματος Στρατού, Δ. Δήμου, διοικητής Δ' Σώματος Στρατού, Α. Νταλαμάγκος, Β' υπαρχηγός ΓΕΣ, Α. Καραντζίκος, Α' υπαρχηγός ΓΕΣ, Δ. Αρβανίτης, διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ).

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Λ. Παληογιώργος,Αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Γ. Μπεζεριάνος.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γ. Αντωνετσής,Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) αντιπτέραρχος Δ. Λυτζεράκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ