ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να μην περικοπεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε περικοπή δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα εξέφρασε χτες το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη.Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του ΕΚΑ τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση περιστολή των δαπανών των ασφαλιστικών Ταμείων δε θα πρέπει να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να στερήσει από τους ασφαλισμένους φάρμακα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι ίδιοι υπογράμμισαν την ανάγκη για μηχανοργάνωση του κυκλώματος διάθεσης των φαρμάκων για τον έλεγχο της κατανάλωσης.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης - που δηλώνεται ως απόφαση - για ανακοστολόγηση των φαρμάκων, με δεδομένο ότι το φάρμακο στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβό σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έκανε λόγο για μείωση του ποσοστού κέρδους όσων έχουν να κάνουν με την εμπορία και διακίνηση φαρμάκου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό εισαγωγής φαρμάκων που ξεπερνάει το 50% των κυκλοφορούντων, και υποστήριξε ότι θα στηρίξει την εγχώρια παραγωγή. Ερωτηθείς, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, για το κλείσιμο της ΧΡΩΠΕΙ και τη μη λειτουργία της μονάδας παραγωγής φίλτρων τεχνητού νεφρού στη Λάρισα, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακριβώς στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, ο Μ. Χρυσοχοϊδης υποστήριξε ότι "δεν είναι στην αρμοδιότητά του".

Τέλος, όπως ανακοίνωσε το ΕΚΑ, τόσο στη χτεσινή συνάντησή του με τον υφυπουργό Ανάπτυξης όσο και στην προχτεσινή με το διοικητή του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμό, το προεδρείο του Κέντρου υπογράμμισε ότι σε καμιά περίπτωση οι οποιεσδήποτε περικοπές των δαπανών των ασφαλιστικών Ταμείων δε θα πρέπει να μπουν τροχοπέδη στην αύξηση των συντάξεων. Επίσης, δηλώνει ότι το ΕΚΑ θα παρακολουθεί από κοντά το θέμα για την επανασύνδεση των κατώτατων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και των υπολοίπων με το 80% των εν ενεργεία αποδοχών των εργαζομένων.

ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
"Αλμυρά" θα είναι και φέτος τα νηστίσιμα

Αυξήσεις που ξεκινούν από 4% και φτάνουν μέχρι και 100% σε σχέση με πέρυσι, εμφανίζονται στις τιμές των σαρακοστιανών. Το δε υπουργείο Ανάπτυξης "επαγρυπνεί", καταγράφοντας την ακρίβεια και ελέγχοντας την ποιότητα των συγκεκριμένων προϊόντων...

Πραγματική.... νηστεία θα αποδειχτεί φέτος η Καθαρή Δευτέρα εάν κρίνει κανείς από τις τιμές στις οποίες διατίθενται τα είδη που θέλει η παράδοση να αποτελούν το τραπέζι της ημέρας αυτής. Από την έρευνα που έκανε ο "Ρ" σε μερικά βασικά προϊόντα από αυτά, προκύπτουν ανατιμήσεις σε σχέση με πέρσι από 4% μέχρι και 100%!Συγκεκριμένα, η παραδοσιακή λαγάνα θα πωλείται φέτος από τα αρτοποιεία στις 600 δρχ., αυξημένη κατά 4% σε σχέση με πέρσι, ο απαραίτητος χαλβάς στις 920 - 1.400 δρχ. το κιλό, ο ταραμάς στις 1.000 δρχ. το κιλό (αύξηση 16% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο). Επίσης, οι ελιές πωλούνται από 560 δρχ. το κιλό, οι πράσινες μέχρι 1.200 δρχ. οι Καλαμών, το τουρσί στις 400 δρχ. το κιλό, οι πίκλες στις 480 δρχ. το κιλό, αυξημένες κατά 26% σε σχέση με πέρσι, τα τυποποιημένα ντολμαδάκια στις 520 δρχ., ενώ οι τυποποιημένες γαρίδες πωλούνται στις 625 δρχ.

Σε ό,τι αφορά τα νηστίσιμα θαλασσινά που συνοδεύουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, αυτά θα είναι φέτος αρκετά... αλμυρά, καθώς το κατεψυγμένο χταπόδι πωλείται αυτές τις ημέρες προς 1.900 - 3.000 δρχ. το κιλό, ακριβότερο μέχρι και 100% σε σχέση με πέρσι, τα καλαμαράκια - επίσης κατεψυγμένα - προς 1.600 δρχ. το κιλό, αυξημένα κατά 52%.Βέβαια, υπάρχει και η οικονομικότερη λύση - σε τιμή αλλά και σε... ποσότητα - της κονσέρβας. Ετσι, το χταποδάκι του "κουτιού" πωλείται στις 400 δρχ., ενώ τα καλαμάρια στις 365 δρχ. (Σκεφτείτε, όμως, πόσες κονσέρβες θα χρειαστείτε για όλη την οικογένεια και την παρέα σας... ) Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις κονσέρβες, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν την ημερομηνία λήξης, καθώς και την αναγραφή της επωνυμίας και των συστατικών στην ετικέτα.

Σε ό,τι αφορά, δε, την ποιότητα των προϊόντων και τις τιμές, οι καταναλωτές μπορούν να είναι ήσυχοι: το υπουργείο Ανάπτυξης επαγρυπνεί. Ηδη τις ημέρες αυτές η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου πραγματοποιεί ελέγχους στα προϊόντα που καταναλώνονται ιδιαίτερα την Καθαρή Δευτέρα, καταγράφοντας πριν από εσάς για εσάς την ακρίβεια. Πάντως, καλού κακού, έχετε κι εσείς το νου σας στην ποιότητα και τα μάτια σας ανοιχτά στις τιμές.

Τέλος, φροντίστε να κάνετε εγκαίρως τις αγορές σας για την ημέρα αυτή, καθώς τουλάχιστον τα σούπερ μάρκετ ανήμερα την Καθαρή Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά.

Μ. Ζ.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Ενα νέο πρόγραμμα οδικής προστασίας προσφέρει η Εθνική Ασφαλιστική σε συνεργασία με την "Eurosos Assistance". Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει οδική και ταξιδιωτική προστασία όλο το 24ωρο. Μεταξύ άλλων η Εθνική Οδική Βοήθεια εξασφαλίζει επιτόπια επισκευή, ρυμούλκηση στο πλησιέστερο συνεργείο, μεταφορά ή επαναπατρισμό. Επίσης, το ίδιο πρόγραμμα καλύπτει τον ασφαλισμένο και τα άλλα μέλη της οικογένειας σε περιπτώσεις ασθένειας ή τραυματισμού, ενώ καλύπτει και τις αποσκευές, σε περίπτωση απώλειας. Το ετήσιο κόστος της ασφάλειας, σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής, για τους ασφαλισμένους της εταιρίας είναι 12.500 δρχ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το ενημερωτικό δελτίο της κατασκευαστικής εταιρίας ΑΤΕΜΚΕ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με δημόσια εγγραφή και την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ, ενέκρινε κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπό τον απελθόντα πρόεδρό της Κ. Γεωργουτσάκο. Αποφασίστηκε επίσης αναπροσαρμογή από 50 σε 100 εκατ. δρχ. του ελάχιστου ύψους των ΑΕ Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και από 200 σε 400 εκατ. δρχ. του ελάχιστου ύψους του αρχικού ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων.

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ: Υπερτριπλασιασμό των κερδών παρουσίασε η Κτηματική Τράπεζα το 1995 σε σχέση με το 1994. Ετσι, μετά από εκτεταμένες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, στις οποίες προχώρησε η διοίκηση το 1995, τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 20 δισ. δρχ. με όλα τα επιμέρους μεγέθη να κινούνται αυξητικά. Διατέθηκαν συνολικά δάνεια (κυρίως στεγαστικά) ύψους 87,4 δισ. δρχ. ή 30,4% περισσότερα εκείνων του 1994. Στον απόηχο των θετικών αυτών εξελίξεων, αξιοσημείωτο είναι ότι η διοίκηση προτίθεται να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, το οποίο και ανέρχεται σε 450 δραχμές ανά μετοχή (τρέχουσα τιμή κτήσης μετοχής 7.600 δρχ.).

ΕΜΠΟΡΙΚΗ: Εκπαιδευτικό έργο ανέλαβε η Τράπεζα σε συνεργασία με εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό εκπαιδεύονται ήδη στελέχη ρουμανικών τραπεζών σε θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την ανάπτυξη διοικητικών ικανοτήτων. Η πρωτοβουλία αυτή, συνολικού προϋπολογισμού 345.000 ECU και διάρκειας 6 μηνών, εντάσσεται στο κοινοτικό πρόγραμμα "Φάρος" και έχει τίτλο "Τεχνική βοήθεια και εκπαίδευση πάνω σε μοντέλα δανειοδότησης ΜΜΕ".

Συγχώνευση με όρους ζητά ο πρόεδρος της "Ιονικής Ασφαλιστικής"

Αιχμές κατά της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας, αλλά και όσων έσπευσαν να λασπολογήσουν σε βάρος της "Ιονικής Ασφαλιστικής", άφησε προχτές ο πρόεδρός της Σωτήρης Τσόπελας σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συγχώνευσης της εταιρίας με την ασφαλιστική "Μετρολάιφ".

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της εταιρίας, ο πρόεδρος της "Ιονικής" έκανε λόγο για αδιαφάνεια στην όλη διαδικασία και μη ύπαρξη επιχειρηματικού πλάνου. Ο ίδιος έθεσε τρεις όρους προκειμένου να αποδεχτεί η διοίκηση της "Ιονικής Ασφαλιστικής" τη συγχώνευση της εταιρίας, η διαδικασία ολοκλήρωσης της οποίας, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 8 με 12 μηνών. Οι όροι είναι οι εξής: να μην απαλειφθεί από τη νέα εταιρία το όνομα της Ιονικής, να διασφαλιστούν οι 2.500 χιλιάδες περίπου εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά προγράμματα της εταιρίας και να στηριχτεί η Ιονική μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ιονικής, για το θέμα της συγχώνευσης, είχε κρατήσει πρωτύτερα "σιγήν ιχθύος" στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου της - μητρικής της Ιονικής - Εμπορικής Τράπεζας, ενώ απείχε από άλλη εκδήλωση των ασφαλιστών της "Ιονικής Ζωής" για το ίδιο θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ