ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Καμία απάντηση στα αιτήματα

Στη φραστική διαπίστωση ότι πολλά από τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να επιλυθούν, αρκέστηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Λ. Παπαδήμας,αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) με την ηγεσία του υπουργείου. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν πήραν καμία απάντηση στα συγκεκριμένα αιτήματά τους, παρά έγιναν αποδέκτες μιας αόριστης υπόσχεσης από πλευράς υπουργείου ότι σύντομα θα δοθούν απαντήσεις.

Σε μια προσπάθεια να αποδεσμευτεί από τη σημαντικότητα της διαπίστωσής του, ότι δηλαδή μπορεί να δρομολογηθεί η επίλυση αιτημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο Λ. Παπαδήμας συμπλήρωσε σε επόμενη δήλωσή του, ότι, βεβαίως, "πολλά αιτήματα είναι θέματα γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και συναπόφασης πολλών υπουργείων ή του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου".

Δήλωση που επιβεβαιώνει κι ενισχύει το δίκαιο του αγώνα των εργαζομένων συνολικά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Σε ό,τι αφορά στους ΟΤΑ, στη χτεσινή συνάντηση, συζητήθηκε το θέμα των προσλήψεων προσωπικού, των οικονομικών και των αρμοδιοτήτων του δήμου, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται με τη δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων ή την απευθείας ανάθεση έργων και αρμοδιοτήτων των δήμων σε εργολάβους. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Νώντας Λαμπρακάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε: "Δε λάβαμε καμία απάντηση στα αιτήματά μας, ελπίζουμε, όμως, εντός 10 ημερών, οπότε και θα γίνει η Γενική Συνεδρίαση της Ομοσπονδίας μας, να έχουν δοθεί απαντήσεις".Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ Γιάννης Στρατηγός, τόνισε στο"Ρ" ότι το θετικό κλίμα της συνάντησης που επικαλέστηκε ο υφυπουργός, "θα είναι έτσι όταν υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση - απάντηση που να δίνει λύσεις στα αιτήματά μας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι έτοιμοι και συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, σε μια αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους".

ΠΕΡΑΜΑ
Υπολειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί

Διαλυτική εικόνα παρουσιάζει η λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών και του βρεφονηπιακού σταθμού στο Πέραμα, αφού καλούνται να εξυπηρετήσουν 300 νήπια και 20 βρέφη, με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και κενές θέσεις. Πριν δέκα μέρες, μάλιστα, "κατέβασε τα ρολά" και ο 3ος κρατικός παιδικός σταθμός της πόλης, λόγω έλλειψης παιδαγωγού.

Η πολιτεία απαντά στην κατάσταση αυτή με διορισμούς περιορισμένου αριθμού τόσο παιδαγωγικού όσο και βοηθητικού προσωπικού. Χαρακτηριστικά, σε επιστολή του προς τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας, το νομάρχη και τους βουλευτές Πειραιά, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος τονίζει: "Ο αριθμός των θέσεων, που θα καλύψουν οι διορισμοί που γίνονται αυτές τις μέρες, δείχνει με τον πιο εύλογο τρόπο ότι η πολιτεία, οι αρμόδιοι - υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Περιφέρεια Πειραιά - δεν άκουσαν για άλλη μια φορά τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα τόσο των γονιών, όσο και του δήμου και όλων των φορέων του Περάματος".

Οσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς και το βρεφονηπιακό σταθμό της πόλης, ο Γ. Πατσιλινάκος σημειώνει ότι υπολειτουργούν χωρίς να εξασφαλίζουν σωστή φύλαξη, προσχολική αγωγή και κανονική σίτιση στα παιδιά. Την άσχημη αυτή κατάσταση για τους γονείς του Περάματος και τα παιδιά τους ενισχύει η "ιδιομορφία" της πόλης, που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από μεγάλο ποσοστό ανεργίας, μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Δήμος, γονείς και φορείς της πόλης ζητούν από τους αρμόδιους να επανεξετάσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί στο Πέραμα και να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν. Ακόμη, ζητούν να λειτουργήσουν, επιτέλους, τα δύο βρεφικά τμήματα, τα οποία είναι πλήρως εξοπλισμένα εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά παραμένουν ανενεργά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγριο ξύλο για να ομολογήσει

Αστυνομικοί επιχείρησαν να εξασφαλίσουν ομολογία για απόπειρα κλοπής δέρνοντας άγρια τον ύποπτο

Το ξύλο της ζωής του έφαγε ο νεαρός θεολόγος Λευτέρης Λιτσεσελίδης προκειμένου να ομολογήσει ότι ήταν ο δράστης απόπειρας ληστείας που έγινε σε διαμέρισμα κοντά στο σπίτι του. Ο νεαρός, για τον οποίο χτες το βράδυ η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναγνωρίστηκε πράγματι ως δράστης, επέμενε για το αντίθετο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του, οι άνδρες του Πολυδύναμου Αστυνομικού Τμήματος Τούμπας τον χτύπησαν άγρια προκειμένου να αποσπάσουν την ομολογία του. Ο Λ. Λιτσεσελίδης χτες κατέθεσε μήνυση εναντίον αστυνομικού για ξυλοδαρμό και εξύβριση.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το θύμα του άγριου ξυλοδαρμού, το βράδυ της Παρασκευής επέστρεφε στο σπίτι του μετά από συνάντηση με τη μνηστή του. Πάρκαρε το αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του στην οδό Λιοχώρου στην περιοχή Δόξα της Θεσσαλονίκης και την ώρα που βγήκε είδε ξαφνικά μπροστά του δύο άνδρες να τον απειλούν με περίστροφα και να τον διατάσσουν να σηκώσει ψιλά τα χέρια του, δηλώνοντας πως είναι αστυνομικοί. Τον οδήγησαν 200 μέτρα πιο κάτω, όπου πριν λίγη ώρα είχε γίνει απόπειρα ληστείας στο διαμέρισμα του Γ. Βοσγιάννη. Ο Λ. Λιτσεσελίδης δήλωσε ότι παρά τις αμφιβολίες του παρολίγον θύματος ληστείας, για το αν ο ίδιος είναι ο δράστης, οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στο Τμήμα και προσπαθώντας όλο το βράδυ να αποσπάσουν την ομολογία του τον τουλούμιασαν στο ξύλο. Το επόμενο πρωί αφέθηκε ελεύθερος αφού προηγουμένως σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του. Ο Λ. Λιτσεσελίδης πήγε αμέσως στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Εκεί διαπιστώθηκε πως είχε εκδορές (εκχυμώσεις) στο δεξί μάτι και μώλωπες στα χέρια. Χτες το πρωί ο νεαρός θεολόγος πήγε στην Εισαγγελία και κατέθεσε μήνυση σε βάρος του αστυνομικού Νικόλαου Ζιάκα για ξυλοδαρμό και εξύβριση. Μιλώντας στο "Ρ" ο Λ. Λιτσεσελίδης, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά των αστυνομικών και εξηγώντας το λόγο για τον οποίο δε δίστασε να υποβάλει μήνυση και να καταγγείλει το γεγονός στον Τύπο είπε: "Θέλω να γίνει γνωστό, ελπίζοντας πως θα διστάσουν να συμπεριφερθούν με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο και σε άλλους συνανθρώπους μου. Ελπίζω να μην γίνει πάλι κάτι τέτοιο". Από την πλευρά της η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο νεαρός αναγνωρίστηκε ως δράστης από το θύμα του και ότι διατάχθηκε ΕΔΕ για τυχόν παραπτώματα αστυνομικών.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Επέλαση φασιστικής έμπνευσης

Με πρωτοφανή αγριότητα και ωμή βία, αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν χτες στον καταυλισμό των Τσιγγάνων, που βρίσκεται στην περιοχή Αγιος Λουκάς Κορυτσάς στον Ασπρόπυργο. Σε μια φασιστικής έμπνευσης "επιχείρηση", μπροστά στα μάτια δεκάδων γυναικόπαιδων και μπροστά στις κάμερες, έσκιζαν σκηνές, έσπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και σκορπούσαν τον τρόμο. Οι αστυνομικοί με οπλοπολυβόλα στα χέρια και με καλυμμένα τα πρόσωπα με μαύρους σκούφους όργωναν τον καταυλισμό των Τσιγγάνων και απομόνωναν τους άνδρες - οι περισσότεροι ανήλικα παιδιά - ρίχνοντάς τους πισθάγκωνα δεμένους στο έδαφος. Εικόνες που προκαλούν τη φρίκη και γεννούν εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό μήνυμα που ήθελε να στείλει η ηγεσία της Αστυνομίας με μία τέτοια επιχείρηση.

Το πρόσχημα για την επέλαση των πάνοπλων κουκουλοφόρων αστυνομικών ανακαλύφθηκε σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, τη συμπλοκή που είχε προηγηθεί μεταξύ δύο αστυνομικών και δύο Τσιγγάνων και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό από σκάγια στο πρόσωπο του αρχιφύλακα Ν. Γεωργόπουλου και τη διαφυγή των υπόπτων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Γεωργόπουλος μαζί με έναν υπαστυνόμο του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής είχαν πάει στον καταυλισμό, στα πλαίσια των ερευνών για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας που είχε σημειωθεί πριν από τρεις μέρες στη Χαλκίδα, με θύμα τον Νικόλαο Τσολάκου. Μέσα στον καταυλισμό συνέλαβαν τον 20χρονο Ιωάννη - Ανδρέα Καραχάλιο, αλλά αναγκάστηκαν να τον αφήσουν δεμένο με τις χειροπέδες, όταν ένα άτομο αγνώστων στοιχείων επιχείρησε να τους χτυπήσει με το αυτοκίνητό του (ΥΧΝ 4153). Ο Γεωργόπουλος, αναφέρει η Αστυνομία, πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό και το άγνωστο άτομο για να αποφύγει τη σύλληψη πυροβόλησε κι αυτό κατά των αστυνομικών με καραμπίνα. Στη συνέχεια ο Καραχάλιος επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του δράστη και εξαφανίστηκαν και οι δύο. Ο αρχιφύλακας νοσηλεύεται στο 401 ΓΝΣ εκτός κινδύνου.

Οι σκηνές που ακολούθησαν του, πραγματικά, σκληρού επεισοδίου δεν έχουν καμία σχέση με αστυνόμευση σε καιρούς έστω και τυπικής αστικής δημοκρατίας. Η επέλαση των πάνοπλων κουκουλοφόρων στα τσιγγάνικα παραπήγματα παρέπεμπε σε επιχειρήσεις καψίματος βιετναμέζικων χωριών από μαστουρωμένους Αμερικανούς πεζοναύτες, ή Βρετανούς στρατιώτες στο Δουβλίνο. Η κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματικών που επικαλείται η Αστυνομία σε καμία περίπτωση δε δίνει το δικαίωμα για εγκληματική δράση των κρατικών δυνάμεων καταστολής.

Η εξιχνίαση των εγκλημάτων είναι γνωστό ότι στηρίζεται κυρίως στη συλλογή πληροφοριών και όχι σε ανάλογου τύπου αστυνομικές επιχειρήσεις, για τις οποίες μάλιστα ειδοποιήθηκαν και οι κάμερες να τις απαθανατίσουν, ώστε να μη μείνει σπίτι που δε θα εμπεδώσει το μάθημα κρατικής τρομοκρατίας, που παρέδωσαν χτες οι κουκουλοφόροι της Αστυνομίας.

ΑΛΙΜΟΣ
Απειλείται η "Ευωνύμεια"

Με τσιμεντοποίηση απειλείται το κτήμα Τράχωνες, μεταξύ των Δήμων Αλίμου και Αργυρούπολης, ύστερα από απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου να εντάξει το συγκεκριμένο κτήμα στο σχέδιο πόλης της περιοχής, με όρους και χρήσεις που ευνοούν την εγκατάσταση πολυκαταστήματος της εταιρίας ΜΑΚΡΟ. Η συγκεκριμένη απόφαση, στην ουσία, συνηγορεί υπέρ των σχεδίων της ΜΑΚΡΟ, που περιλαμβάνουν την κατασκευή υπερκαταστήματος και πάρκινγκ στο κτήμα Τράχωνες. Τα σχέδια αυτά απείλησαν προς στιγμή το 1992 την περιοχή, όταν ο Οργανισμός της Αθήνας πούλησε το εν λόγω κτήμα, έκτασης 100 στρεμμάτων, στη ΜΑΚΡΟ και στη συνέχεια, άνοιξε για τα καλά το δρόμο για την επιχειρηματική δράση της εταιρίας, χαρακτηρίζοντας το κτήμα "πολεοδομικό κέντρο με συντελεστή δόμησης 0,8 μέτρα".

Χρειάστηκαν οι κινητοποιήσεις των Αλιμιωτών και οι διαμαρτυρίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και άλλων φορέων για να έρθει το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 1995, να ακυρώσει την απόφαση του 1992 και να προσδιορίσει άλλες χρήσεις για το κτήμα. Αυτές έχουν να κάνουν με την αρχαιολογική σημασία του κτήματος Τράχωνες, αφού στις εγκυκλοπαίδειες αναφέρεται ως Ακρόπολη της αρχαίας Ευωνύμειας.

Η αλλαγή στάσης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου - που αρχικά ήταν ενάντια στα σχέδια της ΜΑΚΡΟ και υπέρ της διατήρησης του κτήματος ως "αρχαιολογικού τόπου, με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων γύρω από τα μνημεία" - εμπνέει ανησυχία, καθώς συνδέεται με προσφυγή της ΜΑΚΡΟ που εκδικάζεται στις 27 του Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ