ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Επιχορηγούνται από δημόσιο μέσω εξωτερικού δανεισμού

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το 50% των εσόδων του οποίου θα προέλθουν από εξωτερικό δανεισμό, θα ενισχύσει με εκατοντάδες δισ. δραχμές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας

Στον εξωτερικό δανεισμό θα προσφύγει το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να πριμοδοτήσει τις μεγάλες ιδίως επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με εκατοντάδες δισ. δραχμές, μέσω του μηχανισμού της επιχορήγησης των ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, σε χτεσινή του συνέντευξη, με θέμα την πορεία των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ειδικότερα ο Γ. Παπαντωνίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις πηγές χρηματοδότησης των κρατικών επιχορηγήσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις - για το 1996 οι επιχορηγήσεις αυτές προσδιορίστηκαν στα 240 δισ. δραχμές - απάντησε ότι το ποσό αυτό θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι πιστώσεις όμως του οποίου το 1996 θα καλυφθούν κατά 50% από εξωτερικό δανεισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 1996, για την εκτέλεση έργων του ΠΔΕ του 1995 ύψους 1 τρισ. δραχμών, τα 580,2 δισ. δραχμές ή το 58% προήλθαν από εξωτερικό δανεισμό. Για το 1996 προβλέπεται ότι σε σύνολο πιστώσεων 1,2 τρισ. δραχμών για την υλοποίηση του ΠΔΕ, τα 600 δισ. δραχμές θα προέλθουν από εξωτερικό δανεισμό. Τα δε ποσά για επιχορήγηση των ιδιωτικών επενδύσεων αυξάνουν ραγδαία. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε ο Γ. Παπαντωνίου, τα σχετικά κονδύλια από 33 δισ. δραχμές το 1994, ανήλθαν στα 204 δισ. δραχμές το 1995 και υπάρχουν προβλέψεις για 240 δισ. δραχμές το 1996.

Πρόκειται για σχιζοφρενική κατάσταση, "φυσιολογική", όμως, απόρροια των ταξικών επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια πλευρά το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει φορολογικό πογκρόμ κατά των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου - υποτίθεται - να περιοριστούν τα δημόσια ελλείμματα της χώρας. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επιβαρύνει το δημόσιο έλλειμμα με εκατοντάδες δισ. δραχμές, προκειμένου να ενισχύσει τις αμφίβολες επενδύσεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, μια και οι επιχορηγήσεις των ιδιωτικών επενδύσεων, κατά συντριπτική πλειοψηφία απορροφούνται από αυτές. Στη διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, για μια ακόμη φορά, επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις του προγράμματος "σύγκλισης".

  • Χαρακτήρισε "σαφή" τη γενική εικόνα της οικονομίας, μετά την παρουσίαση του νομισματοπιστωτικού προγράμματος από την Τράπεζα της Ελλάδας- το ένα από τα τρία σκέλη του προγράμματος λιτότητας - και με έμφαση δήλωσε ότι "θα πάμε καλά".
  • Παρουσίασε το 1996 ως τον "πρώτο χρόνο ουσιαστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά από μια μακροχρόνια περίοδο ύφεσης και κρίσης". Ο ίδιος χαρακτήρισε "αποτυχημένα" τα προηγούμενα 15 - 20 χρόνια για την ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με την "αποδοτική" περίοδο εφαρμογής του "σταθεροποιητικού" προγράμματος. Το δε πρόγραμμα "σύγκλισης", κατά τον Γ. Παπαντωνίου, αποτελεί "αποφασιστικό εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής". Δίνοντας στοιχεί,α για την πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων, ανέφερε ότι το 1995 οι ιδιωτικές επενδύσεις σε όγκο αυξήθηκαν κατά 8,3%,ενώ την ίδια πρόβλεψη έκανε και για το 1996.
  • Επανέλαβε τις προθέσεις της κυβέρνησης να παραδώσει τους κρίσιμους τομείς του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και της έγκρισης των ιδιωτικών επενδύσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οπως ανέφερε, σύντομα το υπουργείο θα προχωρήσει στη συγκρότηση της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης (ΜΟΔ) και του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), που θα αναλάβουν τη διαχείριση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων. Τόνισε, επίσης, ότι οι μονάδες αυτές, θα δουλεύουν με "ιδιωτικοοικονομικά" κριτήρια, ενώ οι γενικοί διευθυντές θα αμείβονται με βάση τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς...
  • Χαρακτήρισε την ανεργία "μεγάλο πρόβλημα", το οποίο όμως θα αντιμετωπιστεί με την κατασκευή του μεγάλων έργων (Σπάτα, άξονας Σταυρού - Ελευσίνας κτλ.).
  • Απέφυγε, τέλος, να προβεί σε εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού τον Φλεβάρη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να κινηθεί ανοδικά.

Θ. Κ.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Εκρηκτική αύξηση λόγω λιτότητας

Σε 43,4% ανέρχεται η αύξηση της χορήγησης δανείων καταναλωτικής πίστης με στοιχεία μέχρι και τον Αύγουστο του '95, σε σχέση με ολόκληρο το 1994

Οι δραματικές συνέπειες της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ευρύτερων στρωμάτων του πληθυσμού από την εφαρμογή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, αναδείχτηκαν σε πρώτης τάξης "λίπασμα" για την αύξηση των καταναλωτικών δανείων. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, που περιλαμβάνονται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας Πίστεως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι η άνοδος της φορολογίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, οδήγησε στην, καταστροφική για το μέσο Ελληνα, συνύπαρξη συρρίκνωσης των καταναλωτικών δαπανών απ' τη μια και εντυπωσιακής επέκτασης του τραπεζικού δανεισμού από την άλλη (βλ. γράφημα). Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η μέση ετήσια επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό, που σύναψε τραπεζικό δάνειο ανέρχεται σε 940.000 δρχ.,ενώ εκτιμάται ότι τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί από τράπεζα πλησιάζουν το 5% του συνόλου των νοικοκυριών.

Να σημειωθεί επίσης ότι η εκρηκτική άνοδος του τραπεζικού δανεισμού αφορά όλες τις μορφές καταναλωτικών δανείων, δηλαδή στεγαστικά, αυτοκινήτου, σπουδών, προσωπικά, πιστωτικές κάρτες κτλ. Ειδικά για τις τελευταίες, που χρησιμοποιούνται και σαν δείκτης τρεχουσών καταναλωτικών αναγκών, ενδεικτικό της εφαρμογής λιτότητας είναι ότι παρά την ύπαρξη υψηλών συντελεστών φορολογίας και υψηλών - σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων - επιτοκίων αποπληρωμής, μόνο το 1994 εκδόθηκαν 125.000 νέες κάρτες, με μέσο ετήσιο όριο πιστώσεων ανά κάρτα 137.000 δρχ..Για το 1995 - καθώς δεν υπάρχουν ακόμα τελικά στοιχεία - εκτιμάται μια αύξηση στο ποσό αυτό κατά περίπου 15%.Στην αντίπερα τέλος όχθη, πολλαπλασιάζονται, όπως είναι με βάση τα παραπάνω αναμενόμενο, οι επιχειρήσεις εκείνες που, ελλείψει "ρευστού" στην αγορά, δέχονται από τους πελάτες τους τη χρησιμοποίηση πιστωτικών καρτών.

μικροΜΕΓΑΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΟ: Παράταση μέχρι τις 15 Μάρτη 1996 για τη μέτρηση και την καταγραφή των εμπορεύσιμων αγαθών στο βιβλίο απογραφής των εμπόρων έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ανωμερίτης. Η απόφαση πάρθηκε μετά από αλλεπάλληλα διαβήματα των Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομορων Νομών και Νησιών Αιγαίου, προς το υπουργείο Οικονομικών για παράταση της προθεσμίας που έληγε στις 20 Φλεβάρη.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ: Κλάδο αναλογιστικών υπηρεσιών δημιούργησε η "Πειραιώς Finance", θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς. Με τη δημιουργία του νέου κλάδου, η εταιρία είναι σε θέση να παρέχει στους ενδιαφερόμενους πακέτα υπηρεσιών για την ίδρυση ασφαλιστικών ταμείων (από σωματεία, συνεταιρισμούς κτλ), την αναλογιστική υποστήριξη ασφαλιστικών εταιριών, την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και τη λογιστική αποτίμηση εταιρικών υποχρεώσεων.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε προχτές από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), στο συνεδριακό κέντρο του οργανισμού στην Ηλιούπολη. Η συνέλευση αφορούσε την οικονομική χρήση του 1994, τον απολογισμό τής μέχρι τώρα δραστηριότητας και το πρόγραμμα δράσης για το 1996.

ΕΚΘΕΣΗ: Από τις 15 μέχρι τις 18 Μάρτη 1996 θα πραγματοποιηθεί η 4η επαγγελματική έκθεση "Χρώμα και Διακόσμηση" στο Εκθεσιακό Κέντρο Αθηνών, Κηφισίας 124. Θα εκτεθούν περίπου 5.000 προϊόντα νέας τεχνολογίας από 210 οίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού σχετικά με την οικοδομή, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το πλαίσιο λειτουργίας του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ), καθόρισε το ΔΣ του ΧΑΑ κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, σύμφωνα με το νόμο 2324/95. Τα βασικά θέματα της κανονιστικής απόφασης είναι ότι ο ανώτατος αριθμός τερματικών που δικαιούται κάθε χρηματιστηριακή εταιρία (ΑΧΕ) να χρησιμοποιεί στο ΧΚΘ για διαβίβαση δηλώσεων προσφοράς και αποδοχής τίτλων είναι ένα, ενώ προϋπόθεση για τη λειτουργία μιας ΑΧΕ στο ΧΚΘ, με βάση το νομικό πλαίσιο, είναι η ύπαρξη στη συμπρωτεύουσα υποκαταστήματος εγκεκριμένου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και επίσης η παρουσία αντικριστή ή χρηματιστηριακού εκπροσώπου στη Θεσσαλονίκη.

Για το "σκάνδαλο" επενδύσεων στη Θράκη

Η ακριτική περιοχή της Θράκης βρέθηκε χτες στο οικονομικό επίκεντρο, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την υπόθεση των "σκανδάλων" στις επιχορηγήσεις των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και για την καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων της εργασίας από τον ΟΑΕΔ.

Για το πρώτο θέμα ο Γ. Παπαντωνίου με χτεσινές του δηλώσεις απέφυγε να πάρει ευκρινή θέση και άφησε να αιωρούνται ερωτηματικά. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Θράκης Χ. Τσιόκα, ο οποίος του έστειλε τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία και ότι "από μια πρώτη ματιά δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα". Τόνισε όμως ότι θα συνεχίσει να ενημερώνεται για το θέμα αυτό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των διαδικασιών έγκρισης των ιδιωτικών επενδύσεων στο μέλλον με τη συγκρότηση της ΜΟΔ. Για το δε δεύτερο θέμα, αυτό της καθυστέρησης των καταβολών των επιδοτήσεων κατά 20% των αμοιβών εργασίας στους εργοδότες της Θράκης από τον ΟΑΕΔ, η διοίκηση του τελευταίου επέρριψε τις ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών. Με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του ΟΑΕΔ ανέφερε ότι αν και ο Οργανισμός έχει την ευθύνη μεταφοράς των σχετικών πόρων από το υπουργείο Οικονομικών στους επιχειρηματίες της Θράκης, κάλυψε με δικά του χρήματα τις επιδοτήσεις αυτές, μιας και το υπουργείο αδυνατούσε να τις καταβάλει. Για το θέμα αυτό, το υπουργείο Οικονομικών τήρησε στάση σιγής ιχθύος, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι οι σχετικοί πόροι θα καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ