Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Επιχορηγούνται από δημόσιο μέσω εξωτερικού δανεισμού

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το 50% των εσόδων του οποίου θα προέλθουν από εξωτερικό δανεισμό, θα ενισχύσει με εκατοντάδες δισ. δραχμές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας

Στον εξωτερικό δανεισμό θα προσφύγει το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να πριμοδοτήσει τις μεγάλες ιδίως επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με εκατοντάδες δισ. δραχμές, μέσω του μηχανισμού της επιχορήγησης των ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, σε χτεσινή του συνέντευξη, με θέμα την πορεία των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ειδικότερα ο Γ. Παπαντωνίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις πηγές χρηματοδότησης των κρατικών επιχορηγήσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις - για το 1996 οι επιχορηγήσεις αυτές προσδιορίστηκαν στα 240 δισ. δραχμές - απάντησε ότι το ποσό αυτό θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι πιστώσεις όμως του οποίου το 1996 θα καλυφθούν κατά 50% από εξωτερικό δανεισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 1996, για την εκτέλεση έργων του ΠΔΕ του 1995 ύψους 1 τρισ. δραχμών, τα 580,2 δισ. δραχμές ή το 58% προήλθαν από εξωτερικό δανεισμό. Για το 1996 προβλέπεται ότι σε σύνολο πιστώσεων 1,2 τρισ. δραχμών για την υλοποίηση του ΠΔΕ, τα 600 δισ. δραχμές θα προέλθουν από εξωτερικό δανεισμό. Τα δε ποσά για επιχορήγηση των ιδιωτικών επενδύσεων αυξάνουν ραγδαία. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε ο Γ. Παπαντωνίου, τα σχετικά κονδύλια από 33 δισ. δραχμές το 1994, ανήλθαν στα 204 δισ. δραχμές το 1995 και υπάρχουν προβλέψεις για 240 δισ. δραχμές το 1996.

Πρόκειται για σχιζοφρενική κατάσταση, "φυσιολογική", όμως, απόρροια των ταξικών επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια πλευρά το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει φορολογικό πογκρόμ κατά των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου - υποτίθεται - να περιοριστούν τα δημόσια ελλείμματα της χώρας. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επιβαρύνει το δημόσιο έλλειμμα με εκατοντάδες δισ. δραχμές, προκειμένου να ενισχύσει τις αμφίβολες επενδύσεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, μια και οι επιχορηγήσεις των ιδιωτικών επενδύσεων, κατά συντριπτική πλειοψηφία απορροφούνται από αυτές. Στη διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, για μια ακόμη φορά, επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις του προγράμματος "σύγκλισης".

  • Χαρακτήρισε "σαφή" τη γενική εικόνα της οικονομίας, μετά την παρουσίαση του νομισματοπιστωτικού προγράμματος από την Τράπεζα της Ελλάδας- το ένα από τα τρία σκέλη του προγράμματος λιτότητας - και με έμφαση δήλωσε ότι "θα πάμε καλά".
  • Παρουσίασε το 1996 ως τον "πρώτο χρόνο ουσιαστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά από μια μακροχρόνια περίοδο ύφεσης και κρίσης". Ο ίδιος χαρακτήρισε "αποτυχημένα" τα προηγούμενα 15 - 20 χρόνια για την ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με την "αποδοτική" περίοδο εφαρμογής του "σταθεροποιητικού" προγράμματος. Το δε πρόγραμμα "σύγκλισης", κατά τον Γ. Παπαντωνίου, αποτελεί "αποφασιστικό εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής". Δίνοντας στοιχεί,α για την πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων, ανέφερε ότι το 1995 οι ιδιωτικές επενδύσεις σε όγκο αυξήθηκαν κατά 8,3%,ενώ την ίδια πρόβλεψη έκανε και για το 1996.
  • Επανέλαβε τις προθέσεις της κυβέρνησης να παραδώσει τους κρίσιμους τομείς του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και της έγκρισης των ιδιωτικών επενδύσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οπως ανέφερε, σύντομα το υπουργείο θα προχωρήσει στη συγκρότηση της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης (ΜΟΔ) και του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), που θα αναλάβουν τη διαχείριση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων. Τόνισε, επίσης, ότι οι μονάδες αυτές, θα δουλεύουν με "ιδιωτικοοικονομικά" κριτήρια, ενώ οι γενικοί διευθυντές θα αμείβονται με βάση τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς...
  • Χαρακτήρισε την ανεργία "μεγάλο πρόβλημα", το οποίο όμως θα αντιμετωπιστεί με την κατασκευή του μεγάλων έργων (Σπάτα, άξονας Σταυρού - Ελευσίνας κτλ.).
  • Απέφυγε, τέλος, να προβεί σε εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού τον Φλεβάρη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να κινηθεί ανοδικά.

Θ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκανδαλώδης σύμβαση υπέρ των τραπεζών (2002-08-07 00:00:00.0)
Σε... γνωστές εταιρίες οι κρατικές ενισχύσεις (1997-08-01 00:00:00.0)
Διεργασίες για καλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου (1997-05-27 00:00:00.0)
Τσεπώνουν δεκάδες δισ. για ψευτοεπενδύσεις (1996-12-10 00:00:00.0)
Προωθούνται κυρίως έργα που επιλέγουν οι Βρυξέλλες (1996-01-18 00:00:00.0)
Μείον στις αγροτικές δαπάνες (1996-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ