ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαζικό, μαχητικό απεργιακό "παρών"

Εκλεισαν χτες τα λιμάνια της χώρας, τα πλοία "έδεσαν", όλες οι συγκοινωνίες παρέλυσαν, μηχανές εργοστασίων σταμάτησαν να δουλεύουν και υπηρεσίες δε λειτούργησαν, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Δήλωση του γεν. γραμματέα της ΓΣΕΕ

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στα εργοστάσια, στις οικοδομές, στις υπηρεσίες, στο εμπόριο, στις συγκοινωνίες, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλη την Ελλάδα, έδωσαν το αγωνιστικό "παρών" τους στη χτεσινή 24ωρη πανεργατική απεργία, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης σε κάθε αντεργατική επιλογή. Αυτό το μήνυμα "στάλθηκε" από τα "νεκρά" λιμάνια της χώρας, τα σταματημένα τρένα, τα "δεμένα" πλοία, τα κλειστά αμαξοστάσια λεωφορείων και τρόλεϊ, τους έρημους αεροδιαδρόμους.Από τα ενδεικτικά στοιχεία που παρουσίασε χτες η ΓΣΕΕ,προκύπτει ότι σε πανελλαδικό επίπεδο υπήρξε 100% συμμετοχή των εργαζομένων στην ΠΕΣΙΝΕ και στην ΗΒΗ Λουτρακίου, 57% στην ΗΒΗ Θεσσαλονίκης, 92% στη ΒΕΛΚ Κέρκυρας, 90% στην ΑΓΕΤ ΕΒΙΕΣΚ. Επίσης 90% ήταν η συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας των ΕΛΔΑ, 100% στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, 50% στη ΔΕΗ (80% τεχνικοί και 20% διοικητικοί), 75% στον ΟΤΕ, 100% στα ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ. Σε πανελλαδικό, επίσης, επίπεδο υπήρξε 52% συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα, 56% στην Εμπορική, 70% στην Αττικής, 69% στην Κεντρικής Ελλάδος, 58% στην Κτηματική, 80% στην AMERICAN EXPRESS, 80% στην Ιονική.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η συμμετοχή των εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού στην απεργία ήταν 60%, στην ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ 92% στον παραγωγικό τομέα και 50% στο σύνολο του προσωπικού, στην ΠΕΠΣΙΚΟ- ΗΒΗ έγιναν στάσεις εργασίας όλη την ημέρα με καθολική συμμετοχή. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, τη ΧΑΛΥΨ, την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας και την ΕΒΟ υπήρξε 100% συμμετοχή. Στο Ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου συμμετοχή 85%.

Σε περιφερειακό επίπεδο η ΓΣΕΕ έδωσε τα εξής στοιχεία: Στη Βέροια ο ιδιωτικός τομέας 70%, στον Βόλο οι τράπεζες 70% και οι βιομηχανίες 90%, στο Ηράκλειο Κρήτης 100% στα λιμάνια, 100% στον ΟΤΕ, 20% στη ΔΕΗ. Στις Κυκλάδες 85% στη βιομηχανία, 100% στον ΟΤΕ, 14% στη ΔΕΗ, 40% στους φορτοεκφορτωτές. Στην Κόρινθο 60% σε ιδιωτικό τομέα - εργοστάσια και 45% στις ΔΕΚΟ. Επίσης για τις περιοχές Χαλκίδας, Καβάλας και Θήβας δε δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγαλύτερη από αυτή της πανελλαδικής απεργίας του 1994.

Η ΓΣΕΕ έκρινε επιτυχημένη την απεργία, διά στόματος του προέδρου της Χ. Πρωτόπαππα,ο οποίος δήλωσε ότι "το μήνυμα προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση είναι η ανάγκη της ριζικής αλλαγής των δεδομένων. Το μήνυμα προς εμάς είναι αισιοδοξία για την υπογραφή μιας ικανοποιητικής σύμβασης". Η ΓΣΕΕ θα επιχειρήσει σύντομα να γίνει νέα συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Σχετικά με τα στοιχεία για το ποσοστό επιτυχίας της απεργίας στην Αθήνα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ανακοίνωσε ότι στον τομέα της βιομηχανίας η συμμετοχή κυμάνθηκε από 40 - 100%, στα τρόφιμα ξεπέρασε το 50%, στις μεταφορές έφτασε το 100%, στους τομείς επισιτισμού και παροχής υπηρεσιών, η συμμετοχή των εργαζομένων ξεπέρασε επίσης το 50%.

Η επιτυχημένη, σε σημαντικό βαθμό, απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της χώρας ήταν μια σαφής προειδοποίηση προς τους βιομηχάνους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την προκλητική αδιαλλαξία τους στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η πολιτική λιτότητας στα πλαίσια του "προγράμματος σύγκλισης", θα συναντήσει αποφασιστική αντίσταση. Αλλά η επιτυχημένη κινητοποίηση, σε συνδυασμό με τις εξίσου επιτυχημένες και"εκρηκτικές" απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, αποτελεί και μια προειδοποίηση ότι οι εργαζόμενοι δεν αρκούνται να δηλώνουν απεργοί, αλλά βγαίνουν στο δρόμο για να στηρίξουν έμπρακτα τους αγώνες τους.

Προκλήσεις ΣΕΒ - κυβέρνησης

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι διαδήλωναν κατά της προκλητικότητας των βιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,επιχείρησε να εμφανιστεί απτόητος, δηλώνοντας ότι "δε θα επηρεαστεί η στάση του ΣΕΒ από την απεργία"! Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,δήλωνε: "Οταν ξεκίνησε ο διάλογος το περασμένο φθινόπωρο, η κυβέρνηση έθεσε υπόψη των διαφόρων φορέων τα βασικά δεδομένα της οικονομικής πολιτικής"...

Συντονισμός και κλιμάκωση του αγώνα

Σε δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,τόνισε: "Η συμμετοχή σήμερα, με τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουμε, βεβαιώνει ότι είναι πολλαπλάσια από ό,τι στις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Αυτό δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τις προκλήσεις των βιομηχάνων, την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, απορρίπτουν τη συναινετική "τροχιά" της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και απαιτούν αγώνα, συντονισμό και κλιμάκωση. Πρέπει το μεροκάματο να ανέβει, πρέπει ο μισθός να ανέβει, πρέπει οι συντάξεις να ανέβουν και τα θεσμικά αιτήματα να ικανοποιηθούν. Ο "κόμπος έχει φτάσει στο χτένι".Ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό την άλλη βδομάδα, νομίζουμε ότι η σημερινή μαζική συμμετοχή, οι αγώνες που πρέπει να ακολουθήσουν, δίνουν στην εργατική τάξη ένα επιπλέον όπλο στο να διεκδικήσει τα δικαιώματά της".

Συγκέντρωση ανάτασης
  • Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι πήραν στα δικά τους χέρια την κινητοποίηση, στέλνοντας μήνυμα ενότητας, αντίστασης και αγωνιστικής συνέχειας
  • Ποτάμι οργής, η πορεία προς τα γραφεία του ΣΕΒ και τη Βουλή

Μήνυμα αντίστασης και ελπίδας έστειλαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Αθήνας, συγκροτώντας στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων.Εργάτες, συνταξιούχοι, νέοι, ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων,αψηφώντας τα εμπόδια που δημιούργησε η απεργία στις αστικές συγκοινωνίες. Πολλοί από αυτούς έφτασαν με τα πόδια από πολλές συνοικίες της πόλης στο αγωνιστικό ραντεβού.

Μεταλλεργάτες, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης και σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους, επιτροπές νέων και δίπλα τους, με τη δική τους ξεχωριστή παρουσία, οι συνταξιούχοι, αλλά και Φιλιππινέζοι εργάτες, συνέρρεαν με πορείες από τις προσυγκεντρώσεις στην πλατεία, που μέσα σε λίγα λεπτά έσφυζε από αγωνιστικό "χρώμα" και ζωή. Κοντά τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Κ. Παρασκευά και Β. Καλαματιανό,μέλη του ΠΓ του Κόμματος, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Ν. Σοφιανό.Επίσης σύσσωμη η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων.

"Βρισκόμαστε εδώ, γιατί αρνούμαστε να υποστείλουμε τη σημαία της ταξικής πάλης. Αρνούμαστε να αιχμαλωτιστούμε στο δόκανο της "κοινωνικής συναίνεσης", που έχουν στήσει οι υποταγμένοι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων. Και το κυριότερο, βρισκόμαστε εδώ, γιατί είμαστε πεισμένοι ότι μόνο με αγώνες έρχονται καλύτερες μέρες", τόνισε στην αρχή της ομιλίας του, ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Ο συνδικαλιστής, αναφερόμενος στα προβλήματα των εργαζομένων και συνταξιούχων που "για έξι χρόνια καταδικάζονται σε μείωση του βιοτικού τους επιπέδου", εξαπέλυσε ένα δριμύ "κατηγορώ" προς την κυβέρνηση "για τον προϋπολογισμό νέας σκληρής λιτότητας", αλλά και προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τη συμβιβαστική της στάση απέναντι στην πρόκληση των εργοδοτών. Καταλήγοντας τόνισε: "Οι εργαζόμενοι σήμερα πήραν στα χέρια τους το όπλο της απεργίας, αποφασισμένοι να το κρατήσουν, για να κερδίσουν ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις, για να κερδίσουν το 35ωρο - 7ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, για συντάξεις που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, για να εξασφαλίσουν τη δουλιά και την επιβίωση των ανέργων".

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιούχων ο Ν. Φλέσσας."Εμείς οι συνταξιούχοι, τόνισε, θεωρούμε τον εαυτό μας αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης και είναι κοινοί οι αγώνες μας με τους εργαζόμενους". "Δε γίνεται, συνέχισε, να αποσπαστούμε από την ιδέα της ενότητας, όσες κομματικές παρεμβάσεις και αν προσπαθούν να μας κάνουν για να τιθασεύσουν το εργατικό κίνημα". Αναφερόμενος στις "θέσεις που παίρνουν οι πλειοψηφίες στις συνδικαλιστικές ηγεσίες για δήθεν κοινωνικό διάλογο", σημείωσε: "Εμείς θεωρούμε ότι οδηγεί στην υποταγή του κινήματος". Τέλος, κάλεσε όλη την εργατική τάξη να συμπαραταχτεί με την κινητοποίηση των συνταξιούχων στις 12 του Μάρτη.

Ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και μέλος της Συντονιστικής, δήλωσε: "Σήμερα πάλι οι συνταξιούχοι δίνουν εδώ το αγωνιστικό τους "παρών", διεκδικώντας την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, την επαναφορά όλων των συντάξεων στο 80% του μισθού των εν ενεργεία συναδέλφων, διεκδικούμε και ζητούμε την κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων.Απαιτούμε να μας χορηγούνται αυξήσεις, σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Λέμε "όχι" άλλους περιορισμούς στο φάρμακο, καλής ποιότητας και φθηνό φάρμακο για συνταξιούχους και εργαζόμενους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και στις 12 του Μάρτη θα είναι παρόντες στον ίδιο χώρο, όλοι οι συνταξιούχοι από όλη την Ελλάδα".

Η πορεία

Ενα ανθρώπινο ποτάμι ήταν η πορεία, που ακολούθησε, με τα συνθήματα: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη", "εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι". Οταν η αρχή της πορείας μπήκε στην οδό Σταδίου, το τέλος της βρισκόταν ακόμα στη Χαλκοκονδύλη. Πρώτος σταθμός της πορείας ήταν τα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος,όπου επιδόθηκε το ψήφισμακάτω από τους ήχους των συνθημάτων που στέλνανε σαφές μήνυμα προειδοποίησης προς τους εργοδότες. Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τον τόνο έδωσε η συγκέντρωση

Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, τις τράπεζες και την κοινή ωφέλεια και σημαντική συμμετοχή στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες, πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Παρά την απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΚΘ να μη γίνει απεργιακή συγκέντρωση, πολλοί εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων και πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση στις 10 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Ο κεντρικός ομιλητής της απεργιακής συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Αχτσής,αναφέρθηκε στους στόχους της απεργίας και στο αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο των πρωτοβάθμιων συνδικάτων, κόντρα στο μέτωπο συναίνεσης βιομηχάνων - κυβέρνησης - ΓΣΕΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους της πόλης να συσπειρωθούν στα σωματεία και να ενισχύσουν τους εργατικούς αγώνες με ταξικό προσανατολισμό.

"Η τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, τόνισε ο Β. Αχτσής, ανάβει το "πράσινο φως" της εργοδοτικής αδιαλλαξίας και δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της απέναντι στην εργατική τάξη, κηρύσσοντας μια απεργία - ντουφεκιά για την τιμή των όπλων". Με εκπροσώπους τους παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν την κινητοποίηση η ΔΗΚΕΒΕ, η ΠΕΑΕΑ, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Δήμου Συκεών, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αράχου, Πλατέος και Αλεξάνδρειας και η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ,που εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του Κόμματος στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα κατά της πολιτικής της λιτότητας και της τακτικής που ακολουθεί η ΓΣΕΕ για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, που κατέληξε στην πλατεία Μοριχόβου, όπου βρίσκονται τα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Βερείου Ελλαδος. Εκεί οι εργαζόμενοι απέκλεισαν συμβολικά για μισή περίπου ώρα το χώρο, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της εργοδοσίας και κατήγγειλαν ως "ψίχουλα" το ποσοστό αύξησης που προτείνουν για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Ο Φίλιππος Γεωργουδάκης,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων, για τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη τόνισε στο "Ρ" πως τα ποσοστά συμμετοχής στους χώρους δουλιάς διαμορφώθηκαν καθαρά από τη στάση των συνδικάτων: "Εχουμε μηνύματα πως η απεργία είχε επιτυχία, αλλά έχουμε και βιομηχανικούς χώρους που δε συμμετείχαν, με ευθύνη κύρια του κλίματος που δημιουργήθηκε με την απόφαση των 3 παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ") να μη γίνουν συγκεντρώσεις και ουσιαστικά να αποτύχει η απεργία. Εμείς ως συντονιστική επιτροπή εκτιμάμε πως ο στόχος τους απέτυχε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων των εργαζομένων".

"Λούφα"

Στη "λούφα" - για να μην πούμε τίποτα χειρότερο - το έριξαν χτες στελέχη της ΠΑΣΚΕ, αλλά και της ΔΑΚΕ, σε μια σειρά εργασιακούς χώρους σε σχέση με την απεργία που είχε κηρύξει η ίδια η ΓΣΕΕ. Να τρία συγκεκριμένα παραδείγματα για τη στάση τους σε τρία μεγάλα εργοστάσια:

Στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στην Πάτρα, το ελεγχόμενο από την ΠΑΣΚΕ σωματείο αποφάνθηκε και γράφει σχετικά σε ανακοίνωσή του: "Το σωματείο μας συνεκτιμώντας τα γεγονότα και τις συγκυρίες αυτής της χρονικής στιγμής (σ.σ. δεν μπαίνει καν στον κόπο να αναφέρει ούτε τα "γεγονότα", ούτε τις "συγκυρίες"), αποφάσισε να συμμετέχει στην αγωνιστική κινητοποίηση της ΓΣΕΕ μόνο με το Διοικητικό Συμβούλιο"!!!

Στη ΣΟΦΤΕΞ, με συναπόφαση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, κηρύχτηκε δίωρη στάση εργασίας αντί 24ωρης απεργίας. Και το πιο αστείο, είναι το εξής: Ο πρόεδρος του σωματείου είναι και πρόεδρος της κλαδικής ομοσπονδίας τύπου - χάρτου, η διοίκηση της οποίας ομόφωνα αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας σ' όλο τον κλάδο, στέλνοντας μάλιστα σχετική εγκύκλιο σε όλα τα σωματεία - μέλη της και στο σωματείο της ΣΟΦΤΕΞ βέβαια!

Στο Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά, υπό το πρόσχημα ότι η νέα διοίκηση δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί σε Σώμα, οι ίδιες παρατάξεις υπονόμευσαν στην πράξη την απεργία, παρότι αυτή είχε κηρυχτεί και από τη ΓΣΕΕ και από το ΕΚ Πειραιά και από την ομοσπονδία μετάλλου, καλύπτοντας απόλυτα τη συμμετοχή των εργαζομένων!

Υπάρχουν αρκετά ακόμα παραδείγματα που δείχνουν πώς εννοούν ορισμένοι την κήρυξη με το "αριστερό" χέρι μιας κινητοποίησης και την υπονόμευσή της με το "δεξί"...

Από τη χθεσινή μαχητική πορεία

Από τη χτεσινή μαχητική πορεία

Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι έδωσαν αγωνιστικό "παρών" στη συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος

Βασικός μισθός 160.000 δραχμές, ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα των εργαζομένων, καθώς και το 35ωρο

Ο κύριος ομιλητής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Α. Ζαζόπουλος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ