Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τον τόνο έδωσε η συγκέντρωση

Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, τις τράπεζες και την κοινή ωφέλεια και σημαντική συμμετοχή στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες, πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Παρά την απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΚΘ να μη γίνει απεργιακή συγκέντρωση, πολλοί εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων και πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση στις 10 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Ο κεντρικός ομιλητής της απεργιακής συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Αχτσής,αναφέρθηκε στους στόχους της απεργίας και στο αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο των πρωτοβάθμιων συνδικάτων, κόντρα στο μέτωπο συναίνεσης βιομηχάνων - κυβέρνησης - ΓΣΕΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους της πόλης να συσπειρωθούν στα σωματεία και να ενισχύσουν τους εργατικούς αγώνες με ταξικό προσανατολισμό.

"Η τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, τόνισε ο Β. Αχτσής, ανάβει το "πράσινο φως" της εργοδοτικής αδιαλλαξίας και δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της απέναντι στην εργατική τάξη, κηρύσσοντας μια απεργία - ντουφεκιά για την τιμή των όπλων". Με εκπροσώπους τους παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν την κινητοποίηση η ΔΗΚΕΒΕ, η ΠΕΑΕΑ, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Δήμου Συκεών, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αράχου, Πλατέος και Αλεξάνδρειας και η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ,που εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του Κόμματος στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα κατά της πολιτικής της λιτότητας και της τακτικής που ακολουθεί η ΓΣΕΕ για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, που κατέληξε στην πλατεία Μοριχόβου, όπου βρίσκονται τα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Βερείου Ελλαδος. Εκεί οι εργαζόμενοι απέκλεισαν συμβολικά για μισή περίπου ώρα το χώρο, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της εργοδοσίας και κατήγγειλαν ως "ψίχουλα" το ποσοστό αύξησης που προτείνουν για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Ο Φίλιππος Γεωργουδάκης,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων, για τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη τόνισε στο "Ρ" πως τα ποσοστά συμμετοχής στους χώρους δουλιάς διαμορφώθηκαν καθαρά από τη στάση των συνδικάτων: "Εχουμε μηνύματα πως η απεργία είχε επιτυχία, αλλά έχουμε και βιομηχανικούς χώρους που δε συμμετείχαν, με ευθύνη κύρια του κλίματος που δημιουργήθηκε με την απόφαση των 3 παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ") να μη γίνουν συγκεντρώσεις και ουσιαστικά να αποτύχει η απεργία. Εμείς ως συντονιστική επιτροπή εκτιμάμε πως ο στόχος τους απέτυχε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων των εργαζομένων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν αύριο καθαριστές/στριες (2015-06-14 00:00:00.0)
Πανεργατική κινητοποίηση δηλώνουν οι αποφάσεις (2002-05-21 00:00:00.0)
Ολες οι δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας τη Μεγάλη Τετάρτη (2002-04-25 00:00:00.0)
Οι οικοδόμοι δίνουν το μήνυμα (1996-12-13 00:00:00.0)
Παραλύει από τα μεσάνυχτα η χώρα (1996-02-21 00:00:00.0)
Με πλαίσιο και προοπτική (1996-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ