Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
"Νέκρωσε" το πρώτο λιμάνι της χώρας

Συγκέντρωση στο ΕΚΠ και μαχητική πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Συνέλευση και απόφαση για νέες κινητοποιήσεις στη Ζώνη. Απαίτηση για αγωνιστική συνέχεια

"Δέσανε" χτες τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά από τις 8 μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στους άλλους εργασιακούς χώρους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη νέκρωσε κυριολεκτικά. Το ίδιο και η κίνηση στο λιμάνι, εξαιτίας της συμμετοχής των λιμενεργατών, αλλά και τα δρομολόγια των ΗΣΑΠ. Στου "Παπαστράτου" η συμμετοχή άγγιξε το 90%. Παρόμοια ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στον "Κεράνη",στα σαπουνάδικα και αλλού.

Οι εργαζόμενοι στη Ζώνη πραγματοποίησαν απεργιακή γενική συνέλευση στις 9.30 το πρωί, όπου αποφάσισαν νέα γενική συνέλευση την άλλη Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, για να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης.

Μαζική ήταν και η συγκέντρωση που έγινε στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, παρότι ήταν εμφανής η απουσία κάθε κινητοποίησης από τη μεριά της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, αλλά και του "ΣΥΝ". Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Γαβρίλης,ο οποίος τόνισε ότι "οι εργάτες στέλνουν μήνυμα προς την εργοδοσία και την κυβέρνηση ότι η λιτότητα, η ανεργία, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να είναι το μέλλον τους, δεν μπορεί να είναι η κοινωνία που οραματίζονται".

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Δεν πήραν μέρος στην πορεία στελέχη της ΠΑΣΚΕ που είναι στη διοίκηση του ΕΚΠ, αλλά και στελέχη άλλων παρατάξεων! Κυριάρχησαν τα συνθήματα: "Ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός, όλα τα πληρώνει ο λαός", "ΓΣΕΕ ταξική και όχι κυβερνητική".

Μετά το τέλος της πορείας ο Ι. Πουντίδης,μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά, σε δήλωσή του στο "Ρ" επέκρινε τις απουσίες που καταγράφτηκαν από την πορεία και τόνισε: "Η μαζική μας συμμετοχή στην απεργία στη Ζώνη, στο λιμάνι, αλλά και σε μια σειρά εργοστάσια της περιοχής, δίνει το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις και προστασία του εισοδήματός τους. Δίνει ένα μήνυμα ότι δε θα δεχτούν την επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την εφαρμογή της Λευκής Βίβλου. Επίσης καλούμε την κυβέρνηση να καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και προβάλλουμε τα αιτήματα για την προστασία των ανέργων. Πιστεύουμε ότι οι αγώνες των εργαζομένων πρέπει να ενταθούν.Απαιτούμε η ΓΣΕΕ να σταματήσει αυτή την τακτική κωλυσιεργίας και να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ