Παρασκευή 23 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η Πάτρα είπε "ναι" στους ουσιαστικούς αγώνες

Επιτυχία σημείωσε η απεργία στην Πάτρα,όπως και η απεργιακή συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων,στην πλατεία Γεωργίου της πόλης. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα των σωματείων, δείχνοντας την αγωνιστική τους διάθεση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία και καταγγέλλοντας την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία, που κατέληξε στη νομαρχία, όπου εκπρόσωποι των σωματείων παρέδωσαν στο νομάρχη Αχαϊας το ψήφισμα με τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων. Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία σε εργοστάσια και κλάδους που υπήρχε αγωνιστικό - ταξικό πλαίσιο αιτημάτων, όπως "Κόκα - κόλα" 95%, ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ 100%, ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ 100%, ΕΛΛΑΣ 70%, "Καλογεράκης" 70%, ΙΣΠΑΝΙΚΟ 100%, οικοδόμοι 85% κλπ.

Στη Θήβα

Σχετική επιτυχία σημείωσε η 24ωρη απεργία στη Θήβα, ενώ σε ορισμένους χώρους η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν αρκετά καλή, όπως στην TUDOR 90%, "Κορωνάκης" 80%, Οινοποιείο 100%, ΒΟΚΤΑΣ 100%, Μεταλλεία Ν. Κόκκινο 100%, Εμπορική Τράπεζα 60% κλπ. Στη Θήβα δεν πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση.

Στη Ζάκυνθο

Η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Ζάκυνθο σκιάστηκε από τον τραυματισμό ενός εργάτη του δήμου, που καθώς εργαζόταν έπεσε αυτοκίνητο πάνω του, με αποτέλεσμα να του συνθλίψει και τα δυο πόδια. Το γεγονός καταγγέλθηκε στην επιτυχημένη απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο του νησιού,ξεσηκώνοντας την αγανάκτηση των απεργών. Οι διαδηλωτές κατάγγειλαν την αδιαφορία του υπουργού Εργασίας για τα συχνά εργατικά ατυχήματα στην περιοχή, αλλά και τα ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και απαίτησαν τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ και της Επιθεώρησης Εργασίας στο νησί, όπου επικρατεί απαράδεκτη κατάσταση. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία διαμαρτυρίας στη νομαρχία, όπου επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσής τους.

Στο Ηράκλειο

Την απαράδεκτη στάση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου,που έκανε ό,τι μπορούσε, προκειμένου να υποβαθμίσει και να εκφυλίσει τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνει, η κυβερνητική πλειοψηφία, ο εκπρόσωπος του "ΣΥΝ" (η ΔΑΚΕ έλαμψε διά της απουσίας της) και οι δήθεν ανεξάρτητοι στη διοίκηση του ΕΚΗ είχαν έναν μόνο στόχο, να εκτονώσουν την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων. Αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας σε αντίθεση με τη θέληση των απεργών που είχαν γεμίσει την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Επιπλέον με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο αρνήθηκαν να δώσουν το λόγο στους οικοδόμους για να αναπτύξουν τα αιτήματά τους, αν και η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων ήταν οικοδόμοι. "Δυστυχώς - καταλήγει - η εκτίμησή μας ότι το Εργατικό Κέντρο έχει μετατραπεί σε κυβερνητικό παράρτημα, που στόχο έχει την αποδυνάμωση των σωματείων και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, επιβεβαιώθηκε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ