Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι οικοδόμοι δίνουν το μήνυμα

Η χτεσινή τους μαχητική κινητοποίηση υποχρέωσε τον υπουργό Εργασίας να αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι σε αιτήματά τους. Οργή και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αστυνομοκρατία στο υπουργείο Εργασίας. Αλληλεγγύη στους αγρότες

Η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητα χιλιάδων απεργών οικοδόμων, που για μια ακόμα φορά χτες βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας για τα δίκια τους, υποχρέωσε τελικά τον υπουργό Εργασίας να συναντηθεί μαζί τους και να αναλάβει "δεσμεύσεις" για ορισμένα από τα αιτήματά τους.

Η συνάντηση με τον υπουργό έγινε στη Βουλή, όπου συνεχίστηκε η πορεία των οικοδόμων, αφού στο υπουργείο Εργασίας ο Μ. Παπαϊωάννου είχε αφήσει τα ΜΑΤ να "υποδεχτούν" τους απεργούς οικοδόμους! Φωνές οργής δόνησαν την οδό Πειραιώς, όταν η πορεία φτάνοντας στο υπουργείο, το βρήκε περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ άλλες δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν κρυμμένες μέσα!

Ο υπουργός δεσμεύτηκε στους οικοδόμους ότι "σε καμιά περίπτωση δε θα μειωθεί ο αριθμός των ελάχιστων υποχρεωτικών ενσήμων που καταβάλλονται στις οικοδομές". Επίσης, ότι θα ανοίξει ο φάκελος των υπέρ αγνώστων ενσήμων και θα εξεταστεί ο τρόπος διανομής τους, ότι θα δοθεί δημόσια γη για την ενίσχυση των κατασκευαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και θα εξεταστούν εκ νέου οι όροι των δανειοδοτικών προγραμμάτων του Οργανισμού, με βάση τις προτάσεις των οικοδόμων. Για το ζήτημα της απασχόλησης αλλοδαπών υπό συνθήκες "μαύρης εργασίας", είπε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο, προσχέδιο του οποίου θα δοθεί στους οικοδόμους για να κάνουν τις προτάσεις τους. Ο υπουργός δεσμεύτηκε επίσης πως στο επόμενο νομοσχέδιο θα υπάρξει ρύθμιση για κατάργηση του Ταμείου Εργατοπατέρων. Οσον αφορά τα ασφαλιστικά αιτήματα του κλάδου, παρέπεμψε στο γενικότερο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και σε διάλογο που θα γίνει σχετικά.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Α. Ζαζόπουλος,τόνισε: "Υπάρχουν δεσμεύσεις του υπουργού σε μια σειρά ζητήματα, όμως δεν τις δένουμε κόμπο. Και παλαιότερα είχαμε δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Συνεχίζουμε τον αγώνα και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, αλλά και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μέτρα για αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και για τα ασφαλιστικά μας προβλήματα, μέτρα που να έχουν αντίκρισμα".Ο συνδικαλιστής κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει την Τρίτη 17 Δεκέμβρη στην πλατεία Κάνιγγος στις 5.30 το απόγευμα ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, αλλά και στη νέα απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, στα μέσα Γενάρη.

Η κινητοποίηση

Η πανελλαδική απεργία των οικοδόμων "νέκρωσε" χτες τα γιαπιά σε όλη τη χώρα. Πιστοί στο αγωνιστικό τους ραντεβού, χιλιάδες οικοδόμοι από Αθήνα και Πειραιά κατέκλυσαν το πρωί την πλατεία Κάνιγγος.

Στους συγκεντρωμένους μετέφερε αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους των ξεσηκωμένων αγροτών, ο Γ. Γκιγκόπουλος,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών. "Ο αγώνας μας είναι κοινός με τον αγώνα των εργατών, ενάντια στη νεοσυντηρητική πολιτική",τόνισε μεταξύ άλλων και χειροκροτήθηκε από τους διαδηλωτές που βροντοφώναξαν: "Στα μπλόκα της ελπίδας η αγροτιά παλεύει, μαζί με τους εργάτες το δίκιο της γυρεύει".

Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους αγρότες,κάλεσε τους οικοδόμους, ο Α. Ζαζόπουλος, κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση. Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου και καταδίκασε ως υπεύθυνη γι' αυτά την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ο Δ. Βανδώρος,πρόεδρος του Συνδικάτου Αθήνας, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, κάλεσε "να στήσουμε τα δικά μας οδοφράγματα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης".

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν: Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Κώστα Παρασκευά,τον βουλευτή Μ. Κωστόπουλο,ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,ο γενικός γραμματέας του ΕΚΑ, Π. Σοφός και ο Β. Γεωργαντάς από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και μαχητική πορεία προς το ΥΜΑΘ πραγματοποίησαν χτες και οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων της πόλης η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί μπροστά στο ΕΚΘ μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Βασίλης Αχτσής,ο οποίος αναφέρθηκε στην καταλήστευση των εργαζομένων από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε πως οι αγώνες δε θα σταματήσουν, αλλά θα κλιμακωθούν και με άλλα στρώματα που θίγονται απ' αυτή την πολιτική, ενώ εξέφρασε και τη συμπαράσταση των οικοδόμων στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

"Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία, τόνισε στον "Ρ" ο γραμματέας του Συνδικάτου, Σωτήρης Κανούλας,γιατί και οι οικοδόμοι βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση όπως και όλοι όσοι σήμερα πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και αντιδρούν δυναμικά σ' αυτή την εξαθλίωση που επιβάλλει η κυβέρνηση και η οικονομική ολιγαρχία".

- Μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Πάτρα, Αγρίνιο κ. α. Σε ένδειξη συμπαράστασης πολυμελής αντιπροσωπεία των απεργών της Καρδίτσας επισκέφτηκε το μπλόκο των αγροτών στο ύψος της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Αντίστοιχα οι απεργοί της Πάτρας επισκέφτηκαν το μπλόκο στο Μεγανίτη και οι απεργοί του Αγρινίου το μπλόκο των αγροτών στον Εύηνο.

Συγκέντρωση και πορεία στη νομαρχία πραγματοποίησαν οι απεργοί οικοδόμοι του Ηρακλείου Κρήτης,όπου η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 80%. Μαζί με το δικό τους ψήφισμα οι διαδηλωτές επέδωσαν στο νομάρχη και ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ