Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Τραγικές οι συνέπειες της απελευθέρωσης

Με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, συναντήθηκαν χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων και των ΕΒΕ

Με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,συναντήθηκαν χτες εκπρόσωποι εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ, με την οποία συζήτησαν το θέμα του ωραρίου και τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει η πλήρης απελευθέρωσή του στην επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου.

Η Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι το ΚΚΕ, και μέσα από τη Βουλή και με άλλες πρωτοβουλίες, θα στηρίξει το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου, με βάση τις προτάσεις των εμποροϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων, σημειώνοντας: "Η απελευθέρωση του ωραρίου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση ενός σημαντικού αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όσων απασχολούν ένα - δύο εργαζόμενους ή τις οικογενειακές και στην υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, στην υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων".

Η ΓΓ του ΚΚΕ επισήμανε ακόμα: "Θεωρούμε ότι οι μόνοι κερδισμένοι από την απελευθέρωση του ωραρίου θα είναι τα πολυκαταστήματα. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει αυτή τη στρατηγική, να υλοποιήσει δηλαδή ένα αυθαίρετο και αυταρχικό για τους μικρομεσαίους και τους εμποροϋπαλλήλους ωράριο. Το κάνει με τη λογική του σιγά - σιγά. Αν δεν υπάρξει οργανωμένη αντίσταση και κοινωνική αλληλεγγύη, τότε θα πάνε για ένα ωράριο από το πρωί μέχρι το βράδυ και την Κυριακή. Η εποχή μας απαιτεί αύξηση του ελεύθερου χρόνου, απαιτεί Κυριακή ελεύθερη, απαιτεί απογευματινές ώρες, επίσης, ελεύθερες και για τους μικρομεσαίους και για τους εμποροϋπαλλήλους. Η γυναίκα, που απασχολείται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν τον κλάδο, έχει ανάγκη - όπως και ο άντρας - την οικογένεια, το παιδί της, τον ελεύθερο χρόνο. Είναι ένα πρόβλημα ευρύτερης σημασίας, δεν είναι μόνο οικονομικό, εργασιακό, είναι κοινωνικό και πολιτιστικό".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Μ. Διαμαντής, τόνισε: "Ξεκινήσαμε τους αγώνες μας ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου με επιτυχία. Σ' αυτή μας την προσπάθεια ζητήσαμε συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα για να τους γνωστοποιήσουμε τις θέσεις μας, οι οποίες βρήκαν σύμφωνη την ΓΓ του ΚΚΕ κι δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη μη διεύρυνση του ωραρίου και την καταστρατήγηση της Κυριακής αργίας".

Ο Θ. Βασιλόπουλος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με τη σειρά του, σημείωσε ακόμα: "Το καθεστώς που επικρατεί γύρω από το ωράριο είναι απαράδεκτο. Η δική μας θέση είναι οριοθέτηση του ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων, "όχι" στη διεύρυνση το Σάββατο και την Κυριακή. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες και η δική μας πίεση θα είναι στην κατεύθυνση να την πιέσουμε, μαζί με όσους επιχειρούν τη διεύρυνση, να νομοθετήσει για το ωράριο με βάση τις προτάσεις μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ