Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολες οι δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας τη Μεγάλη Τετάρτη

Αγωνιστική απάντηση στους σφαγείς των λαών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εργατική αντεπίθεση κόντρα στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό.

Μ' αυτό το σύνθημα οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς και οργανώνουν μέσα από τα συνδικάτα τους και τις επιτροπές αγώνα την πολύμορφη δράση τους. Στόχος, η Πρωτομαγιά να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας ολομέτωπης ταξικής αντιπαράθεσης, μιας πανεργατικής απεργίας, που με ενωτικό ταξικό προσανατολισμό θα αναδεικνύει τα κύρια μέτωπα πάλης των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ έχει ορίσει ως χώρο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης το Σύνταγμα, απ' όπου στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Συνδικαλιστικοί φορείς από κάθε μεριά της χώρας και πολλούς κλάδους έχουν λάβει ήδη ειδικές αποφάσεις για την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργίας τη Μεγάλη Τετάρτη. Ενώ κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει όλο και περισσότερο η λίστα όσων παίρνουν μέρος στην πρωτομαγιάτικη απεργία, δίνοντας έτσι μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση που με την απόφασή της για μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη μετά το Πάσχα προσπαθεί να υπονομεύσει τον ταξικό απεργιακό χαρακτήρα της και, ταυτόχρονα, να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο, τις ανάγκες της οικονομίας της αγοράς.

Στη Θεσσαλονίκη, χτες βράδυ, σε σύσκεψη που οργάνωσε το Συντονιστικό των σωματείων τονίστηκε πως βασικός στόχος του γιορτασμού θα είναι να αναδειχτεί το ταξικό, αγωνιστικό, διεθνιστικό περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς και ο ιστορικός ρόλος της εργατικής τάξης. Να αναδειχτεί η βασική αντίθεση με το κεφάλαιο και την κυβερνητική πολιτική και τη συμβιβασμένη στάση των ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με προβολή της επιδίωξης για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση αποφασίστηκε να ξεκινήσουν αμέσως περιοδείες σε εργοστάσια, σε μια σειρά βασικές βιομηχανίες. Κοινή ήταν η διαπίστωση στη σύσκεψη ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι επαφές και οι σχέσεις που έχει δημιουργήσει με εργαζόμενους και σωματεία το ΠΑΜΕ. Διαπιστώθηκε η ανάγκη να ενταθεί η πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς. Τονίστηκε ότι στις δυο τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις φάνηκε ότι δικαιώθηκαν οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ και ότι μεγάλες μάζες εργαζομένων ακολουθούν και αποδέχονται την πολιτική του Μετώπου και αυτό θα εκφραστεί και στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Θεσσαλία

Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία, ώστε το ταξικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς να φτάσει σε όλους τους εργαζόμενους, για να πετύχει η απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει τη Μ. Τετάρτη, στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων, μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, Π. Λιόλιος, που κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση μεταφέρει την αργία της Πρωτομαγιάς επειδή φοβάται το μέγεθος της απεργίας και τη συμμετοχή του κόσμου στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Στο σημείο αυτό κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ότι απουσίαζαν από τη σύσκεψη, παρόλο που γνωρίζουν πως και η ΓΣΕΕ έχει πάρει απόφαση να γιορταστεί η Πρωτομαγιά τη Μ. Τετάρτη. Κι ανέφερε πως η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου έχει πάρει απόφαση για στάσεις εργασίας τη Μ. Δευτέρα, ή τη Μ. Τρίτη σε όλους τους εργασιακούς χώρους, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων για την απεργία. Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι σωματείων, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη αυτή η απεργία να είναι μεγαλύτερη απ' όλες τις προηγούμενες, για να σταλεί ακόμα πιο ηχηρό το μήνυμα αντίστασης κι αντεπίθεσης των εργαζομένων.

Στο Βόλο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας με αισιοδοξία και αγωνιστικότητα έχει ριχτεί στη μάχη της ενημέρωσης και της καλύτερης προετοιμασίας της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου. Καθημερινά πραγματοποιούνται περιοδείες σε χώρους δουλιάς, όπου γίνονται συζητήσεις με όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση.

Στην Καρδίτσα επικρατεί «πυρετός» προετοιμασίας για τη συμμετοχή στην απεργία, που κήρυξε ομόφωνα το Εργατικό Κέντρο, και στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει έξω από το ΕΚΚ, στις 10 το πρωί.

Στα Τρίκαλα, η απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Κρήτη

Στα Χανιά, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, τα Σωματεία Οικοδόμων, Φαρμακοϋπαλλήλων, ΔΕΥΑ Υπαλλήλων, Εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο» και οι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο, Νοσηλευτών, Γιατρών ΕΣΥ και Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλούν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, που θα γίνει στην πλατεία Αγοράς στις 10 π.μ.

Στο Ρέθυμνο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών και το Σωματείο Οικοδόμων καλούν στη συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 10 π.μ.

Στο Ηράκλειο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στη συγκέντρωση που θα γίνει στα Λιοντάρια στις 10 π.μ.

Πελοπόννησος

Στην Πάτρα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί τους εργαζόμενους στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Γεωργίου στις 9.30 π.μ.

Στην Τρίπολη, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στη συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού, στις 10.30 π.μ.

Στην Κόρινθο, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών οργανώνει σήμερα σύσκεψη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ