Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργάτριες θα μείνουν χωρίς σύνταξη!

Τις επιδιωκόμενες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση και ειδικά την αφαίρεση κατακτημένων δικαιωμάτων των γυναικών, που προωθούνται, μάλιστα, δήθεν στο όνομα της «ισότητας», κατήγγειλαν χτες 15 γυναικείες οργανώσεις και φεμινιστικές ομάδες, στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Γυναίκες και Κοινωνική Ασφάλιση», στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ. Απαίτησαν: κοινωνική ασφάλιση δημόσια, καθολική, υποχρεωτική για όλες τις εργαζόμενες, τις μετανάστριες, τις άνεργες, τις υποαπασχολούμενες χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.

Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των γυναικείων οργανώσεων τονίστηκε ως πολιτικό το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης. Επισημάνθηκε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, οδηγούν στην ασφαλή πρόβλεψη ότι μεγάλος αριθμός γυναικών κινδυνεύει να μην κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι γυναίκες που βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας και όσες μπήκαν πιο αργά.

Από τις ομιλήτριες προβλήθηκαν αιτήματα όπως η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας με πλήρη ημερήσια σταθερή απασχόληση, αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Υλοποίηση της αρχής της ίσης αμοιβής μεταξύ αντρών και γυναικών, διατήρηση της πενταετούς διαφοράς στην ηλικία συνταξιοδότησης ως ελάχιστη ανταπόδοση στην υποκατάσταση του ελλείμματος της κρατικής - κοινωνικής φροντίδας και όχι ως διάκριση λόγω φύλου. Η διεύρυνση, τέλος, ασφαλιστικών, υγειονομικών και κοινωνικών παροχών από το κράτος σε όλους και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες (γυναίκες με ειδικές ανάγκες, χήρες, διαζευγμένες χωρίς ασφάλιση, άγαμες μητέρες).

Η πρόεδρος της Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), Κ. Μπουντούρογλου, σημείωσε ότι με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις τους, οι εργαζόμενες γυναίκες και οι άντρες έδειξαν την πεποίθησή τους ότι δε θέλουν να δουλεύουν ως τα βαθιά τους γηρατειά, να παίρνουν μικρότερη σύνταξη και να πληρώνουν ιδιωτική ασφάλιση. Ακολούθησαν μικρές εισηγήσεις: για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και τα βαρέα - ανθυγιεινά από την Δ. Βλαχοπούλου (Σοροπτιμιστική Ενωση Ελλάδας), για την πενταετή διαφορά στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης από την Μ. Παπαφωτίου (Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών), για την υγεία και πρόνοια από την Ευαγγ. Τζοάννου (Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή») και για τα εργασιακά από την Κ. Καραμάνου (ΟΓΕ). Τη συζήτηση συντόνισε η Εφ. Καλλιγά από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων. Τέλος, ακολούθησαν τοποθετήσεις και συζήτηση από εκπροσώπους των γυναικείων τμημάτων των κομμάτων και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ