Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνεχίζουμε στις λεωφόρους του μέλλοντος

Εκδήλωση τιμής για παλαίμαχους κομμουνιστές συνδικαλιστές

Οι παλαίμαχοι κομμουνιστές συνδικαλιστές και μαζί τους οι μάχες και οι θυσίες που έκαναν για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του εκδημοκρατισμού του συνδικαλιστικού κινήματος τιμήθηκαν χθες σε μια συγκινητική εκδήλωση, που οργάνωσε η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ με αφορμή το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Η χθεσινή εκδήλωση ξύπνησε μνήμες των αγώνων και των δυσκολιών που πέρασαν οι παλαίμαχοι συνδικαλιστές με βασανιστήρια, εξορίες και φυλακίσεις και, ταυτόχρονα, έστειλε την υπόσχεση των νέων κομμουνιστών για συνέχιση της πάλης.

«Οκτώ δεκαετίες αγώνες και θυσίες το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην αίθουσα των Λογιστών με το ξεκίνημα της εκδήλωσης. Η γραμματέας της Αχτίδας Β. Παπαδογιάννη, στην εισήγησή της, αφού αναφέρθηκε στα 118 χρόνια από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγου, σημείωσε τους στόχους του ΚΚΕ σήμερα και τόνισε, απευθυνόμενη στους παλαίμαχους συντρόφους: «Αισθανόμαστε το βάρος τούτης της μεγάλης κληρονομιάς που σήμερα περνάει στα χέρια μας, γνωρίζουμε το χρέος μας στο ακέραιο και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε στις ίδιες λεωφόρους που βαδίσατε εσείς, στις λεωφόρους του μέλλοντος».

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε σε τρεις βετεράνους κομμουνιστές - συνδικαλιστές. Πρώτος το λόγο πήρε ο Β. Γεωργαντάς από τους εμποροϋπαλλήλους, ο οποίος συμβούλευσε τους νέους κομμουνιστές να θεωρούν τιμή που έχουν τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, να έχουν συντροφικότητα και αλληλεγγύη και να επαγρυπνούν. Ευχήθηκε να δυναμώσει ο αγώνας και το Κόμμα με τη στρατολόγηση νέων μελών.

Ο Κ. Μαραγκουδάκης από τους λογιστές αναφέρθηκε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε από τους εργάτες κομμουνιστές και το εργατικό ΕΑΜ. Μιλώντας για τον αγώνα εκδημοκρατισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, τόνισε ότι ήταν υπόθεση δεκαετιών, γι' αυτό πρέπει και σήμερα οι κομμουνιστές συνδικαλιστές να είναι υπομονετικοί.

Ο Μ. Μπακόπουλος από τον επισιτισμό αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μετά τον Εμφύλιο, αλλά και στη δικτατορία και στον αγώνα για να στηθούν κομματικές οργανώσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που διαβάστηκε ο κατάλογος των νεκρών κομμουνιστών συνδικαλιστών, από τους κλάδους λογιστών, εμποροϋπαλλήλων και επισιτισμού, για τους οποίους κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Η εκδήλωση έκλεισε με παλιούς και νέους κομμουνιστές συνδικαλιστές να τραγουδάνε τη Διεθνή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ