Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Τα συλλείτουργα της συρρίκνωσης

Η διαδικασία των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, που προβλέπει ο νόμος 2889/2001, αρχίζει από το νοσοκομείο Πατησίων το οποίο θα ενοποιηθεί με το νοσοκομείο «Παμμακάριστος»

Στο μέλλον δε θα υπάρχει ούτε ταμπέλα του νοσοκομείου
Στο μέλλον δε θα υπάρχει ούτε ταμπέλα του νοσοκομείου
«Θα μας βρείτε απέναντι, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής που κράτησαν αυτό το νοσοκομείο εδώ και 20 χρόνια».

Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Πατησίων στην κυβέρνηση, που διά χειρός διοικητή Π. Παπαθανασίου τους ενημέρωσε ότι θα ενοποιηθεί με το παρακείμενο νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Βέβαια, η φιλολογία περί αλλαγής και της μετατροπής του νοσοκομείου σε διαγνωστικό κέντρο ή γηριατρικό νοσοκομείο συμπορεύεται με σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που φέρουν το γενικό τίτλο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του ΕΣΥ.

Μια τέτοια φιλολογία είχε αναπτυχθεί τον περασμένο Φλεβάρη όταν υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το νοσοκομείο θα μετατραπεί σε γηριατρική κλινική. Τότε (1.2.2002) ο Π. Παπαθανασίου με έγγραφό του προς τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και το σωματείο των εργαζομένων έλεγε ότι είχε τη διαβεβαίωση του προέδρου του Α' ΠεΣΥ, Λ. Λιαρόπουλου, ότι το νοσοκομείο «δεν κινδυνεύει να κλείσει ή να αλλάξει μορφή». Ωστόσο όμως στο έγγραφό του ανέφερε -κάτι που, ίσως, δεν αξιολογήθηκε όσο έπρεπε - και τα εξής: «Εκτός αυτών από εμάς περιμένει (ο κ. Λιαρόπουλος) να αναπτύξουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο με προτάσεις για τη βελτίωση και την ανάπτυξη του νοσοκομείου μας. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού η συνεργασία όλων σας κρίνεται απαραίτητη».

Και αίφνης το «επιχειρησιακό σχέδιο» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση δημοσιοποιήθηκε από το διοικητή στις 18.4.2002. «Το νοσοκομείο μας -αναφέρει στην ανακοίνωσή του- δε θα κλείσει. Οχι μόνο δε θα κλείσει, αλλά θα αναβαθμιστεί και θα συλλειτουργεί με το νοσοκομείο "Παμμακάριστος". Μακροχρόνια μάλλον θα υπάρχει μόνο ένα ενιαίο νοσοκομείο. Πότε και πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό δεν είναι σήμερα γνωστό. Αυτό το θέμα συζητιέται στο ΠεΣΥ και με πρόσκληση του υπογράφοντα από το ΠεΣΥ. Το ΠεΣΥ έχει την αρμοδιότητα σε αυτά τα θέματα. Οταν θα ολοκληρωθεί το στρατηγικό σχέδιο θα ενημερωθείτε. Εως τότε θα μείνω διοικητής εδώ για να αντιπροσωπεύω το νοσοκομείο μας. Αυτό είναι το καθήκον μου προς εσάς και την πολιτεία».

Την πρώτη απάντηση έδωσαν ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και οι δέκα διευθυντές των ιατρικών τμημάτων του νοσοκομείου με κοινή επιστολή τους προς το διοικητή, στην οποία αναφέρουν: «Διαπιστώνουμε ότι από το Α' ΠεΣΥ έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις που αφορούν την τύχη του νοσοκομείου μας και ότι κάποιοι αποφασίζουν για μας, χωρίς στοιχειωδώς να έχουν ζητήσει τη γνώμη μας. Επειδή κ. διοικητά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουμε απλοί θεατές σε αυτά που οι τεχνοκράτες του Α' ΠεΣΥ πρόκειται να αποφασίσουν, ζητούμε από σας άμεση και ουσιαστική ενημέρωση, ώστε και προτάσεις να υπάρξουν και να σταματήσει η όποια κινδυνολογία και παραπληροφόρηση».

Χτες στο νοσοκομείο έγινε συγκέντρωση με πρωτοβουλία του σωματείου στην οποία παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οι εργαζόμενοι απέδειξαν και με στατιστικά στοιχεία την προσφορά του νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή, παρότι παραμένουν κενές το 48% των οργανικών θέσεων! Κάθε χρόνο νοσηλεύονται 4.800 ασθενείς, εκ των οποίων 10% είναι άποροι ή μετανάστες. Κάθε μήνα σε μέρες μη εφημερίας αντιμετωπίζονται 2.500 περιστατικά και στις μέρες της εφημερίας αντιμετωπίζονται 1.500 περιστατικά.

«Είμαστε υπέρ της αναβάθμισης και όχι του κλεισίματος», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλης.

Καταλυτικός ήταν ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Δ. Μαντζουράτος, που έχει πολύχρονη υπηρεσία: «Βαρέθηκα, είπε, ν' ακούω τα περί "συντεχνιών". Τ' άκουσα το 1974 από το μακαρίτη τον Παπαληγούρα. Το ξανάκουσα το 1984 από τον Αυγερινό -γι' αυτό κι έγινε τέτοιο ΕΣΥ. Δε με ενδιαφέρει σε ποιο νοσοκομείο θα δουλέψω. Εκείνο που πρέπει να πω είναι ότι υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι που πρέπει να παραμείνει το νοσοκομείο».

Ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος τώρα του σωματείου των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και παλιότερα γιατρός στο 7ο θεραπευτήριο του ΙΚΑ θύμισε τους αγώνες των φορέων της περιοχής για την ανάπτυξη ενός άξονα του δημόσιου συστήματος υγείας που θα έχει ως βάση τα νοσοκομεία «Αγία Ολγα», Πατησίων, «Παμμακάριστο» και το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ.

«Η περιοχή περιμένει το μήνυμα για να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα που έχει δείξει στο παρελθόν για το νοσοκομείο της» τόνισε η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Βάσω Φιλιππάτου.

Γιατροί και εργαζόμενοι αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, στην οποία θα υπάρξει απάντηση για την τύχη του νοσοκομείου.

Τέλος έγινε δεκτή πρόταση του προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Στ. Τσούκαλου, να γίνει συγκέντρωση των φορέων της περιοχής στην οποία θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, ούτως ώστε να υπάρξει άμεση αντίδραση σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τον υπουργό Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ