ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από το 1958 πουλούσαν τον Κοκκιναρά

Ο Αρειος Πάγος είχε κηρύξει παράνομη την αγοραπωλησία από το 1974, αλλά οι παράγοντες του ΟΔΕΠ δεν πτοήθηκαν

Από τη δεκαετία του 1950 είχαν αρχίσει οι ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδας για την εκποίηση του δασοκτήματος στον Κοκκιναρά της Πεντέλης. Το 1958 η έκταση αυτή πουλήθηκε στον οικοδομικό συνεταιρισμό "Το Αργεννον", που είχε συσταθεί από Μικρασιάτες πρόσφυγες. Τότε οι αγοραστές είχαν πληρώσει 8.392.500 δραχμές, το οποίο όπως υποστηρίζουν, βρίσκεται στα χέρια της Εκκλησίας. Ομως η αγοραπωλησία αυτή το 1974 κηρύχτηκε άκυρη μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Κηφισιάς το 1960 προσέφυγε στα δικαστήρια, για να ακυρωθεί το πωλητήριο συμβόλαιο. Το 1966 με την απόφαση 1817 το Εφετείο της Αθήνας είχε κάνει δεκτή την αγωγή του δήμου κατά της Εκκλησίας και του οικοδομικού συνεταιρισμού, αναγνωρίζοντας την ακυρότητα της αγοραπωλησίας. Η δικαστική περιπέτεια του δασοκτήματος (σ.σ. έτσι χαρακτηρίζεται από τον Αρειο Πάγο) συνεχίστηκε. Τελικά, το 1974 ο Αρειος Πάγος ακύρωσε (αριθμός απόφασης 138) την αγοραπωλησία. Ο Αρειος Πάγος αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Επικράτειας με απόφασή του (1381/59), είχε ακυρώσει την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διοίκησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το οποίο είχε εγκρίνει τη δημοπρασία.

Ο Αρειος Πάγος έχει δεχτεί ότι το δασόκτημα στον Κοκκιναρά "συντελεί εις την υγείαν των κατοίκων της Κηφισίας και αποτελεί σημαντικόν παράγοντα τουριστικής κινήσεως". Επίσης, έχει δεχτεί ότι δημιουργείται "προφανής κίνδυνος" για το δασόκτημα, αν διατεθεί στον οικοδομικό συνεταιρισμό, αποκλειστικός σκοπός του οποίου είναι "η παρ' εκάστου των μελών αυτού απόκτησις ιδιοκτήτου στέγης, προς πλήρωσιν δε τούτου δύναται να προβαίνει εις την αγοράν γηπέδων και την διανομήν οικοπέδων εις τους συνεταίρους και την ανέγερσιν επ' αυτών οικημάτων διά τα μέλη". Ο τελευταίος όμως επιμένοντας έχει προσφύγει στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι τα 3.781 στρέμματα του ανήκουν.

Ομως οι παράγοντες του Οργανισμού Διαχείρισης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ) δεν πτοήθηκαν. Η ελβετική εταιρία "MIRNA AG" τους "έπεισε" με την επένδυση ύψους 1,7 δισ. δολαρίων που έχει σχεδιάσει για την περιοχή. Οπως έχει καταγγείλει ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού, στόχος είναι η δημιουργία ενός προαστίου, στο οποίο θα κατοικήσουν Ελληνες "υψηλού οικονομικού και πνευματικού επιπέδου". Από αυτό το αλισβερίσι η Μονή Πεντέλης θα εισπράξει 110 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία αυτή προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της οικοδομικής δραστηριότητας θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας. Εκτός από μονοκατοικίες θα κτιστούν επαγγελματικά - εμπορικά κτίρια σε οικόπεδα 1,5 και τριών στρεμμάτων, ενώ έχει υπολογίσει ότι η είσπραξη φόρων για μια πενταετία θα είναι 150 δισ. δραχμές.

Αστατος ο καιρός το τριήμερο

Αρχισε χτες η σταδιακή έξοδος

Αρχισε σταδιακά η έξοδος των Αθηναίων για το εορταστικό τριήμερο. Παρά τις δυσμενείς προβλέψεις της ΕΜΥ, χτες το απόγευμα στα διόδια της Κορίνθου υπήρχε μποτιλιάρισμα από τα ΙΧ που εγκατέλειπαν την Αθήνα. Πάνω από 25.000 οχήματα είχαν περάσει προς την Πελοπόννησο. Αυξημένη ήταν και η κίνηση στα διόδια Σχηματαρίου.

Κατά την έξοδο στην Εθνική Οδό Αθήνας - Κορίνθου, θα παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας (Σάββατο: 7πμ - 2μμ, Καθαρή Δευτέρα: 7πμ - 12μ), από τη διασταύρωση Δαφνίου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας.

Στην Εθνική Οδό Αθήνας - Λαμίας, τις ίδιες μέρες και ώρες, θα γίνουν παρεμβάσεις στους οδικούς κόμβους των Απομάχων, της Ν. Κηφισιάς, στις γέφυρες Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου.

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής στην Εθνική Οδό Αθήνας - Κορίνθου, θα παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας (Καθαρή Δευτέρα: 3μμ - 10μμ) από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι το Δαφνί. Στην Εθνική Αθήνας - Λαμίας, την ίδια μέρα και τις ίδιες ώρες, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στους βασικούς της οδικούς κόμβους.

Η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν να ελέγξουν τα φρένα και τα συστήματα διεύθυνσης των αυτοκινήτων τους, να φροντίσουν την καλή κατάσταση των ελαστικών, να διαπιστώσουν την καλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος, να χρησιμοποιούν τις ζώνες, οι μοτοσικλετιστές να φορούν τα κράνη. Επίσης να μην τρέχουν, να μην προσπερνούν αντικανονικά, να μην οδηγούν πιωμένοι και να τηρούν με σχολαστικότητα τους κανόνες οδικής ασφάλειας.

Αστατος θα είναι σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ από την Κυριακή, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένεται βαθμιαία βελτίωση. Η θερμοκρασία, πάντως, θα κυμανθεί και τις δυο μέρες σε χαμηλά επίπεδα. Ενώ θα σημειωθούν και τοπικές βροχές. Για την "Καθαρή" Δευτέρα, ο καιρός προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος, αλλά από το απόγευμα και μετά θα συννεφιάσει στα δυτικά και νότια της χώρας. Ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Στην περιοχή της Αττικής, προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός για το τριήμερο και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.

Οσον αφορά το πέταγμα του χαρταετού, μείνετε, εάν βρέχει, μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα. Το πέταγμα δεν πρέπει να γίνεται ποτέ από ταράτσα, που δεν έχει περίβλημα από τοίχο τουλάχιστον ενός μέτρου. Εάν κρέμονται σπάγκοι από μπλεγμένους χαρταετούς σε ηλεκτροφόρα σύρματα πρέπει να ειδοποιηθεί η ΔΕΗ ή το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα.

Επιστρέφονται από χτες οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οδηγών. Μετά από απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονα, οι οδηγοί μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες των αυτοκινήτων ή των δικύκλων τους. Δεν επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης και τα στοιχεία κυκλοφορίας που αφαιρέθηκαν με εφαρμογή του συστήματος πόιντ - σίστεμ. Στις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο, θα καταβάλεται πριν από την επιστροφή τους.

Ιδιαίτερη προσοχή στα θαλασσινά

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Τα "μάτια τους τετρακόσια" πρέπει να έχουν οι καταναλωτές αυτές τι μέρες. Χρήσιμες οδηγίες για αυτό δίνουν η Αγορανομία, η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ.

Οσον αφορά τη λαγάνα θα πρέπει να προσέχουμε το καλό ψήσιμο για να αποφύγουμε πιθανούς στομαχόπονους. Για τη μυρουδιά του ταραμά αναφέρει πως θα πρέπει να είναι ευχάριστη και το χρώμα του θαμπό και κοκκινωπό. Στα τυποποιημένα τουρσιά να αναγράφονται ο τρόπος συντήρησής τους και το καθαρό βάρος τους. Οι ελιές,που είναι κατ' εξοχήν νηστίσιμες, θα πρέπει να διατίθενται με την ονομασία που να δείχνει το είδος, δηλαδή "τσακιστές", "θρούμπες" ή την προέλευση "Καλαμών", "Αμφίσσης". Με τις ελιές χύμα, πρέπει να προσέχουμε τους χώρους διάθεσης, να είναι καθαροί και να μην έρχονται σε επαφή με έντομα και σκόνη.

Πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε στην αγορά των θαλασσινών, που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος στο σαρακοστιανό τραπέζι. Τα νηστίσιμα της θάλασσας χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Τα μαλακόστρακα (αστακοί, καραβίδες, γαρίδες, καβούρια), τα μαλάκια (στρείδια, αχιβάδες, μύδια, πίνες, κοχύλια, πεταλίδες κ. ά.) και τα κεφαλόποδα (χταπόδια, μοσχοχτάποδα - κοινώς μόσχοι ή μελιδόνες - σουπιές, καλαμάρια, θράψαλα).

Ολα αυτά είναι πλούσια σε ελεύθερα αμινοξέα, προσβάλλονται ευκολότερα από βακτήρια και έχουμε έτσι τη γρήγορη αλλοίωσή τους και την έντονη κακοσμία τους.

Τα φρέσκα οστρακοειδή χαρακτηρίζονται από την υγρασία και τη στιλπνάδα (γυαλάδα) που υπάρχουν στο όστρακο, ενώ στα μπαγιάτικα και αλλοιωμένα το όστρακο είναι ξερό, θαμπό και γλοιώδες. Στα φρέσκα η μυρωδιά είναι ελαφριά και ευχάριστη, ενώ στα μπαγιάτικα βαριά και δυσάρεστη.

Στους φρέσκους αστακούς, τις καραβίδες και τις γαρίδες, τα πόδια και η ουρά τους είναι κολλημένα στο κυρίως σώμα και δε φαίνονται οι μεμβράνες στις αρθρώσεις. Το αντίθετο συμβαίνει στα μπαγιάτικα. Το κρέας τους όταν είναι φρέσκα έχει υγρασία, είναι σκληρό και έχει μια στιλπνότητα, τα μάτια τους είναι γυαλιστερά και ζωηρά. Αντίθετα στα μπαγιάτικα το κρέας τους είναι μαλακό, ξερό και ξινό, και μυρίζουν άσχημα.

Τα χταπόδια, όταν δεν είναι κατεψυγμένα, πρέπει να είναι καλά "χτυπημένα" γιατί διαφορετικά θα γίνουν πολύ σκληρά στο ψήσιμο. Χρειάζεται προσοχή να μην αγοράσουμε αντί για χταπόδια, μοσχούς που είναι πολύ σκληροί. Τα καλαμάρια δεν πρέπει να τα συγχέουμε με τα τα θράψαλα, τα οποία είναι πιο σκληρά.

Τα οστρακοειδή πρέπει να πωλούνται μόνο ζωντανά. Επιτρέπεται να τα έχουμε σε νερό αρκεί αυτό να είναι καθαρό. Σημειώνεται πως όλα αυτά τα θαλασσινά εύκολα μπορούν να επιμολυνθούν από ακάθαρτα σκεύη που τοποθετούνται, ενώ το περιβάλλον που θα αλιευτούν πρέπει να είναι πεντακάθαρο. Βεβαίως, πολλά είδη των θαλασσινών κυκλοφορούν τυποποιημένα ή κατεψυγμένα. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης και την κατάσταση της κονσέρβας και στη δεύτερη περίπτωση να εφαρμόζουμε τις οδηγίες απόψυξης και μαγειρέματος.

11 1ο }Καθόλου... νηστίσιμες οι τιμές

Μέχρι και 100% αυξήθηκαν, σε σχέση με πέρσι, οι τιμές στα νηστίσιμα

"Αλμυρό" θα είναι και φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι, καθώς "τα καλά" που απαιτεί η παράδοση για την Καθαρή Δευτέρα έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι από 4% μέχρι και 100%!

Η παραδοσιακή λαγάνα θα πωλείται φέτος από τα αρτοποιεία στις 600 δραχμές - θα είναι δηλαδή αυξημένη κατά 4% σε σχέση με πέρσι. Η τιμή του χαλβά είναι από 920-1.400 δραχμές το κιλό. Ο ταραμάς έχει 1.000 δραχμές το κιλό (αύξηση 16% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο). Οι πράσινες ελιές πωλούνται προς 560 δρχ. το κιλό, ενώ οι ελιές Καλαμών φτάνουν μέχρι 1.200 δρχ. το κιλό. Το τουρσί έχει 400 δρχ. το κιλό, οι πίκλες 480 δρχ. το κιλό (αύξηση κατά 26% σε σχέση με πέρσι), τα τυποποιημένα ντολμαδάκια στις 520 δρχ., ενώ οι τυποποιημένες γαρίδες πωλούνται στις 625 δρχ.

Τα νηστίσιμα θαλασσινά είναι για... νηστεία φέτος. Το κατεψυγμένο χταπόδι πωλείται αυτές τις μέρες από 1.900-3.000 δρχ. το κιλό. Είναι δηλαδή ακριβότερο μέχρι και 100% σε σχέση με πέρσι. Επίσης τα κατεψυγμένα καλαμαράκια έχουν 1.600 δρχ. το κιλό (αύξηση δηλαδή κατά 52% σε σχέση με πέρσι). Βέβαια, υπάρχει και η οικονομικότερη λύση της κονσέρβας, καθώς το χταποδάκι του "κουτιού" πωλείται στις 400 δρχ., ενώ τα καλαμάρια στις 365 δρχ.

Και μια γεύση απ' τις τιμές των οπωροκηπευτικών αυτές τις μέρες. Τα ξερά κρεμμύδια πωλούνται γύρω στις 100 δρχ. το κιλό, τα φρέσκα στις 480 δραχμές το κιλό, το μαρούλι στις 150 δρχ. το τεμάχιο, το λάχανο στις 150 και τα καρότα στις 250 δρχ. το κιλό.

Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα ανοιχτά θα είναι τα παντοπωλεία και οι φούρνοι, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ