ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χουβαρντάδες με τα... λεφτά μας

"Με 3 δισ. δραχμές επιχορηγείται εκ νέου ο ΟΑΕΔ μ' εντολή του προέδρου της κυβερνήσεως", για την επιδότηση του κόστους εργασίας στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, όπως σημειώνει σε χτεσινό δελτίο Τύπου το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Ε. Γιαννόπουλο.

Προηγουμένως είχε έρθει ένα άλλο δελτίο Τύπου από τον ΟΑΕΔ που έλεγε: "Ομως, μετά τη χτεσινή απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτα, με την οποία χορηγούνται στον ΟΑΕΔ 3 δισ. δραχμές"...

Ακόμα και για τέτοια θέματα συναγωνίζονται τα στελέχη της κυβέρνησης ποιος θα διεκδικήσει την "τιμή" της απόφασης;

Υ. Γ. Ανεξάρτητα ποιος υπέγραψε την απόφαση, τα λεφτά θα πάνε στους εργοδότες, για να μη ξεχνιόμαστε...

Οι δύο τακτικές της "τρομοκρατίας"

Μέχρι τώρα ξέραμε την "Πασοκική τακτική" της πλήρους κάλυψης της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Ετσι όπως είχε αυτή εκφραστεί, π.χ. από τον τέως υπουργό Δημόσιας Τάξης, Σ. Βαλυράκη, ο οποίος είχε δηλώσει στη Βουλή, δικαιολογώντας τη βάρβαρη επίθεση κατά των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ότι "όταν υπάρχουν διαδηλώσεις, οι ειδικές δυνάμεις κινούνται αυτόματα".

Τώρα γνωρίζουμε τη "νέα" τακτική των "εκσυγχρονιστών" της κυβέρνησης Σημίτη, όπως αυτή καταγράφηκε στην έφοδο των κουκουλοφόρων κατά των Τσιγγάνων στον Ασπρόπυργο. Ο μεν πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και μέσω... τρίτων διαρρέετε ότι "αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά της Αστυνομίας". Δημόσια, όμως, ο Κ. Σημίτης αποφεύγει οποιαδήποτε δήλωση αποδοκιμασίας, έστω και διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου. Γιατί άραγε να πιστέψουμε ότι "αποδοκιμάζει";

Ο δε υπουργός Δημόσιας Τάξης αν και δηλώνει ότι "δεν αισθάνεται ευτυχής", ωστόσο σπεύδει να καλύψει πολιτικά τους υφισταμένους του.

Προφανώς και οι δύο "Πασοκικές" τακτικές αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: της ενίσχυσης της αστυνομοκρατίας, της τρομοκράτησης των πολιτών, του περιορισμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών κ.ο.κ.

Στην ομπρέλα της CIA

Τώρα πια "κλείσαμε" ως κράτος. Οπως ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής της CIA, στην ειδική επιτροπή της Γερουσίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αποτελούν στο εξής βασική προτεραιότητα του ,ευαγούς ιδρύματος".

Μόνο οι πράκτορες της CIA έλειπαν για να αρχίσει το "πανηγύρι".

... και οι υπονομευτές τους

Ετσι εξηγείται η λεκτική "συμπαράσταση" στους λαϊκούς αγώνες από τα "αντιπολιτευόμενα" κόμματα. Μια "συμπαράσταση", που στοχεύει στην αποκόμιση κομματικών ωφελημάτων υπέρ της "αντιπολίτευσης", εκμεταλλευόμενη καταλλήλως το πολιτικό κόστος που προκαλείται στην κυβέρνηση και δεν αποσκοπεί στην απόκρουση κι ανατροπή της συντηρητικής πολιτικής που δημιουργεί τα προβλήματα. Κι αυτό γίνεται φανερό από το γεγονός ότι ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση για την πολιτική της, αποφεύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να καταγγείλουν και να εναντιωθούν στις επιταγές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, που καθορίζουν κι επιβάλλουν αυτή την πολιτική. Αντιθέτως, προσπαθούν ν' αποσυνδέσουν τα προβλήματα από την "πηγή" δημιουργίας τους και να "αθωώσουν" τους "ηθικούς αυτουργούς" του εγκλήματος που συντελείται εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας.

Ετσι εξηγείται, επίσης, και η απόφαση της ΓΣΕΕ να προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία προχτές Πέμπτη και η εξαγγελία των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ για αγροτική κινητοποίηση στις 8 του Μάρτη.

"Στριμωγμένες" αυτές οι ηγεσίες και αντιμέτωπες με τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και των αγροτών προσπαθούν με "τουφεκιές στον αέρα" να βγουν από την ανυποληψία τους και ταυτόχρονα να συγκρατήσουν τις λαϊκές αντιδράσεις, "καναλιζάροντάς" τες στα "ήρεμα νερά" της ταξικής υποχώρησης και συναλλαγής.

Κι αυτοί το σκέφτονται...

Γιοφύρι της Αρτας έχει καταντήσει η επικύρωση της 151 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας και από τη χώρα μας. Το αίτημα αρκετά παλιό, οι υποσχέσεις, επίσης, πάμπολλες. Με κάθε ευκαιρία οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ζητάνε την επικύρωση της 151 Σύμβασης,ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα να υπογράφουν και αυτοί συλλογικές συμβάσεις. Το ίδιο έκαναν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους ΟΤΑ, στη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα. Για να εισπράξουν και από έναν αυθεντικό εκπρόσωπο του "νέου ύφους" - έτσι διαφημίζεται - την ίδια παλιά απάντηση: Η κυβέρνηση το σκέφτεται...

Μασκαρέματα

Τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αυτό, αλλά μην ανησυχείτε το Καρναβάλι παρατείνεται επ' αόριστον, με την κυβέρνηση που έχουμε...

****

Σημίτης, Πάγκαλος και Τσοχατζόπουλος, σας υπόσχονται ατελείωτο ξεφάντωμα, που θα κορυφωθεί στις επόμενες εκλογές, οπότε κι αν είναι αυτές.****

Κατ' αποκλειστικότητα, σας παρουσιάζουμε τις φορεσιές που επιλέγουν για φέτος τα κυβερνητικά στελέχη.

****

Ο Κώστας Γείτονας, ντύθηκε τσιγγάνος για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σήμερα το πρωί, αλλά έκανε το λάθος να πάει στο υπουργείο του.

****

Οταν αναγνώρισαν ποιος είναι οι 15 ασφαλίτες που βρίσκονταν στην είσοδο, είχε ήδη 6 σπασμένα πλευρά...

***

Για τον Ακη δεν το συζητάμε, όπως κάθε χρόνο "ντύθηκε"... Ανδρέας Παπανδρέου. Φέτος η στολή ήταν βέβαια πιο περίπλοκη. Μπερδεύεσαι με αυτά τα σωληνάκια...

****

Οταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο πρωθυπουργός δεν είχε ακόμα αποφασίσει: Στολή Γασκώνου από τον Ντιόρ, η Γρεναδιέρου του Υβ Σεν Λοράν;

****

Παρίσι βλέπετε...

****

Ο Λαλιώτης, φόρεσε μια στολή που έχει τη μαγική ιδιότητα, να μην τον βλέπεις! "Ντύθηκε"... παρασκήνιο.

Οταν οι αρμόδιοι λένε "πρέπει"...

"Το αίτημα των καθαριστριών δημοσίων σχολείων, για αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, είναι γνωστό, υπαρκτό και έχει απασχολήσει πολλές φορές τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, την ΚΕΔΚΕ και τη Βουλή. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία από την κυβέρνηση και με κοινωνική ευαισθησία". Αυτά αναφέρονται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας μετά τη συνάντηση των καθαριστριών με τον υφυπουργό Παιδείας.

Καλά, σε ποιον απευθύνουν αυτά τα "πρέπει" οι συντάκτες της ανεκδιήγητης ανακοίνωσης; Δεν πήραν είδηση ότι αυτοί επιτέλους είναι κυβέρνηση και σ' αυτούς ανήκει η ευθύνη της αντιμετώπισης του προβλήματος ή επιδίδονται σ' ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας και εμπαιγμού σε βάρος εργαζομένων που εμπαίζουν χρόνια τώρα, πετώντας το "μπαλάκι" ο ένας κυβερνητικός παράγοντας στον άλλον;

Μία και καλή

Δύο γλώσσες

ομιλεί,

αλλ' αυτό

δεν ωφελεί,

τι κι αν μίλησε

απταίστως,

τελικά,

γυρίζει ρέστος!

Δύο γλώσσες

ομιλεί

σαν ξεφτέρι

σαν πουλί,

μα τι κέρδος

κι αν τις ξέρει,

τον "ερίξαν"

οι "εταίροι"!

Μία γλώσσα

και καλή

ο ταγός

ας ομιλεί,

μοναχά

τα ελληνικά μας

κι "όχι"

στα "αφεντικά" μας!

Ο οίστρος

Τους πονάει

Με "φόντο" ταλαιπωρημένους πολίτες και μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα, παρέπεμπαν τα "ΝΕΑ" στην προχτεσινή απεργία, διαπιστώνοντας ότι "παρέλυσε η Αθήνα", κάτι που μάλλον το θεώρησαν επιζήμιο για την κοινωνία. Ο εσωτερικός τίτλος του ρεπορτάζ ήταν ό,τι πρέπει για να ξορκιστεί το κακό της... απεργίας: "Ατέλειωτες ώρες στην κόλαση της Αθήνας". Αναφέρεται επίσης ότι έγινε πορεία και συγκέντρωση από 2.000 εργαζόμενους, η οποία "δεν έγινε με ευθύνη της ΓΣΕΕ" και η οποία ήταν "η κυριότερη αιτία του εμφράγματος στο κέντρο της ΑΘήνας, κατά το διευθυντή της Τροχαίας"!

Η "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" στις μέσα σελίδες τιτλοφορεί το ρεπορτάζ ""Νέκρωσε" όλη η χώρα" - μη ξεχνάμε και τις αντιπολιτευτικές ανάγκες - αλλά δεν ξεχνά να ενημερώσει ότι "Κόλαση ήταν το κέντρο της ΑΘήνας". Αναφέρεται ότι έγινε συλλαλητήριο και πορεία από συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις.

"Η απεργία πέτυχε", αναγγέλλει η "ΝΙΚΗ" και παραινεί... "Τώρα όλα στο τραπέζι". Αναφέρεται επίσης στο συλλαλητήριο της Συντονιστικής Επιτροπής που ελέγχεται από την "ΕΣΑΚ/ΚΚΕ", εφευρίσκοντας μια νέα συνδικαλιστική παράταξη...

Κάπως έτσι μεταχειρίστηκαν την κινητοποίηση τα περισσότερα ΜΜΕ...

Δείγμα "αλληλεγγύης"

Θέλετε ένα δείγμα της αλληλεγγύης, που έδειξαν δήμαρχοι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Β1 Νομαρχική Επιτροπή, στον Κ. Λαλιώτη; Αντιγράφουμε από το κείμενο με τις υπογραφές τους: "Γνωρίζουμε καλύτερα απ' όλους το παρελθόν, την ιστορική διαδρομή, το παρόν και τον τρόπο ζωής (;) του κ. Λαλιώτη. Γι' αυτό το λόγο, αισθανόμαστε σήμερα την ανάγκη να ξεδιπλώσουμε τον ομφάλιο λώρο της επαναστατικής ηθικής (σ.σ. με κεφαλαία στο κείμενο), που ένωσε πολλούς από εμάς το 1974 και εξακολουθεί να μας ενώνει...".

Καλά, την "επαναστατική ηθική" την ...καταλαβαίνουμε. Ακόμα και την ιστορική διαδρομή και το παρελθόν και το παρόν... Για τον "τρόπο ζωής", όμως, ποιος τους ρώτησε;

Οι λαϊκοί αγώνες...

Οι αγώνες των εργαζομένων και των αγροτών, που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα, προκαλούν σοβαρή ανησυχία όχι μόνο στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις ηγεσίες της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ". Διότι είναι αγώνες που δε στρέφονται απλώς κατά της κυβέρνησης, αλλά στοχεύουν στην "καρδιά" μιας πολιτικής την οποία εφαρμόζει μεν η κυβέρνηση, την αποδέχονται, όμως, και ουσιαστικά την υπηρετούν κι αυτά τα "αντιπολιτευόμενα" κόμματα.

Ταυτόχρονα ανησυχούν και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων του συνδικαλιστικού κινήματος (εργατικού κι αγροτικού), αφού τα "σκάγια" παίρνουν κι αυτές, καθότι ξεσκεπάζουν τη συμβιβαστική στάση τους και τον υπονομευτικό ρόλο τους στους ενωτικούς αγώνες που εξελίσσονται.

Γι' αυτό βλέπουμε να εντείνονται οι προσπάθειες των "αντιπολιτευόμενων" κομμάτων και των συνδικαλιστικών ηγεσιών να "στριμώξουν" τις λαϊκές κινητοποιήσεις στα ασφυκτικά κι αναποτελεσματικά πλαίσια της "μιας τουφεκιάς στον αέρα", ώστε "και ο σκύλος να 'ναι χορτάτος και η πίτα ολόκληρη". Δηλαδή και κάποιοι αγώνες - έτσι για "μάτια του κόσμου" - να γίνονται και τα θεμέλια της συντηρητικής πολιτικής που εφαρμόζεται να μη θιγούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ