ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Φλεβάρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με τη "μάσκα" του υπεύθυνου κόμματος

Πιστή στο πνεύμα των ημερών, η ηγεσία της ΝΔ επιχείρησε τη βδομάδα που πέρασε να κρύψει το ανεύθυνο και πατριδοκάπηλο προσωπείο της - όπως αυτό εκφράστηκε με τη στάση της στα γεγονότα της Ιμια - κάτω από τη μάσκα του "υπεύθυνου και εθνικού κόμματος". Αν και τη βδομάδα που πέρασε επέμεινε - παρά την εσωκομματική αντίδραση - στην ανεύθυνη θέση περί πτώσης του ελικοπτέρου στην Ιμια από τους Τούρκους, εντούτοις οι τόνοι της αντιπαράθεσης σε τίποτα δε θύμιζαν τις κορόνες των πρώτων ημερών της κρίσης.

Ετσι η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να μην προτείνει τελικά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ στροφή έγινε και στο θέμα της παραπομπής του θέματος στη Χάγη. Με τη νέα θέση η ΝΔ δέχεται πλέον σαν συμφέρουσα για τη χώρα μας την παραπομπή στη Χάγη, συμπλέοντας έτσι με τη θέση τόσο της κυβέρνησης όσο και του επίτιμου προέδρου του κόμματος Κ. Μητσοτάκη.

Η αλλαγή αυτή προφανώς δεν είναι άσχετη με την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η στροφή αυτή επήλθε μετά τη συνάντηση του Μ. Εβερτ με τον Αμερικανό πρέσβη Τ. Νάιλς και μετά τα δημοσιεύματα που έφερναν τη γερμανική κυβέρνηση να είναι σφόδρα ενοχλημένη από τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε η ΝΔ τις μέρες της κρίσης. Ενδεικτικό των πιέσεων είναι και η δήλωση Εβερτ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ότι δε θα δεχτεί πιέσεις από το εξωτερικό για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση.

Κατά τα φαινόμενα, όμως, υπέκυψε στις πιέσεις, γιατί τα "μεγάλα αφεντικά" φυσικά δεν επιθυμούν τέτοιου είδους πολώσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα, που μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Θέλουν να φαίνεται και προς τα έξω η ουσιαστική συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων στις βασικές πολιτικές επιλογές που τα ίδια τα "αφεντικά" επιβάλλουν. Αλλωστε στο ίδιο μοτίβο ήταν και η στάση του Μ. Εβερτ, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του τόσο στην Ευρώπη όσο και την Κύπρο, όπου - κατά δήλωση του ίδιου - "επιτελούσε εθνικό έργο".

Πάντως εάν δε μεσολαβήσει κάποια εξέλιξη στο εξωτερικό μέτωπο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες η ΝΔ θα επιδιώξει να μεταφέρει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στα οικονομικά θέματα, όπου η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι είναι πιο πρόσφορο το έδαφος της αντιπολιτευτικής δράσης.

Γ. Φ.

Ικανοποίηση Σημίτη

"Ικανοποιημένος" εμφανίστηκε χτες το μεσημέρι, επιστρέφοντας από το τριήμερο ταξείδι του στις τρείς Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης που, με δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Ελληνικού, διαπίστωσε "μικρή μετατόπιση, μικρή στροφή" στις θέσεις των "εταίρων" της ΕΕ. Θέλοντας να πείσει δε για τις "επιτυχίες" της κυβέρνησής του, δεν δίστασε να ενεργήσει ως "εκπρόσωπος" των εκπροσώπων των Κολ και Σιράκ (!), αφού πατώντας το πόδι του στην Ελλάδα, διάβασε τις ανακοινώσεις τους μετά τις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο και ερμανό ηγέτη...

Μεταξύ άλλων ο Κ.Σημίτης ανέφερε: "Τόσο ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ντεάν όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Σαντέρ, ο Γερμανός Καγκελάριος Κόλ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Σιράκ, αναγνώρισαν οτι η μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας υφιστάμενες διαφορές απόψεων θα έπρεπε να επιλυθούν δια της ειρηνικής οδού και, προπάντων, με τη βοήθεια του διεθνούς δικαίου. Τώρα άρχισε να τοποθετείται το πρόβλημα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο που επεδίωκε η Ελλάδα. Οι αναφορές στο διεθνές δίκαιο, υποστήριξε, γίνονται για πρώτη φορά κάτι πουιχαρακτήρισε ως "θετική εξέλιξη, καθώς στο παρελθόν οι διαφορές τοποθετούνταν σαν επιμέρους διμερείς διαφορές και πολιτικά προβλήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με πολιτικές συζητήσεις".

Συζήτηση για το Μάαστριχτ

Η Πατραϊκή Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ πραγματοποιεί σύσκεψη - συζήτηση την Πέμπτη 29-2-96 στις 6.30 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Τα θέματα της σύσκεψης είναι:

"Γιατί πρέπει να πραγματοποιηθεί το Δημοψήφισμα". "Οργάνωση της δουλιάς για την προώθηση του παραπάνω στόχου". "Συγκρότηση της Τοπικής Επιτροπής Υποστήριξης για το Δημοψήφισμα".

Η έδρα της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ βρίσκεται στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Προσωρινά η έδρα της Επιτροπής θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.,ενώ αργότερα θα λειτουργεί και τα πρωινά. Το τηλέφωνο - φαξ επικοινωνίας με την Επιτροπή είναι: 3801.227.

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Στις 31 του Μάρτη 1996, λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων για όσους έχουν αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή για όσους γεννήθηκαν μέχρι και το έτος 1978. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι βεβαίωση κατοικίας από την Αστυνομία, πιστοποιητικό γέννησης, τέσσερις φωτογραφίες και σχετική αίτηση. Η εγγραφή είναι υποχρεωτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ