Κυριακή 25 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με τη "μάσκα" του υπεύθυνου κόμματος

Πιστή στο πνεύμα των ημερών, η ηγεσία της ΝΔ επιχείρησε τη βδομάδα που πέρασε να κρύψει το ανεύθυνο και πατριδοκάπηλο προσωπείο της - όπως αυτό εκφράστηκε με τη στάση της στα γεγονότα της Ιμια - κάτω από τη μάσκα του "υπεύθυνου και εθνικού κόμματος". Αν και τη βδομάδα που πέρασε επέμεινε - παρά την εσωκομματική αντίδραση - στην ανεύθυνη θέση περί πτώσης του ελικοπτέρου στην Ιμια από τους Τούρκους, εντούτοις οι τόνοι της αντιπαράθεσης σε τίποτα δε θύμιζαν τις κορόνες των πρώτων ημερών της κρίσης.

Ετσι η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να μην προτείνει τελικά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ στροφή έγινε και στο θέμα της παραπομπής του θέματος στη Χάγη. Με τη νέα θέση η ΝΔ δέχεται πλέον σαν συμφέρουσα για τη χώρα μας την παραπομπή στη Χάγη, συμπλέοντας έτσι με τη θέση τόσο της κυβέρνησης όσο και του επίτιμου προέδρου του κόμματος Κ. Μητσοτάκη.

Η αλλαγή αυτή προφανώς δεν είναι άσχετη με την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η στροφή αυτή επήλθε μετά τη συνάντηση του Μ. Εβερτ με τον Αμερικανό πρέσβη Τ. Νάιλς και μετά τα δημοσιεύματα που έφερναν τη γερμανική κυβέρνηση να είναι σφόδρα ενοχλημένη από τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε η ΝΔ τις μέρες της κρίσης. Ενδεικτικό των πιέσεων είναι και η δήλωση Εβερτ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ότι δε θα δεχτεί πιέσεις από το εξωτερικό για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση.

Κατά τα φαινόμενα, όμως, υπέκυψε στις πιέσεις, γιατί τα "μεγάλα αφεντικά" φυσικά δεν επιθυμούν τέτοιου είδους πολώσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα, που μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Θέλουν να φαίνεται και προς τα έξω η ουσιαστική συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων στις βασικές πολιτικές επιλογές που τα ίδια τα "αφεντικά" επιβάλλουν. Αλλωστε στο ίδιο μοτίβο ήταν και η στάση του Μ. Εβερτ, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του τόσο στην Ευρώπη όσο και την Κύπρο, όπου - κατά δήλωση του ίδιου - "επιτελούσε εθνικό έργο".

Πάντως εάν δε μεσολαβήσει κάποια εξέλιξη στο εξωτερικό μέτωπο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες η ΝΔ θα επιδιώξει να μεταφέρει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στα οικονομικά θέματα, όπου η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι είναι πιο πρόσφορο το έδαφος της αντιπολιτευτικής δράσης.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ